Organizația Națiunilor Unite – 75 de ani de la fondare

La 24 octombrie, în fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) sărbătorește ziua semnarea Cărții ONU, un document important care a pus bazele principilor de lucru ale organizației. În 1945, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, națiunile din toată lumea au decis să schimbe cursul istoriei și s-au angajat să lucreze împreună pentru a menține pacea. Valorile cheie ale Organizației Națiunilor Unite – pacea, justiția, egalitatea și demnitatea au devenit pilonii activității desfășurate de sistemul ONU pentru a asigura  o lume mai bună pentru toți.

Organizația Națiunilor Unite împlinește 75 de ani în timpuri foarte complexe pentru întreaga lume, lupta cu noua pandemie de COVID19. Astăzi, mai mult ca niciodată, instituția trebuie să demonstreze valoarea sa și să protejeze pe cei marginalizați și nevoiași, să apere drepturile omului și să se asigure că dreptul internațional este respectat. Anul acesta de Ziua ONU, este reiterată încă o dată necesitatea unei solidarități globale.  Multilateralismul este unica modalitate de a asigura o lume corectă și imparțială, unde sărăcia este eradicată, drepturile omului respectate și planeta este protejată. Este la fel de important să implicăm în procesul de luare a deciziilor societate civilă, autoritățile public locale, mediul de afaceri și tineretul.

”În timpul fiecărei crize majore și a etapelor de dezvoltare internațională din ultimii 75 de ani, Națiunile Unite – și funcționarii publici internaționali dedicați pe care îi angajează – au fost acolo.  Organizația Națiunilor Unite lucrează în fiecare colț al lumii și în aproape toate sectoarele: umanitar, de dezvoltare și de pace. Nici Națiunile Unite, nici colectivul său de state membre, nu are capacitatea de a renunța. Trebuie să ne unim eforturilor, să respectăm angajamentele vechi și să ne asumăm altele suplimentare pentru a ne asigura că suntem în cea mai bună poziție colectivă pentru a oferi un viitor mai bun tuturor – fără a lăsa pe nimeni în urmă” – consideră Simon Springett, Coordonatorul Rezident ONU Moldova.

La începutul lui 2020, Secretarul General ONU, Antonio Guterres, a lansat cea mai mare conversație globală cu ocazia celei de-a 75-a aniversare ONU pentru a cunoaște viziunea oamenilor de pretutindeni despre care ar trebui să fie prioritățile guvernelor în următorii 25 de ani. La acest sondaj au participat peste un milion de oameni printre care și peste 8400 de moldoveni. În cadrul Adunării Generale ONU, care a avut loc în septembrie 2020,  rezultatele sondajului au fost făcute publice, liderii statelor membre fiind îndemnați să țină cont de părerile cetățenilor. Respondenții din Republica Moldova consideră că prioritățile țării pentru următorii 25 de ani ar trebui să fie: mai multe oportunități de angajare, acces sporit la servicii de sănătate și respectarea drepturilor omului. Iar asigurarea accesului la asistență medicală și sporirea investițiilor în programele de educație și tineret ar trebui să fie prioritățile lumii pentru o mai bună recuperare după pandemia de COVID-19.

Rezultatele sondajului UN75 pentru Republica Moldova vor fi prezentate pe parcursul săptămânii, dedicate aniversării ONU, 24 – 31 octombrie. În aceeași perioadă, agențiile ONU Moldova planifică să desfășoare mai multe activități dedicate aniversării organizației, majoritatea în mediul online. Începând cu 20 octombrie, locuitorii orașului Chișinău pot vizita expoziția de fotografii din parcul Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a alfa mai multe detalii despre agențiile ONU prezente în Moldova, dar și lucruri interesante despre activitățile desfășurate de acestea. Expoziția va dura până la 1 noiembrie 2020. De asemenea, va fi lansată o serie de postări cu curiozități și lucruri interesante, însă mai puțin cunoscute, despre Națiunile Unite. La fel, vom face publice mărturiile partenerilor ONU despre colaborare cu agențiile ei, suportul acordat și provocările peste care au trecut cu susținerea acestora. Prin urmare, invităm toți cetățenii să urmărească atent paginile oficiale pe rețelele de socializare ale ONU Moldova și agențiilor sale.

Republica Moldova a devenit parte a sistemului ONU la 2 martie 1992, iar în septembrie 2015 a adoptat alături de alte 192 de state membre Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și implicit Obiectivele de Dezvoltare  Durabilă.  Echipa de Țară ONU Moldova este formată din 23 de agenții specializate ONU, atât cele rezidente cât și nerezidente.

www.un.org/un75