Preşedintele Turciei compară „islamofobia” din Europa cu atitudinea faţă de evrei, înainte de al Doilea Război Mondial

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat, luni, că islamofobia din Europa a atins niveluri comparabile cu modul în care au fost trataţi evreii, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Liderul turc a indicat că Europa este obişnuită cu „relocări, inchiziţii şi genocide” şi că musulmanii de pe continent sunt atacaţi. În acelaşi discurs, liderul turc a făcut apel la boicotarea produselor din Franţa, pe fondul unei dispute tot mai accentuate cu preşedintele Emmanuel Macron, pe tema atitudinii acestuia faţă de Islam şi musulmani. „Islamofobia, în ascensiune, din Occident s-a transformat într-un atac la scară largă asupra cărţii noastre, a profetului nostru şi a tot ceea ce noi considerăm sfânt”, a spus Erdoğan, într-un discurs televizat. „Relocările, inchiziţiile şi genocidele îndreptate împotriva membrilor unor religii diferite nu este o practică străină Europei. Crimele împotriva umanităţii ce i-au vizat pe evrei în urmă cu 80 de ani, actele împotriva fraţilor noştri bosniaci din Srebrenica, în urmă cu numai 25 de ani sunt încă în memorie”.

Erdoğan a dat ca exemple evenimente recente ce dovedesc că musulmanii europeni se află sub un atac susţinut, inclusiv o descindere a poliţiei la Moscheea Kreuzberg Mevlana, de lângă Berlin, săptămâna trecută. Procurorii germani au afirmat că există suspiciuni conform cărora oficiali ai moscheii au folosit ilegal fonduri de urgenţă pentru coronavirus în valoare de 70.000 de euro.

Erdoğan şi Macron au fost angrenaţi într-o dispută înverşunată, după afirmaţiile preşedintelui francez legate de Islam, în urma decapitării profesorului Samuel Paty, care prezentase caricaturi ale profetului Mohamed la o lecţie pe tema libertăţii de expresie./mbrotacel/csimion

www.euronews.com – 26 octombrie