Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care a fost guvernatorul oraşului grec Salonic în secolul al IV-lea şi care a murit ca martir la Bucureşti. Pe Dealul Patriarhiei continuă pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, în condiţii speciale, impuse de starea de alertă, după cum precizează Remus Rădulescu.
Reporter: La pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei pot participa doar credincioşi domiciliaţi în Bucureşti, care formează un singur rând de persoane, cu distanţa de un metru şi jumătate între ele. Trotuarul pe care se află culoarul ce duce la moaşte este marcat cu semne care să-i orienteze pe pelerini în păstrarea distanţei. Raclele cu moaşte sunt acoperite cu un geam transparent, dezinfectat de voluntari după fiecare închinător. Pelerinilor le este oferit dezinfectant pentru igienizarea mâinilor. Anul acesta, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constanţin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie, din Patrimoniul Catedralei Patriarhale, la închinare au fost aşezate şi moaştele Sfântelui Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, aduse de la Biserica Sf. Stelian Lucaci din Bucureşti. La slujba de astăzi, oficiată în aer liber pe Dealul Patriarhiei, vor putea asista maxim 200 de credincioşi.
Realizator: Liturghia de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie va fi transmisă în direct la Radio România Cultural şi Antena Satelor începând cu ora 10:00./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 26 octombrie