Pași esențiali în organizarea eficientă a locuinţei

Cel puțin o dată în viață am simțit, pe propria noastră piele, ce înseamnă haosul care se poate instala la un moment dat într-o locuinţă, când orice metodă am fi adoptat nu reuşeam să punem toate lucrurile la locul lor (dacă aveau un loc al lor). Mulți dintre noi avem o problemă cu dezordinea, întrucât poate fi destul de dificil să ne descotorosim de anumite lucruri. De multe ori dificultatea vine din decizia de a declara dacă ceva este într-adevăr bun de aruncat sau nu. Lupta poate fi de ordin intern („Poate o să am nevoie de asta într-o bună zi”), sau cu diferiți membri ai familiei („Glumești? Asta a fost a bunicii mele, cum să o arunc!?”). Pentru îndepărtarea anumitor lucruri din casă, o bună strategie ar fi să începeți cu cele cu care toată familia este de acord că trebuie să „plece”. De exemplu, hainele rămase mici, bateriile uzate, sticlele, borcanele, încălțămintea, jucăriile, cărțile pe care le-ați citit și nu v-au convins suficient pentru a le păstra, toate sunt bune inițiatoare pentru „Marea Debarasare”. Deci, de ce să rămână ele îngrămădite lângă ușă sau ascunse după canapea sau fotolii, pitite în partea din spate a cămării sau aruncate în niște saci în garaj, când ar putea lua calea donațiilor sau a anticariatelor?! Cu toții admirăm acele case sau apartamente parcă desprinse din povești pe care le întâlnim în reviste sau pe site-uri dedicate designului interior. Însă, pentru ca locuințele noastre să fie (măcar) asemănătoare cu acestea, trebuie să începem prin organizarea încăperilor, prin aruncarea fără regrete a lucrurilor inutile, astfel încât locuința să capete un aspect unitar. Organizarea eficientă a locuinței ține în primul rând de cât de repede decidem să scăpăm de lucrurile inutile din casă și de adoptarea unui stil de viață cât mai chibzuit și disciplinat. Marea Debarasare poate face referire la însuși stilul nostru de viață, întrucât fiind organizați vom reuși să avem o stare de spirit mai bună, mai liniștită, un astfel de mediu stimulându-ne creativitatea și alungându-ne anxietatea.

Ce este, de fapt, dezordinea și cât de multă ordine este de ajuns?

Pentru a parafraza cuvintele scriitorului și arhitectului britanic, William Morris, dezordinea este acel stadiu când nu mai știți la ce vă folosesc anumite obiecte sau vă îndoiți de frumusețea lor. Noi am adăuga că aceasta include, de asemenea, ceva care pur și simplu nu se mai potrivește spațiului în care trăim în prezent și orice lucru, material sau imaterial, care nu se aliniază cu viața pe care ne-o dorim cu adevărat. Cel de-al doilea aspect poate realmente declanșa dezbateri dintre cele mai intense. Părerea generală este că fiecare dintre noi trebuie să-și răspundă la această întrebare, întrucât nimeni altcineva nu-i va putea da un răspuns exact. Cu toții avem niveluri diferite de confort, considerăm ca esențiale cu totul alte lucruri, avem poate înclinații minimaliste sau de veșnici strângători. Pentru unii, a fi înconjurați de o grămadă de lucruri preferate este o adevărată bucurie, în timp ce alții sunt fani declarați ai stilului minimalist. A avea o cameră sau o casă dezordonată poate fi rezultatul multor factori, precum faptul că sunteți foarte ocupați și nu aveți timp să o aranjați sau aveți copii mici care fac în permanență dezordine. Dar, această dezordine ar putea fi și un semn al unor tulburări psihice. Pentru unii oameni, o cameră organizată poate fi o oază de liniște, un loc unde se retrag din nebunia lumii înconjurătoare. Pentru alții, însă, o astfel de încăpere poate fi văzută drept neinteresantă. Unii oameni se simt frustrați într-o cameră aglomerată, în timp ce alții se simt mai creativi dacă sunt înconjurați de tot felul de obiecte îngrămădite laolaltă.

