Record mondial: O pasăre migratoare a zburat 11 zile fără oprire

Un sitar de mal nordic (Limosa lapponica) a stabilit un nou record mondial, ajungând în Noua Zeelandă din Alaska, în doar 11 zile.

Cercetătorii nu au găsit încă o explicație pentru isprava neobișnuită a acestei mici păsări migratoare. În 11 zile, a reușit să parcurgă 12.200 km, fără să se oprească o singură dată. Pasărea cu coada lungă a părăsit Alaska pe 16 septembrie, pentru a ajunge în Noua Zeelandă, traversând Oceanul Pacific cu o viteză medie de 88 km pe oră. După ce a zburat peste Insulele Aleutiene, Hawaii și Fiji, a călătorit la Auckland și se află în prezent în Noua Zeelandă, unde va petrece întregul sezon de iarnă. Se va întoarce în Alaska vara. Prin urmare, această pasăre a doborât recordul unui alt sitar de mal nordic, înregistrat în 2017, pentru o călătorie de 11.860 km.

Poreclită ”Jet Fighter” din cauza ”corpului său foarte aerodinamic”, pasărea a fost observată de cercetătorii de la Global Flyway Network, care studiază călătoriile păsărilor migratoare.

Pasărea, a cărei greutate variază între 190 și 400 g, are o autonomie mare datorită anatomiei sale. Înainte de o călătorie lungă, ea poate să-și dubleze greutatea pentru a acumula mari rezerve de energie, care sunt necesare călătoriei sale.(www.senego.com – 17 octombrie;/aionescu/rcostea

https://senego.com/insolite-un-oiseau-parcourt-12200-km-sans-un-seul-arret_1171165.html