ZIUA ARMATEI ROMÂNE, SĂRBĂTORITĂ ÎN UNGARIA

Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, a marcat, în Ungaria, în condiţii de pandemie, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie. În ziua de 20 octombrie 2020, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat în trei locaţii din cadrul circumscripției consulare arondate, la ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români.
Manifestările au inclus slujbe religioase și depuneri de coroane de flori. Așistenţa religioasă a fost asigurată de către părintele Ionuț Negrau, preot misionar la Șacal-Ungaria, (județul Hajdu-Bihar), delegat al PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, dar şi funcţionar al CG Gyula.
În municipiul Debrecen, reședința județului Hajdu-Bihar, au fost depuse coroane la monumentul ostașului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piață Bocskai, din centrul municipiului. La ceremonie a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, domnul dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al primăriei locale, în numele căreia a depus o coroana comemorativă. În continuare s-a făcut deplasarea la Cimitirul Municipal din Debrecen, unde la „Monumentul ostașului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc” al cimitirului, au fost depuse coroane și de asemenea ținut un moment de reculegere.
Ulterior acestora, delegația Consulatului General al României la Gyula s-a deplasat în orașul Hajdúböszörmeny. La ceremonia desfășurată în „Cimitirul soldatului român”, a participat şi un reprezentant al Poliţiei locale.
Un ceremonial dedicat Zilei Armatei Române a avut loc miercuri, 23 octombrie, la Budapesta. Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, situat în Cimitirul Central din Budapesta, ridicat în memoria ostașilor români care și-au pierdut viața pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ceremonialul s-a desfășurat în prezența reprezentanţilor Ambasadei României la Budapesta şi a celorlalte misiuni diplomatice româneşti acreditate în Ungaria.
Au depus coroane de flori Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta; col. Cristin Alăzăroaie, ataşatul militar român la Budapesta;  Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român Budapesta. Părintele David Pop, de la Aşezământul Monahal Românesc din Budapesta, a celebrat o slujba religioasă în memoria eroilor români.