România, implicată în campania electorală din SUA

Realizator: Într-o intervenţie în direct pentru postul de televiziune american FOX NEWS, Mark Meadows, şeful de cabinet al Casei Albe, a inclus şi numele României pe lista ţărilor în care Hunter Biden s-ar face vinovat de trafic de influenţă.
Mark Meadows: Ştiţi, mi se pare fascinant că unii din banii care par să fi ajuns la familia Biden din afară ţării (a SUA – n.r.) par să fi venit din România, din Ucraina şi din China, adică exact aceleaşi ţări în care Joe Biden a fost trimis special.
Realizator: Nu este prima dată când numele familiei Biden este legat de România. În 2019, administraţia Trump dezvăluia că Hunter Biden ar fi ajuns în România în anul 2015, atunci când Gabriel Popoviciu l-a angajat pentru a-l apăra în dosarul fermei Băneasa. Tot în acea perioadă, Hunter Biden i-ar fi cerut şi ajutor pentru acel dosar unui avocat şi fost director al FBI. Şi tot în acea perioadă, Hunter Biden ar fi început să fie interesat şi de piaţa imobiliară românească.
Reporter: Vreţi să spuneţi Rusia, nu România? Rusia, Ucraina şi China apar în acuzaţiile privind traficul de influenţă al lui Hunter Biden. Este România noua ţară?
Mark Meadows: Chiar am menţionat România. Deci cred că în zilele următoare veţi vedea şi o posibilă conexiune românească.
Realizator: Acestea nu sunt însă primele acuzaţii lansate la adresa familiei lui Joe Biden de către administraţia Trump. Pe parcursul anilor trecuţi, Hunter Biden, fiul politicianului democrat, a fost acuzat că ar fi lucrat şi pentru compania energetică Burisma Holdings, o entitate ucraineană suspectată că ar avea legătură cu Federaţia Rusă. Aceste lucruri s-ar fi întâmplat în timpul celui de al doilea mandat Obama, atunci când Joe Biden era vicepreşedintele SUA. În legătură cu acest caz, în 2019, preşedintele Donald Trump a fost acuzat şi de faptul că ar fi exercitat presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre Joe Biden şi fiul acestuia./lazard/cvanatoru

 

B1 TV (22 octombrie)