Pe de o parte, în zilele noastre, toată lumea pare să-și dorească să găsească o modalitate de a-și aranja perfect fiecare aspect al vieții. Pe de altă parte, dezordinea a fost percepută mereu ca fiind un semn de lene sau ca un semn al viciilor unei persoane. Curățenia și organizarea sunt prezentate de obicei ca fiind un ideal spre care să tindem și o cheie a succesului în viață. În unele cazuri, însă, starea camerei sau a casei, în general, poate fi legată de o afecțiune de natură psihică. Persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive, de exemplu, pot deveni atât de preocupate să mențină lucrurile în ordine, încât orice tulburare cât de mică a acestei ordini poate deveni o sursă semnificativă de anxietate. Alte persoane tind să adune în casă foarte multe obiecte și au dificultăți în a se despărți de ele, chiar dacă nu le mai trebuie. Astfel, locuința se umple în timp cu tot felul de lucruri inutile, căpătând un aspect de depozit dezordonat.

Deși din afară total pare haotic, oamenii care se simt bine într-un spațiu de acest gen știu exact unde este fiecare lucru și, dacă cineva le face ordine în cameră, au dificultăți în a mai găsi obiectele, iar creativitatea și productivitatea lor au de suferit. Totuși, spun specialiștii, n-ar fi rău ca din când în când în când să-și curețe temeinic și să-și împrospăteze camera, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate (precum alergiile, de exemplu). Dacă dezordinea din cameră sau din casă vă deranjează, vă înfurie sau vă frustrează, înseamnă că sunteți efectiv copleșit de situație și nu știți cum să o rezolvați. Dacă sunteți ordonat de felul dvs., dar de la o vreme nu vă mai organizați și nu vă mai pasă de ce se întâmplă în camera sau în casa dvs., în general, poate fi un semn de depresie. Persoanele depresive se simt adesea prea obosite și deznădăjduite pentru a mai ține pasul cu treburile obișnuite din gospodărie. În această situație, ar fi indicat să discutați despre problemele care vă frământă cu persoane apropiate sau chiar luați în calcul ajutorul specializat, cum ar fi un psihoterapeut.

Cele mai frecvente tipuri de dezordine

Pentru ca procesul de organizare să fie unul ireproşabil vă prezentăm şi cele mai frecvente tipuri de dezordine, pentru a le putea veni de hac mai uşor:

* Dezordinea aspiraţională – Definită simplu ca achiziţionare de bunuri inutile, doar pentru că vedem la alţii şi ne plac, credem că ne vor fi de folos la un moment dat, ori ne transformă în nişte persoane mai interesante sau în specialişti într-un domeniu. De unde, nici vorbă de aşa ceva! Gândiți-vă doar la o carte uitată pe măsuţa de cafea pe care n-aţi apucat nici măcar să o deschideţi sau la un set de crose de golf pe care le-ați cumpărat după o lecție cu nu ştiu ce prieteni şi care acum sunt doar simple obiecte de colectare a prafului. Dezordine aspiraţională este dezordinea pe care o acumulăm în timp ce aspirăm să fim diferiţi de ceea ce suntem cu adevărat.

* Dezordinea din lipsa unui spaţiu de depozitare – Ştiţi vorba aceea „un loc pentru orice lucru şi orice lucru la locul lui”? Uşor de spus, greu de făcut! În unele cazuri dezordinea nu este într-adevăr dezordine, ci mai degrabă chestii acumulate fără un loc al lor. Acesta este tipul de dezordine pentru care va trebui să luaţi unele măsuri suplimentare și care vă va consuma cel mai mult timp.

* Dezordinea–debarasare – Acesta este cel mai ușor tip de dezordine, pe care îl puteţi combate cel mai repede. Unele lucruri pe care le-ați adunat în casă pot lua imediat și fără prea multe regrete drumul coșului de gunoi sau al donațiilor – haine vechi sau rămase mici, obiecte din garaj, din dulapurile de bucătărie, din cămară, încălțăminte. În mod normal, dacă ne-am supune regulii „un lucru vine, altul pleacă”, în momentul în care achiziţionăm un obiect (un televizor, de exemplu) ar trebui ca cel vechi să dispară. Ordinea şi organizarea într-o locuinţă asta înseamnă, de fapt, sortarea şi aruncarea, donarea sau chiar vinderea obiectelor de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai utilizaţi.

