Un expert rus avertizează că există riscul să ne îmbolnăvim simultan de COVID-19 și de gripă

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe persoane au uitat de gripă, o boală respiratorie periculoasă, care poate debuta în acelaşi timp cu boala COVID-19, a declarat directorul științific al Institutului de Cercetare în domeniul Vaccinurilor și Serurilor „I.I. Mecinikov”, din Rusia, Vitali Zverev. Expertul a precizat cu privire la faptul că cele două boli nu se exclud una pe cealaltă şi se pot manifesta în acelaşi timp.
„Nu se cunoştea acest fapt până nu demult, pentru că nu erau diagnostice de laborator cazurile de îmbolnăvire simultană de COVID-19 şi de gripă. Este practic imposibil să nu se înregistreze cazuri de gripă şi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 de un an întreg. Gripa se suprapune cu coronavirusul”, a declarat Zverev, citat de postul RUSSIA TODAY. Potrivit acestuia, printre cazurile de decese cauzate de coronavirus s-au numărat cele care au provocat complicaţii din cauza gripei. El a menționat că epidemia de gripă se va dezvolta mai lent ca de obicei, dar nu ar trebui să fie ignorată, deoarece convergenţa celor două boli ar putea pune o presiune mult mai mare pe sistemul sanitar. Zverev a explicat că juxtapunerea epidemiei de coronavirus cu gripa de sezon va duce la o saturaţie a spitalelor. De asemenea, el a atras atenţia că, spre deosebire de coronavirus, gripa nu este asimptomatică. Prezenţa simultană a celor două virusuri afecetează grav organismul, iar evoluţia bolii poate fi una dramatică şi rata de deces fiind una alarmantă.
Rospotrebnadzor a înregistrat un exces al ratei incidenței de infecții virale respiratorii acute în 38 de subiecţi federali, entități constitutive ale Rusiei./vdraguta/sdm2

(www.russian.rt.com – 28 octombrie)