2020. október 30

Koronavírus Romániában: 6500-nál több új eset
Az elmúlt 24 órában – rekordszámú – 6546 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 235 586-ra emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 103 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma ezzel 6867-re emelkedett. Eddig összesen 167 897-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 60 822-re emelkedett. Jelenleg 917 beteget ápolnak intenzív osztályon, ez is újabb negatív rekord. Az elmúlt 24 órában 36 335 tesztet végeztek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Megindította a DNA a bűnvádi eljárást Nicolae Bănicioiu ellen
Büntetőjogi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter ellen befolyással való üzérkedés és vesztegetés több rendbéli elfogadása miatt. Az ügyészek elrendelték a volt miniszter vagyonának zár alá helyezését. A képviselőház plénuma október 27-én, 202 támogató és 12 ellenszavazattal hagyta jóvá Nicolae Bănicioiu képviselő, volt miniszter mentelmi jogának megvonását. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedés és vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt kérte a volt tárcavezető elleni bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyását. A vádhatóság szerint a tettek elkövetésekor ifjúsági és sportminiszteri tisztséget betöltő Bănicioiu megegyezést kötött két üzletemberrel, és egyiküktől át is vett 1 292 122 lejt, cserében azért, hogy közbenjárjon az egészségügyi miniszternél olyan kórházak vezetőinek kinevezése vagy tisztségben való megtartása ügyében, amelyekkel szerződéses viszonyban állt a két üzletember. A pénz egy közvetítőn keresztül cserélt gazdát, aki szintén gyanúsítottként jelenik meg az ügyiratcsomóban. Később, már egészségügyi miniszterként, Nicolae Bănicioiu 2 612 389 lejt kapott ugyanazon közvetítőn keresztül ugyanattól a két üzletembertől, cserében azért, hogy olyan intézményvezetőket nevezzen ki, illetve tartson meg tisztségükben, akikkel a két üzletember szerződéses viszonyban állt. A volt miniszter azt is megígérte, hogy a szóban forgó egészségügyi intézmények kiemelt anyagi támogatást kapnak. A törvénytelenül szerzett összeg elkobzása végett az ügyészek zároltatták Bănicioiu bankszámláit és zár alá helyezték a tulajdonában levő ingatlanokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Felszólították Romániát, hogy két hónap alatt zárja be 15 illegális hulladéklerakóját
Az Európai Bizottság (EB) pénteken felszólította Romániát, hogy zárja be és ökologizálja 15 illegális hulladéklerakóját – derül ki az intézmény közleményéből. Brüsszel két hónapot ad Romániának arra, hogy a 15 hulladéklerakót felszámolja, ellenkező esetben az EB úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt küld a román hatóságoknak. A felszólító levél a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelenti. Az uniós hulladékkezelési irányelv értelmében a tagországoknak oly módon kell a hulladékokat tárolni és újrahasznosítani, hogy az ne veszélyeztesse az emberek egészségét és a környezetet. Románia 101 nem EU-konform hulladéklerakó esetében kapott korábban halasztást az EB-tól, de 2019 júliusáig be kellett volna zárnia ezeket. A Románia által szolgáltatott adatok szerint ezekből 86-ot zártak be és állítottak helyre. A fennmaradó 15 szemétlerakó zömének esetében a bezárásra irányuló munkálatok még el sem kezdődtek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
A Romgaz megvásárolná az ExxonMobil 50 százalékos részesedését a fekete-tengeri földgázmezőben
Virgil Popescu gazdasági miniszter szerint a Romgaz román állami gázvállalat kész megvásárolni az amerikai ExxonMobiltól a Fekete-tenger Neptun Deep elnevezésű gázmezőjében birtokolt 50 százalékos részesedését. A tárcavezető pénteken elmondta, hogy a lengyel PGNIG vállalat visszalépett a tárgyalásokból és immár nem érdekelt a gázmező 50 százalékos részesedésének a megvásárlásában, amit az amerikaiak bocsátottak áruba. Korábban a román állami gázvállalat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Romgaz maximum 20 százalékos részesedést vásárolna a projektben. A Neptun Deep névre
keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek a kitermelési jogán az amerikai vállalat mellett az osztrák OMV osztozik 50-50 százalékos arányban. Az ExxonMobil eladná a részét, ennek érdekében több vállalattal tárgyalásokat kezdeményezett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.30)
Andrei Demeny, RADOR