2020. október 27

Ludovic Orban miniszterelnök részt vett a francia-román gazdasági fórumon

Párizsi látogatása alkalmából Ludovic Orban miniszterelnök részt vett a francia-román gazdasági fórumon, amelyen bemutatta a román gazdaság beruházási potenciálját. A romániai és franciaországi munkáltatói képviselők elött mondott beszédében a miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy Románia az egyedüli az Európai Unióban, amelynek sikerült növelnie a beruházásokat az első negyedévben, a koronavirus-járvány közepette, és a mostani nehéz helyzetben szolidaritásra szólitotta az európaiakat az állampolgárok és a gazdaságok megvédése érdekében.”Egyetlen egy európai ország sem fejlődhet egyedül, épp ezért is helyezzük a gazdaság-fellenditő tervünket a beruházásokra. Remélem, hogy egyetértenek azzal, hogy Románia kiérdemelte helyét a Schengen övezetben. Franciaország a harmadik legnagyobb befektető Romániában, igy romániai beruházásokra biztatom önöket, hiszen itt az üzletek jövedelmezőek is lehetnek”, hangzott el Ludovic Orban beszédében. A találkozó házigazdája, a Franciaországi Munkáltatók Szövetségének – MEDEF – elnöke, Geoffroy Roux de Bézieux továbbitotta a francia vállalkozók ama óhaját, hogy jobban megszeretnék ismerni Romániát. „E találkozó előkészitése során nagyon meglepett Románia gazdasági gazdagsága, az utóbbi tiz évben elért gazdasági eredmények és a szakképzett munkaerő. Mindez vitathatatlan attraktivitás, s efelöl  már nagyon sok francia cég meggyőződött, hiszen jelenleg legkevesebb 2.400 francia vállalat van jelen a romániai piacon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Az év első kilenc hónapjában Románia több mint 67 milliárd lejjel költött többet a bevételhez képest

Az év első kilenc hónapjában Románia több mint 67 milliárd lejjel költött többet a bevételhez képest, ami GDP-arányosan 6,36%-os költségvetési hiányt jelent, mutatnak rá a pénzügyminisztérium által közölt adatok. Az év első nyolc hónajában a költségvetési deficit csaknem 55 milliárd lej volt és ennek több mint felét a koronavirus-járvány okozta válság leküzdéséért hozott intézkedésekre forditották a hatóságok.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

A képviselőház megvonta a volt egészségügyi miniszter mentelmi jogát

A képviselőház kedden megvonta mentelmi jogát a megvesztegetés elfogadásával gyanúsított Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi, valamint ifjúsági és sportminiszternek, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség akar büntetőjogi eljárást indítani. A pártok többsége támogatta a mentelmi jog megvonását, 202-en voksoltak Bănicioiu mentelmi jogának megvonása mellett, 12-en ellene.A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a képviselőt, hogy 2012 decembere és 2014 márciusa között ifjúsági és sportminiszterként 1,292 millió lej értékben kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől cserében azért, hogy az egészségügyi minisztert meggyőzze bizonyos korházvezetők kinevezéséről vagy tisztségben tartásáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

A képviselők egyhangúan elfogadták az Észak Autópálya megépitésére vonatkozó törvényjavaslatot

A képviselők egyhangúan elfogadták az Észak Autópálya megépitésére vonatkozó törvényjavaslatot, amely összekapcsolja a Suceava-Besterce-Nagybánya-Szatmárnémeti útvonalat a magyarországi M3-as autópályával. A jogszabálytervezet szerint a munkálatokat költségvetési alapokból, külföldi hitelekből és európai pénzekből finanszirozzák. A munkálatokat befejezésének határideje a törvény hatályba helyezésétől számitott négy év.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Románia felkészült a tárgyalások megkezdésére az OECD-hez való csatlakozása érdekében

Románia felkészült a tárgyalások megkezdésére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozása érdekében, vélekedtek az OECD Tanács tagjai azon a találkozón, amelyre kedden, Párizsban került sor, Ludovic Orban miniszterelnök részvételével. A román kormányfő felszólalásában kimelte, hogy a bukaresti kormány vállalta, beruházásokat valósit meg olyan fontos területeken, mind a szállitási infrastruktúra, energia, egészségügy, mezőgazdaság, kutatás és innováció, valamint az ökológiai gazdálkodásra való áttérés terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.27)

Gănciulescu Rozália