La București, 14.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou

Realizator: La București, 14.000 de pelerini s-au închinat ieri la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, așezată într-un baldachin în fața catedralei patriarhale. Pelerinajul se va încheia astăzi, când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou – Ocrotitorul Bucureștiului.
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou ne spune acum Remus Rădulescu.
Reporter: Cuviosul Dimitrie a fost un călugăr care a trăit la sud de Dunăre în secolul al XIII-lea. Era originar din satul Basarabov, undeva lângă orașul bulgăresc de astăzi Ruse. În tinerețe a fost cioban, dar s-a retras la un moment dat într-o mănăstire din apropiere. După ce s-a călugărit, și-a ales chilie o peșteră, pe malul râului Lom. Nu se știe cât a trăit acolo, a fost găsit după moarte. Sătenii l-au descoperit printr-o minune. Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave și i-a indicat locul unde va fi găsit. I-a spus că dacă se va atinge de trupul său, se va vindeca. Sătenii au săpat în locul indicat și au găsit trupul întreg al Sfântului Dimitrie Basarabov. Moaștele lui au ajuns la București în anul 1774, în timpul războiului ruso-turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al Capitalei și al Munteniei.
Realizator: Astăzi va fi oficiată o liturghie în aer liber de către Patriarhul Daniel, la care vor putea asista doar 200 de persoane. Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural începând cu ora 10:00./ahincu/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (27 octombrie)