* Dezordinea–afacere – Dacă sunteți genul de persoană care nu poate rezista ofertelor atât de ispititoare și de periculoase din magazine, s-ar putea să nu achiziţionaţi altceva decât haos. Doar pentru că ceva a fost pus în vânzare cu anumite facilităţi, sau chiar e gratuit, nu înseamnă că aveți nevoie de el în casă. Abţineţi-vă! Nu veţi avea nici dezordine nici cheltuieli neprevăzute.

* Dezordinea din abundență – Activitatea dvs. de weekend preferată este să cumpăraţi în mod regulat produse noi în triplu exemplar? S-ar putea să „suferiţi” de dezordinea din abundenţă dacă păstrați cantități mari dintr-un anumit tip de produse în casă care rămân neutilizate.

* Dezordinea sentimentală – Vă e frică să aruncaţi pătura copilului? Sau vaza de cristal pe ați primit-o de la mătușa Geta, cea pe care nici nu aţi folosit-o? Trebuie să mutați rochia de mireasă pentru a ajunge la hainele de zi cu zi? Dacă este așa, aveţi sindromul dezordinii sentimentale. Oricât de vechi, inutil sau de prisos ar fi un obiect, dvs. îi veți găsi întotdeauna un loc aparte, în ideea (total eronată), că într-o bună zi cu siguranță veți avea nevoie de el.

De unde ar trebui să începem și care sunt cele mai bune strategii?

Cel mai scurt răspuns este: nu contează, atât timp cât realmente o faceți.Acestea fiind spuse, luați în considerare doar zona din casă cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi, și începeți de-acolo. Aveți dimineți haotice?Poate că ar trebui să începeți cu antreul sau holul de la intrare, astfel încât să știți exact unde să găsiți elementele esențiale de îndată ce ieșiți pe ușă.Sau, dacă seara vă organizați mai greu, cu prepararea cinei și așezarea mesei, începeți cu ordonarea bucătăriei pentru a corecta acest neajuns.Gândiți-vă la activitățile zilnice, refaceți firul evenimentelor pentru a identifica o zonă cu probleme și începeți de acolo.

Cert este că, pentru ca totul să fie pus la punct, cum bine îi șade unei curățenii amănunțite, avem nevoie de câteva strategii de ieșire din impas. Ambii termeni sunt vehiculați atunci când vine de dereticare sau debarasare, dar organizarea și ordinea sunt două lucruri foarte diferite. Ordinea ține de eliminarea elementelor nedorite din spațiul dvs., în timp ce organizarea reprezintă rânduiala celor rămase în urma procesului de „purificare”. Bineînțeles că prima etapă este punerea în ordine a obiectelor care urmează a fi aruncate, donate, etc. A pune organizarea înaintea ordinii este ca și cum am pune căruța înaintea calului, întrucât nu vom face altceva decât să irosim energie, timp și bani. Așadar, începeți întotdeauna prin a vedea ce se poate arunca, și, fizic, scoateți-l din spațiul respectiv de depozitare înainte de a trece la organizarea a ceea ce rămâne în urmă.

O bună modalitate de a înțelege de ce trebuie să curățați dezordinea înainte de organizare este așa-numitul „principiu al garajului”.Imaginați-vă un garaj, complet ticsit și plin de lucruri: atât de multe lucruri, încât nici nu mai puteți păși în jurul lor, darămite să vă mai și parcați mașina. Dacă ar fi doar să „organizați” un astfel de spațiu, ar arăta, probabil, ceva mai ordonat, cu toate obiectele sortate pe categorii și stivuite în cutii care mai de care mai atractive – dar cutiile ar ajunge cât ai zice pește până spre tavanul garajului, iar spațiul nu ar mai funcționa ca nimic altceva decât ca o unitate de stocare. Aruncând gunoiul inutil, în primul rând, puteți crea mult mai mult spațiu, ceea ce vă va ajuta în faza următoare, atunci când organizați ceea ce a mai rămas.

