Revista presei internaționale – 27 octombrie 2020

Pe fundalul recrudescenței cazurilor de coronavirus în Europa, statele introduc, rând pe rând, noi restricţii, pentru a contracara răspândirea infectărilor, scrie Euronews. O carantină pe timp de noapte a fost introdusă în Spania, menționează El Pais. Italia luptă cu noul val de cazuri și cu manfestațiile contra restricțiilor, notează Ansa, iar Liberation subliniază revenirea unor restricţii de circulaţie pe timp de noapte în marile oraşe din Franța. Europa de Est tinde și ea spre mai multe restricții, în timp ce se luptă să stăvilească pandemia de coronavirus care o copleșește, adaugă Bloomberg. Creșterea numărului cazurilor de COVID-19 în Belgia este atât de accentuată, încât președinția germană a UE a decis să suspende reuniunile, anunță EUObserver. Din Statele Unite, până în Franța, coronavirusul amenință din nou, restricțiile se înmulțesc, dar, de această dată, spre deosebire de primăvară, toată lumea este epuizată, constată The Wall Street Journal. Pe același front al noului val de coronavirus, acțiunile la burse scad din nou, spulberând speranțele de stimulare a economiilor, atenționează The Wall Street Journal.

Întrebări și răspunsuri despre familia Biden și acordul din China publică The New York Times, după ce, în plină campanie electorală, președintele Donald Trump și aliații săi au pus sub semnul întrebării etica adversarului său în cursa prezidențială, Joe Biden, încercând să îl lege de o serie de acorduri internaționale de afaceri ale fiului lui Biden, Hunter, și ale unuia dintre frații săi, James. Documentele prezentate relevă și faptul că țările cu care Hunter Biden, James Biden și asociații lor urmăreau să încheie afaceri coincideau cu cele în care Joe Biden fusese anterior în calitate de vicepreședinte, evidențiindu-se rolul lui Biden în facilitarea unor legături de comerț, în afară de China, cu Luxemburg, Oman, România sau Columbia, scrie ziarul american. Activitatea de consiliere juridică a lui Hunter Biden în România ridică noi întrebări legate de afacerile sale din străinătate, adaugă NBC News.

În ultimele zile ale campaniei americane presărate cu multe acuzații venite din ambele tabere, precum și cu unele temeri legate de posibile ingerințe externe, în privința securității votului, administrația SUA le garantează americanilor că sistemul electoral al națiunii este sigur, după ce un oficial al serviciilor de informații a acuzat Iranul de trimiterea unor email-uri de amenințare unor alegători, în mai multe state, și alți oficiali americani au susținut că Rusia ar fi obținut informații despre alegătorii din cel puțin un stat, menționează Stars and Stripes. Se adaugă și încercările Beijingului de a semăna tulburări înaintea alegerilor americane, acestea fiind însă doar o mică parte a unui efort concertat al Chinei de a-și extinde influența economică și politică în America, scrie Newsweek. Oricum, spre deosebire de ingerința rusească din 2016, destinată a spori șansele lui Trump de a câștiga, cea mai mare parte a acțiunilor Chinei nu favorizează clar pe niciunul dintre candidați, ci par menite a face presiuni asupra unor figuri politice pe care Beijingul le vede ca opuse intereselor sale, opinează Newsweek.

Secretarul american de stat Mike Pompeo și secretarul american al Apărării, Mark Esper, se află în vizită la New Delhi, pentru un dialog 2+2, informează Hindustan Times. India și SUA au în plan semnarea unui acord militar privind schimbul de informaţii şi date sensibile prin satelit, prin care se dorește aprofundarea legăturilor strategice bilaterale, ca parte a eforturilor Washingtonului de a-și consolida alianțele împotriva Chinei, subliniază The Economic Times. Mike Pompeo își va încheia turneul în Indonezia, o țară prinsă în dispute teritoriale cu Beijingul, în Marea Chinei de Sud.

Cristina Zaharia, RADOR