(Photo by JUAN MABROMATA / AFP)

Celulele ucigașe naturale sunt staționate în ficatul uman şi omoară celulele infectate de viruşi. O unitate specială elimină doar celulele care au intrat în contact cu anumite semne de identificare ale virușilor (antigeni) și își amintește aceste misiuni, relatează cercetătorii vienezi. Acestea ar putea fi incluse în strategiile de vaccinare împotriva infecțiilor și virușilor, explică ei în revista „Science Immunology”.
Celulele ucigașe naturale sunt celulele albe din sânge și sunt capabile să recunoască și să omoare celulele anormale, cum ar fi celulele tumorale și celulele infectate cu viruşi, explică cercetătorii care lucrează cu profesorul Georg Stary de la Clinica Universitară de Dermatologie a Universităţii de Medicină din Viena.
Cercetătorii vienezi au găsit o unitate de ”celule ucigașe naturale CD49a + CD16” care sunt activate în mod constant și își amintesc infecțiile cu viruși precum hepatita A și B. Ca rezultat, aceste ”celule ucigașe naturale cu memorie” sunt capabile să reacționeze ca ”antigen specific”, care anterior a fost atribuit doar celulelor imune foarte dezvoltate, cum ar fi celulele T. Antigenul este o substanță proteică care, introdusă în organism, stimulează formarea de anticorpi.
„Deoarece celulele ucigașe naturale cu memorie nu au un receptor de celule T, care este responsabil pentru recunoașterea antigenelor în celulele T, încă nu știm cum se întâmplă acest lucru în celulele ucigașe naturale”, a explicat Stary pentru Agenţia de Presă a Austriei (Austria Presse Agentur – APA). Profesorul Georg Stary doreşte să afle împreună cu colegii săi dacă celulele imune capabile de memorie au alți receptori la suprafață care sunt responsabili de recunoașterea antigenelor. (www.apa.at – 19 octombrie)
Ada Ionescu/aionescu