Şi totuşi, sunteţi gata de acţiune cu toate atuurile în mână, dar nu ştiţi exact de unde să începeţi. Stând în picioare în mijlocul camerei ticstite de grămezi de lucruri nefolositoare, poate fi greu să ochiți cel mai potrivit loc cu care să începeţi. Pentru a da un start bun călătoriei dvs. organizatorice, încercați să reperaţi nişte puncte cu dezordine minimă. Acestea vă vor ajuta să eliberaţi camera sugrumată de monstrul harababurii.

În loc de câteva sfaturi sau de dezvăluirea unora dintre cele mai iscusite manevre despre cum ar trebui să vă organizaţi locuinţa, ne-am gândit că mai util ar fi să vă spunem, pentru început, ce ar fi indicat să faceţi în încercarea de a prelua controlul asupra dezordinii. Se poate ca o parte din aceste argumente să fie greu de acceptat sau chiar șocante, dar există și paşi greşiţi care, cel mai probabil, vă descurajează din start.

* De la bun început, pentru a vă regla viziunea asupra imaginii de ansamblu, porniţi de la zero concentrându-vă pe o problemă mai mică, de o dezordine rezolvabilă. Începând războiul împotriva dezordinii cu un mic succes vă motivează pe termen lung. Așa cum dezordinea apare treptat, în timp, tot așa trebuie să şi luptaţi împotriva ei – treptat și în timp.

* Combaterea haosului necesită construirea de noi obiceiuri, aplicarea de noi metode de organizare, și crearea de noi rutine de uz casnic. „Cura de dezintoxicare” are nevoie de timp, și nu poate fi luată pe scurtătură. Rezistaţi tentației de a da totul afară şi de a le aduce înapoi, poate mai împrăştiate decât erau la început. Procedaţi la fel ca în fabula cu broasca țestoasă și iepurele, luaţi-o încet și constant şi veţi câștiga cursa. Un atac de succes asupra debandadei necesită timp, energie și motivație.

* Programaţi-vă timpul de curăţenie. 15 minute pe zi sunt un bun început. Sau, dacă aveţi timp, şi mai bine ar fi să vă rezervaţi perioade mai mari de timp, de la 2 la 4 ore o dată sau de două ori pe săptămână, pentru o eficiență maximă. Programarea sesiunilor de curăţenie vă vor întări motivația, iar prin păstrarea anumitor perioade de timp sau anumitor porţiuni de lucru, veți începe să creați „peninsule”, „insule” şi apoi „continente” pe care vă va fi mult mai uşor să le organizaţi. Această metodă vă va face să aveţi programate adevărate „întâlniri” cu ordinea şi disciplina.

* În familie, dezordinea se acumulează din nenumărate motive. Adulții împrăştie ziare sau îşi abandonează diverse obiecte personale, iar copiii fac dezordine cu jucării sau materiale şcolare. Tentant ar fi să convocaţi o reuniune de familie și să stabiliţi legea ordinii. Măsurile draconice pot fi aplicate numai atât timp cât cel care le emite este prezent la faţa locului, pentru că, dacă nu va fi, eforturile de constrângere sunt sortite eșecului. Puteţi începe prin a da dvs. înșivă un exemplu, puteţi începe să construiţi credibilitatea și motivația de a stăpâni prin propria putere dezordinea, şi abia apoi să implicaţi şi restul familiei. Veţi deveni familiarizați cu schimbarea, pe care abia ulterior le-o puteţi pretinde şi celorlaţi, spre o mai bună organizare.

* Faceți ordine şi abia apoi cumpăraţi – Nu mergeţi în magazine să cumpăraţi zeci de cutii, coşuri, lădiţe şi alte piese de stocare sau consumabile fără să fiţi siguri că aveţi nevoie de ele. Toate aceste obiecte sunt foarte ispititoare, dar nu vă fac niciun bine, poate doar cu excepția faptului că unele modele și culori se încadrează perfect în spaţiul de locuit (pe rafturi, sub pat, în dulapuri). Cumpăraţi doar ce credeţi că vă poate ajuta cu adevărat să depozitaţi și, mai ales care funcționează în mod corespunzător pentru spațiul de care dispuneţi. Vă recomandăm mai întâi să evaluaţi, să estimaţi de ceea ce aveţi nevoie şi abia apoi să cumpăraţi. Puteți achiziţiona oricând altele dacă nu vă ajung, dar cel mai important este să nu adăugaţi şi alte recipiente goale peste grămada deja existentă de chestii nefolositoare.

