2020. október 29

Klaus Iohannis államelnök kitűntette Silviu Vexlert, a romániai zsidó közösség képviselőjét

A Cotroceni palotában csütörtökön szervezett ünnepélyes keretek között Klaus Iohannis államelnök kitűntette Silviu Vexlert, a romániai zsidó közösség képviselőjét, a Románia-Izrael Parlamenti Csoport elnökét. Az államelnök megjegyezte, hogy a kitűntetés szimbólikus értékű a képviselő munkájának elismerésére, amellyel hozzájárult a két ország különleges baráti viszonyának és együttműködésének megerősitéséhez, valamint a kapcsolat fenntartásához a romániai származású, de jelenleg Izraelben élő zsidókkal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

A szociáldemokraták a főváros új prefektúsától az iskolák újranyitását kérik

A Szociál Demokrata Párt (PSD) azt kérte a főváros új prefektúsától, hogy rendelje el az iskolák újranyitását, azt állitva, hogy megoldása van a tantermi oktatásra. Gabriela Firea, a párt alelnöke szerint semmivel sem támasztható alá az iskolák további zárva tartása, és az egyik megoldás – véleménye szerint – a tesztelés lenne. A PSD Országos Politikai Tanácsának csütörtöki ülésén arról is döntöttek, hogy meghivják Ludovic Orban miniszterelnököt a Parlamentben, hogy ismertesse a jövő évi költségvetés helyzetét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Romániában csütörtökön meghaladta a hatezret az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma

Romániában a koronavírus-járvány újabb rekordjai dőltek meg csütörtökön, de a hatóságok egyelőre csak helyi korlátozásokkal számolnak. A hivatalos adatok szerint először haladta meg a hatezret az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma, és soha nem volt akkora a nyomás a kórházakon, mint most. Csaknem 11 ezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 868-at intenzív terápiás osztályon. A járvány októberben szabadult el, szeptember utolsó napján haladta meg először az ezret a napi megbetegedések száma és azóta minden héten újabb ezres küszöböt lépett át az új fertőzések száma, mely csütörtökre már a 6500-at is megközelítette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Az USR-PLUS ismertette kormányzási programját

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziója nyomán létre jött Szövetség (USR PLUS) vezetői csütörtökön ismertették kormányzási programjukat, amelyet a december 6-i parlamenti választások után akarnak gyakorlatba ültetni. A program a Szövetség 40 vállalását tartalmazza több területen, mint például a speciális nyugdijak és a minimális jövedelem megadózásának törlése, az igazságügyi törvények kiigazitása, a bűnügyileg elitéltek kizárása a köztisztségviselői posztokból, valamint egymillió értékű országos program elinditása a modern egészségügyi infrastruktúra létrehozása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.29)

Gănciulescu Rozália