(Photo by LEON NEAL / AFP)

O comoară vikingă deosebit de valoroasă a fost găsită în Anglia. După cum a anunțat Muzeul Britanic din Londra, comoara descoperită lângă Harrogate, în comitatul Yorkshire din nordul Angliei, include 617 monede de argint, un recipient de argint placat cu aur și o brățară de aur. Experții estimează valoarea descoperirilor la un total de un milion de lire sterline (1,5 milioane de euro). Unele dintre obiecte vin de departe – din Irlanda și Scandinavia, dar și din Rusia și Afganistan.
Comoara este cea mai valoroasă descoperire de obiecte vikinge din Marea Britanie, de peste 150 de ani. Piesele au fost găsite de David Whelan și fiul său Andrew, care sunt specializați în căutarea cu detectoare de metale. Ei şi proprietarul terenului pe care s-a aflat comoara au dreptul la jumătate din prețul de vânzare. British Museum vrea să achiziționeze și să expună descoperirile.
Experții suspectează că piesele valoroase aparțineau unui bogat lider viking și au fost ascunse în timpul revoltelor care au urmat cuceririi Regatului Viking din Northumbria de către regele anglo-saxon Althestan, în 927. Obiectele sunt în stare foarte bună. Bucățile mai mici se aflau în recipientul placat cu aur, care la rândul său era protejat de un recipient din plumb. Până în prezent, cea mai prețioasă comoară vikingă din Marea Britanie a fost descoperită în 1840, în Cuerdale, în nord-vestul Angliei. (www.tegesspiegel.de – 15 octombrie;)/aionescu/ddaniela

Ada Ionescu, RADOR