* Nu au intrat zilele-n sac – Nu trebuie să terminaţi într-o SINGURĂ zi acţiunea de „salubrizare”. Foarte puțini oameni au energia să se ​​concentreze 8 ore, sau chiar mai mult, cu treburi organizatorice. Veţi deveni probabil frustraţi și mai puțin eficienţi pe măsură ce se apropie seara. E mult mai bine să vă rezervaţi doar 2 – 3 ore pe zi pentru un singur spațiu sau o singură cameră. În acest fel vă veţi simţi motivaţi să faceţi mai mult şi nu veţi face lucrurile superficial. Să nu care cumva să credeţi că, odată ce v-ați organizat spaţiul, ați terminat. Veţi simţi că aţi muncit în zadar când va trebui să-l curăţaţi din nou într-o lună sau două. Dar măcar dacă vă creaţi în timp un sistem nou, eficient și logic de prelucrare și gestionare a dezordinii, tot aţi realizat ceva. Nu există pilot automat. Nu trebuie să vă așteptați la o întreținere de foarte lungă durată, ci doar să fiţi bucuroşi că noul sistem este mult mai eficient decât cel vechi.

* Duceţi la bun sfârşit fiecare sarcină – Desigur, va trebui să sortați lucrurile pe categorii (de exemplu, ce aruncaţi, ce se poate recicla, dona sau oferi unui prieten, sau ce se poate depozita). Dar aici e partea esențială: după ce decideți unde va merge fiecare obiect, duceţi-l ACUM. Nu păstrați sacii pentru acţiunile de caritate sau cutiile pentru prieteni în casă pentru a le livra mai târziu. Faceţi-o acum, finalizând cât mai repede procesul! Puneţi lucrurile pe care doriţi să le donaţi sau să le oferiţi în maşină, sunaţi-vă prietenii să vină să le ia, sau măcar, duceţi-le într-o boxă. După ce aţi donat sau aţi aruncat lucrurile de care nu aveţi nevoie, trebuie să grupaţi ceea ce rămâne în două categorii: ceea ce folosiţi mereu și ceea ce folosiţi ocazional și să le puneţi în recipiente pătrate și deschise, eventual cu etichete.

* Mulţumiţi-vă cu puţin – Foarte puțini oameni au dulapuri și sertare impecabile care se aseamănă cu cele din cataloage. Chiar şi după ce reorganizaţi complet spaţiul în care locuiţi, acesta tot nu va arăta ca în reclamele de la TV. Este totuşi un loc în care vă trăiţi viaţa de zi cu zi, nu unul care a fost pus în scenă cu grijă de o echipă de stiliști și marketing pentru o reşedinţă fictivă. Veți fi în cele din urmă dezamăgit dacă aveţi ca scop final perfecţiunea. Scopul real trebuie să fie cel de a crea un spațiu care să funcționeze după propriile dvs. nevoi şi cerinţe. Aceasta este cheia succesului.

* Aruncați elementele rupte sau seturile din care lipsesc anumite piese. Dacă credeți că aveți suficient spațiu, așezați elementele respective într – un coș separat cu obiecte „pierdute și găsite” până când le decideți soarta.

* Donați sau vindeți unele jucării, care în mod clar nu mai corespund vârstei copilul dvs.Dacă doriți să păstrați jucăriile speciale cu rol de suveniruri sau să le „transmiteți” unui frățior mai mic, puneți-le într-o cutie departe de jucăriile utilizate în prezent.

* Scăpați de îmbrăcăminte și accesorii pe care nu vă aminți să le fi purtat recent.Dacă aveți unele ezitări, întrebați-vă de ce anume nu ați mai purtat lucrul respectiv.Este incomod?Nu este stilul dvs.? Nu mai este la modă?

