Președintele Klaus Iohannis a criticat modul cum autoritățile locale au implementat metodologia și măsurile decise de guvern pentru limitarea efectelor pandemiei

Agenda globală – Realizator: Simina Botar – Președintele Klaus Iohannis a criticat astăzi modul cum autoritățile locale, mai ales la București, au implementat metodologia și măsurile decise de guvern pentru limitarea efectelor pandemiei. În aceeași zi în care guvernul a decis demiterea prefectului capitalei pentru declarațiile neclare legate de rata de infectare în București, președintele Iohannis a reluat apelul pentru un parteneriat mațional pentru reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.
Reporter: Oana Bâlă: Președintele Klaus Iohannis a susținut că era previzibilă intrarea capitalei în scenariul roșu și consideră că autoritățile locale au obligația ca din timp, când se prevede o astfel de evoluție, să iasă public și să explice ce presupune acest scenariu. Şeful statului a atras atenția că atitudinea prefectului capitalei și modul în care acesta a acționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.
Klaus Iohannis: Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor. Presiunea pe spitale, și în special pe secțiile de terapie intensivă, a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.
Reporter: Pe de altă parte, președintele României a declarat că va solicita Ministerului Sănătății o informare în legătură cu infecțiile nosocomiale, în contextul în care direcțiile de sănătate publică nu au raportat niciun caz la cele peste 5.800 de decese ale pacienților infectați cu COVID-19. În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare șeful statului a reafirmat că vor avea loc la data stabilită prin lege, 6 decembrie. Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă țara noastră se află în pericolul de a pierde bani europeni în cazul în care pensiile vor fi majorate cu 40%. El a răspuns că instituțiile europene așteaptă de la România o acțiune bugetară responsabilă, în caz contrar ar putea fi declanșată o procedură specială care implică un rating în scădere./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 octombrie)