Franţa, din nou în carantină

Franța va intra din nou în carantină începând de mâine, rămân însă deschise creșele, grădinițele, școlile și liceele, iar studenții vor studia online. Măsurile vor fi analizate astăzi în parlament, iar președintele Emmanuel Macron face apel la responsabilitate. Corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman, are detalii.

Reporter: Activitatea economică va continua în toate sectoarele, iar acolo unde nu se poate recurge la telemuncă, oamenii vor merge la serviciu, de aceea transportul în comun va funcționa normal la nivel național. Rămân deschise doar magazinele alimentare, toate celelalte, precum și restaurantele, barurile și alte locuri ce presupun adunarea publicului își vor închide porțile. Vor fi permise în continuare vizitele în căminele pentru vârstnici, riguros programate și supuse unor măsuri sanitare stricte. Francezii care nu beneficiază de derogările anterior amintite pot ieși din casă doar o oră pe zi, în limita unui kilometru în jurul locuinței pentru cumpărături și mișcare fizică. Deplasările între regiuni sunt interzise.

Preşedintele Emmanuel Macron: „Este nevoie de simțul de responsabilitate al fiecăruia dintre noi și de spiritul cetățenesc al tuturor. Rămâneți acasă și respectați regulile! Astfel, împreună vom păstra speranța de a putea sărbători în familie Crăciunul și Anul Nou. Obiectivul este să reducem semnificativ contaminările, de la peste 40.000 pe zi câte avem în prezent la sub 5.000, precum și internările în spitale și la reanimare. Frontierele Franței rămân deschise doar pentru cetățenii Uniunii Europene și închise pentru restul lumii. Desigur, toți francezii care doresc se pot întoarce acasă și vor fi testați pe aeroport. Niciun călător nu poate intra în spațiul european fără să fim siguri că el nu este purtător al coronavirusui” – a subliniat președintele Macron.#HUN/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 octombrie