* Aruncați caserolele de depozitare a produselor alimentare din plastic fără capac sau descompletate. Donați sau vindeți cutiile alimentare nefolosite sau care sunt încă în stare bună, dar pe care știți că nu le veți mai folosi; același lucru vă sfătuim să se întâmple și cu aparatele extrem de specializate sau cu cele foarte rar (sau niciodată) utilizate.

Organizarea eficientă a locuinței

Odată ce lucrurile în exces (dezordinea) au fost eliminate, organizarea va fi mult mai ușoară.Modalitatea de a obține un spațiu organizat depinde în mare măsură de tipul de stocare pe care îl aveți la dispoziție.Iată câteva sfaturi pe care să le păstrați în minte, atunci când începeți cea de-a doua etapă, cea a organizării:

* Orânduiți toate lucrurile pe categorii (tacâmuri la tacâmuri, documente la documente) și chiar pe subcategorii (cuțite la cuțite, poze la poze). Păstrați „uneltele” cu întrebuințare frecventă în apropierea suprafeței de lucru (dacă le folosiți, bineînțeles): cuțite, linguri, platouri, farfurii.

* Echipați sertarele cu organizatoare din plastic, inox sau bambus, de diferite dimensiuni exact pentru tipul de elemente pe care intenționați să le stocați acolo; sertarele trebuie dotate cu cutii sau compartimente de depozitare care pot fi stivuite (ideale pentru a păstra obiecte mici) sau separatoare de rafturi (bune pentru a preveni alunecarea puloverelor).

* Nu trataţi sertarele ca pe locuri de aruncat obiecte. Toate sertarele ar trebui să aibă separatoare, care să vă ajute să vă organizaţi mai bine lucrurile. Ele pot fi din lemn, plastic sau pânză și se găsesc la orice magazin cu articole pentru casă și cămin.

* Echipați dulapurile cu grătare sau suporturi pentru farfurii sau tăvi rotative, perfecte pentru condimente și alte obiecte mici; și apropo de tăvi, folosiți-le cu încredere pe orice suprafață interioară sau exterioară.Depozitați obiectele grele în dulapurile inferioare, iar pe cele ușoare în cabinetele suspendate.

* Puneți condimentele, cafeaua și zahărul în recipiente separate. Este indicat să scoateți condimentele din pungile în care le cumpărați și să le puneți etichete cu ceea ce conțin. Astfel, lucrurile vor fi mai organizate și nu va trebui să bâjbâiți printre atâtea pungi înghesuite. Mai mult decât atât, fiind închise etanș, se vor păstra mult mai bine.

* Utilizați recipiente transparente dacă este posibil; acest lucru vă ajută să găsiți mai ușor ceea ce căutați; dacă nu aveți această posibilitate, măcar etichetați recipientul respectiv.

* Dacă ați decis să păstrați anumite haine din motive pur sentimentale, mutați aceste elemente într-un alt loc.Nu e nimic greșit în a păstra lucruri care vă trezesc amintiri plăcute, însă acestea pur și simplu nu fac parte din lucrurile obișnuite.

* Organizați-vă dressingul în funcție de hainele de ocazie și de anotimp. Nu este nevoie să o mutați din dulap, ci trebuie doar să fiți siguri că hainele pentru sezonul actual sunt așezate mai în față sau în centru. Lăsaţi ceea ce folosiţi mai des la suprafaţă, iar lucrurile pe care le utilizaţi mai rar, le puteţi aşeza frumos mai în spate. Obiectele pe care le folosiţi zilnic trebuie să fie cât mai accesibile. Țineţi toate lucrurile pe care le întrebuinţaţi zilnic la vedere sau măcar la nivelul ochilor, iar cele pe care le folosiţi ocazional depozitaţi-le în spațiile aflate la înălțime. Acest sistem nu numai că vă va ajuta să vă găsiţi foarte ușor lucrurile utilizate zilnic, dar le va păstra organizate și pe cele de care aveţi nevoie mai rar. Totodată, ar fi bine să le sortați pe categorii: haine de birou, haine de casă, haine de petreceri, haine sport. Mergând mai în amănunt, le puteți sorta și pe culori. În dormitor, este recomandat să vă puneți obiectele de uz zilnic, cum ar fi ciorapii și șosetele, în sertarul de sus, hainele pentru serviciu, în sertarele de mijloc, iar pantalonii în cele de jos.

