Cosmonautul rus Ivan Vagner a comentat informaţiile despre apariţia unei fisuri la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, ISS. Vagner consideră că una dintre posibilele cauze de formare a unei fisuri prin care s-a produs o scurgere de oxigen, la bordul Stației Spațiale Internaționale, ar putea fi perioada lungă de utilizare şi funcționare a stației, informează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
„20 de ani reprezintă un record absolut pentru toate staţiile spaţiale. Vedem că se produc unele schimbări, că ceva ne solicită o atenţie deosebită. Dacă e să revenim la acea scurgere de oxigen provocată de o fisură, atunci pe corpul ISS există deja unele fisuri, s-au format unele zgârieturi”, susţine cosmonautul rus Ivan Vagner, citat de Agenţia de presă INTERFAX.
Totodată, acesta a menționat că pentru ISS „20 de ani nu reprezintă o limită și se poate desfăşura activitatea în continuare și se poate face faţă acestei provocări”.
Recent au apărut informaţii potrivit cărora cosmonauții au reușit să depisteze locul unde se producea scurgerea de oxigen la bordul ISS, acesta se afla chiar în modulul rusesc „Zvezda”.
Scurgerea de oxigen, care a fost depistată datorită unor plicuri de ceai, a fost izolată, prin intermediul unor mijloace provizorii./vdraguta/sdm2

(www.russian.rt.com – 28 octombrie)