Premierul Ludovic Orban se află într-o vizită de două zile la Paris

Realizator: Premierul Ludovic Orban se află de ieri într-o vizită de două zile la Paris, unde au fost semnate deja acorduri importante pentru întărirea legăturilor politice, economice și militare între România și Franța. Despre rezultatele discuțiilor oficiale cu omologul său francez Jean Castex, relatează corespondenta noastră Daniela Coman.
Reporter: Franța, ca partener strategic, se va implica în dezvoltarea capacității noastre de producere a energiei nucleare, o declarație de intenție fiind semnată în acest sens, după ce, la începutul lunii, România și Statele Unite au semnat un acord de construire a două noi reactoare.
Ludovic Orban: Am semnat împreună cu premierul francez un document privind cooperarea în domeniul nuclear, care vizează colaborare cu partenerii strategici şi în realizarea proiectului de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în renovarea reactorului 1.
Reporter: Într-o scurtă intervenție, premierul francez, Jean Castex, a remarcat relația specială dintre cele două țări și faptul că șeful guvernului de la București este primul omolog pe care îl primește la Paris de la preluarea mandatului în luna iulie.
Jean Castex: Am salutat în această întâlnire a noastră împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice dintre Franța și România și am decis să întărim în continuare aceste relații în numeroase domenii: energia nucleară, apărare, telecomunicații, agricultură, sănătate, cultură. Am evocat, de asemenea, numeroase subiecte europene asupra cărora Franța și România au poziții convergente.
Reporter: Premierul Ludovic Orban a vorbit și despre posibile viitoare proiecte franco-române în domeniul militar, România fiind interesată să-și doteze Fortețele Navale cu patru corvete, dar și de alte programe de înzestrare.
*
Realizator: Astăzi premierul Ludovic Orban va fi primit separat de președinții celor două camere ale Parlamentului Franței și va participa la mai multe reuniuni organizate la Uniunea Patronatului Francez și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Vizita la Paris se va încheia cu o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Franța./ahincu/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 octombrie)

 


Realizator: Vizita premierului Ludovic Orban continuă la Paris, unde au fost semnate mai multe documente pentru întărirea colaborării politice, economice și militare între România și Franța. Despre concluziile de până acum, dar și despre agenda de astăzi a prim-ministrului are detalii acum, în direct, corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! A doua zi a vizitei la Paris a premierului Ludovic Orban a început dimineață, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, la care România este de mai mulți ani candidată la aderare. Premierul român a avut o întrevedere cu secretarul general al organizației mondiale, José Ángel Gurría, și a susținut o intervenție în plenul reuniunii Consiliului OCDE. Cu puțin timp în urmă, sub o ploaie fină, delegația guvernamentală, însoțită de viceprimarul pe chestiuni europene al Parisului, a vizitat Promenada „Regina Maria a României” de pe malul stâng al Senei, la doi pași de Turnul Eiffel, care poartă de un an numele reginei României, plăcuța cu noua denumire fiind dezvelită în octombrie anul trecut de majestatea sa Margareta a României.
În continuare, premierul Ludovic Orban va fi primit în scurt timp de președintele Adunării Naționale Franceze, iar după-amiază de cel al Senatului; iar după prânz este prevăzută o reuniune la Uniunea Patronatului Francez, MEDEF, împreună cu delegația de miniștri care îl însoțește. Vizita la Paris se va încheia diseară la ambasadă, unde va avea loc o întâlnire cu reprezentanți ai comunității românești din Franța./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 octombrie)