* Funcționalitatea dulapului sau a șifonierului nu trebuie să vă coste nimic în plus. O poliță înaltă, niște cârlige pe perete și un coș sau un raft pentru pantofi poate fi tot ceea ce aveți nevoie. În cazul în care dulapul este foarte întunecos, adăugați-i un bec, astfel încât să puteți vedea hainele, mai ales când vă grăbiți. Unele tipuri de becuri LED sunt create special pentru a se potrivi perfect cu dulapurile. Nu emit multă căldură, fiind ideale pentru spaţii înguste. Deschideți uşa şi s-au aprins!

* Folosiți jucăriile prin rotație și asigurați-vă că le va fi ușor copiilor să utilizeze spațiul de stocare a acestora. Luați în considerare cutii deschise și coșuri, rafturi și recipiente transparente sau etichetate (pentru micuții care au învățat să citească). Eliminarea prea multor jucării dintr-o dată face curățenia o reală corvoadă și poate copleși negativ copiii.Împachetați unele dintre jucării și mutați-le pe un raft mai mare sau într-un dulap în altă cameră, și faceți schimb, la fiecare câteva săptămâni, cu cele deja stocate, atunci când observați că cei mici se plictisesc de „ofertele” actuale.Întotdeauna veți fi uimiți de încântarea pe care o vor afișa copiii când își vor vedea jucăriile „uitate” de ceva vreme.

* Locul de sub chiuvetă este considerat de obicei un spaţiu „mort”, din cauza ţevilor şi a robineţilor. Cu toate acestea, este totuşi un loc care poate fi folosit pentru a adăposti câteva dintre „consumabilele” necesare în baie precum detergenţi sau hârtie igienică.

* Un exemplu perfect de organizare a magaziei ar fi să o transformaţi în depozit de ustensile. Un panou perforat vă va ajuta sa fixaţi nişte rafturi simple, cărora puteţi să le reglaţi oricând doriţi distanţa dintre ele. Este un mod nu doar ieftin, ci şi elegant de a vă ţine lucrurile în ordine.

* Cu cât sunt mai puțini pași de urmat, cu atât veţi fi mai organizaţi. Evitaţi pe cât posibil capacele, căci ele vă îngreunează stocarea obiectelor. Sfatul se aplică și pentru coșul de gunoi, care ar trebui să fie dotat cu o pedală, pentru ridicarea capacului. Majoritatea specialiștilor în organizarea căminului recomandă să țineţi un coș sau o cutie fără capac, lângă canapea, pentru reviste. Dacă spațiul se umple, atunci înseamnă că aveţi mai multe surse de lectură decât puteţi duce. Dacă doar aţi pune revistele unele peste altele pe podea sau pe o masă, atunci nu aţi ști când aţi depăşit limita.

* Dacă măsuța de sufragerie, etajera de la intrare şi blatul din bucătărie tind să se aglomereze mai mult decât oricare alt loc din casă, este recomandat să introduceţi curățenia în aceste zone în rutina de seară. Dacă nu reușiţi acest lucru, încercaţi să „blocaţi” aceste locuri cu obiecte decorative. Dacă puneţi pe măsuța de sufragerie un ghiveci cu flori și niște șervețele estetice veţi transmite mesajul că respectivul loc nu mai poate fi folosit pentru a arunca diverse obiecte pe el.

* Pentru a reuși să imprimați în totalitate sentimentul de seninătate și liniște al unei case, nu lăsați lucruri împrăștiate, la vedere. Camerele vor părea mai calme și mai spațioase. Alegeți o noptieră spațioasă, cu sertare sau uși, în spatele cărora puteți ascunde cărți, creme și ochelari de citit, care vă vor fi mereu la îndemână, dar care nu vă vor sta în drum. Pentru mai mult spațiu de stocare, alegeți o masă de toaletă cu sertare sau o comodă. Plasați la capătul patului o băncuță cu sertare sau capac pentru a stoca cearșafuri de schimb, pături și perne, iar pentru cărți și alte accesorii ușoare, cumpărați un pat cu tăblie (headboard) care să aibă rafturi încorporate sau panouri glisante. Puneți cutii mici sub pat, ascunzându-le sub o frumoasă și lungă cuvertură.

* Nu contribuiți la perpetuarea dezordinii! Eliminați obiectele inutile și asigurați-vă că mobilierul nu este prea mare pentru o anumită cameră. Depozitarea adecvată poate ajuta la minimizarea dezordinii. Pentru elementele pe care doriți să le păstrați în evidență, tăvile sau cutiuțele decorative pot ajuta ca totul să se simtă mai bine organizat. Decideţi-vă asupra a ceea ce puteți păstra într-o cameră. Pentru a face locul să arate mai bine, reduceţi piesele de mobilier. Dezordinea pune o amprentă negativă asupra perceperii spaţiului şi bineînţeles, asupra eleganţei unei camere.

* Elementul primordial este simplitatea, fără accesorii care să dea un ton grotesc camerei. Accesoriile folosite pentru a înfrumuseța și personaliza locuința își pierd din farmecul aparte, dacă sunt împrăștiate pe toate rafturile și măsuțele din casă. Cel mai bine este să grupați decorațiunile după anumite criterii (culoare, dimensiuni etc.). Astfel, ele vor fi mult mai bine puse în evidență.

* Faceți-vă conturi online la companiile unde trebuie să plătiți facturi. Dacă vă „împiedicați” de facturi prin sertare și nu mai țineți cont de ordinea lor și de compania de care aparțin, atunci ar fi indicat, pentru a face loc în sertare, dar și pentru a economisi utilizarea hârtiei, să vă faceți un cont online. În acest fel veți avea un spațiu dedicat de unde veți putea consulta facturile cu toate detaliile. Acest lucru vă va permite să aveți o idee mai clară asupra cheltuielilor pe care trebuie să le faceți și asupra istoricului acestora.

* Dați mai departe cadourile pe care le-ați primit și care nu vă plac. Chiar dacă aceste cadouri pe care le primim se leagă de un moment anume și ne par mai frumoase obiectele care au o poveste, totuși nu ar trebui să ne atașăm de ele și nici nu ar trebui să le depozităm doar de dragul de a aduna cât mai multe lucruri.

* Gândiți-vă că a păstra un lucru poate fi costisitor. Atunci când vorbim de lucrurile inutile, aflați că acestea ne costă să le păstrăm, pentru că avem nevoie de spații de depozitare suplimentare și implicit bani, dar mai ales, ne consumă timp. Gândiți-vă doar la cât timp vă ia să ștergeți de praf toate aceste lucruri care nu vă mai sunt utile. Chiar merită tot acest efort? În concluzie, decizia de a face și a păstra curățenie, de a arunca sau a păstra un lucru vă aparține în totalitate. Însă, pentru a vă asigura un spațiu bine organizat, cel mai important este să vă adresați întrebări de genul: „Chiar îmi este util acest lucru?” sau „Îmi provoacă o stare de bine?”

* Priviți-vă locuința ca un musafir. Intrați și uitați-vă în jur, în toate încăperile, cu un ochi critic. Sunt destul de aerisite, organizate? V-ar plăcea să schimbați ceva? Notați elementele care vă plac și cele care nu vă plac, pentru a descoperi punctele pe care puteți să le „ameliorați”.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/28817972/list/9-exit-strategies-for-your-clutter

http://www.houzz.com/ideabooks/66864709/list/organizing-dont-forget-the-essential-first-step

https://www.thespruce.com/decluttering-your-entire-home-2648002

https://www.goodhousekeeping.com/home/organizing/tips/g656/decluttering-tips/

https://www.becomingminimalist.com/declutter-strategies/

https://www.womansday.com/home/organizing-cleaning/g2801/life-changing-organization-tips/