VIDEO: „NICIODATĂ UITAREA”, cântec-strigăt în memoria victimelor din Clubul Colectiv

Astăzi se împlinesc 5 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața tineri veniți la concertul de lansare al albumului „Mantras of War” al trupei de metalcore Goodbye to Gravity.  Bilanțul tragediei a depășit 60 de morți (între care și membrii trupei: Vlad Telea, Mihai Alexandru, Alex Păscu, Bogdan Lavinius Enache) și 173 de răniti (între care și solistul trupei, Andrei Gălut).

Sub imperiul emoțiilor, Maria Gheorghiu a scris un cântec în memoriam chiar în acele zile de foc dar nu a putut să îl cânte multă vreme.
L-a înregistrat și ni-l oferă, pentru a nu uita ce s-a întâmplat atunci.
NICIODATĂ UITAREA” este un cântec-strigăt diferit de cântecele obișnuite ale artistei. Maria spune o poveste care la un moment dat  iese din zona de confort a vocii care a consacrat-o încercând o abordare mai indrăzneată, mai apropiată de zona rock.

”Hai să facem un rug colectiv și să ardem tot ce e rău!
De câțiva ani încerc să înțeleg ce motivații pot declanșa în oameni asemenea resorturi criminale; câți dintre cei care se fac responsabili de cumplita tragedie COLECTIV(Ă) din 30 octombrie 2015 au curajul să privească dincolo de ochii acestor tineri nevinovați?
Un cântec-antidot împotriva uitării; un strigăt-clopot care să ajungă pană la Dumnezeu.
Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat în seară zilei de 30 octombrie 2015!
Multă vreme nu am fost în stare să ajung acolo…nu am fost în stare să înțeleg de ce au murit atâția copii frumoși. Am scris cântecul în zilele acelea fierbinți, cu gust de cenusă, sub primul impuls și am încercat să-l aduc pe cât posibil mai aproape de adevărul dezbrăcat de metaforă. Trei ani a rămas închis în mine, durut. Rar eram în stare să-mi înghit lacrimile și să îl cânt.
Îi mulțumesc lui Adrian Stavian pentru haina în care excepțional a imbrăcat cântecul și Cristinei Berinde care a realizat videoclipul.
De acum, cântecul nu mai este al meu, este al celor care au murit nevinovați, al celor care au supraviețuit dar au sufletele și trupurile arse; este al vostru, al celor care îl veți vedea și îl veți da mai departe, să ajungă unde trebuie.” (Maria Gheorghiu)

BucurestiFM, 30 octombrie

* * * *

Se împlinesc cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv

Se împlinesc cinci ani astăzi de la tragedia din clubul bucureşean Colectiv. În memoria victimelor se va organiza un lanţ uman între Curtea de Apel din capitală şi sediul clubului, cu păstrarea normelor sanitare în vigoare. Au murit atunci 65 de tineri şi alţi cel puţin 150 au nevoie şi acum de îngrijiri medicale, după ce au suferit arsuri. După ani buni în care cercetările au bătut pasul pe loc, dosarul este acum la Curtea de Apel Bucureşti, unde au fost fixate termene de judecată până în luna decembrie, când se preconizează finalizarea procesului.

Tragedia a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Sectorul 4 al Capitalei. Sute de tineri erau acolo pentru concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”, care își lansa un nou album. Incendiul a pornit de la artificiile folosite necorespunzător în interior în timpul concertului. Au fost arestate preventiv atunci mai multe persoane, patronii clubului, reprezentanții firmei pirotehnice care s-a ocupat de artificii și inspectorii de la ISU care au verificat dacă la Colectiv sunt respectate normele de securitate la incendiu. Între timp, patronii clubului au fost trimiși în judecată. După tragedia din Colectiv a ieșit la iveală dezastrul din spitale. Au fost mulți răniți care au luat infecții nosocomiale, iar dezinfectanții folosiți nu erau conformi. Au fost atunci și proteste. Mii de oameni au ieșit în stradă, nemulțumiți de modul în care au tratat autoritățile situația, iar guvernul a demisionat. După cinci ani, sunt persoane rănite care încă au nevoie de tratamente și vor avea nevoie de acestea toată viața. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieții supraviețuitorilor tragediei astăzi, când se împlinesc cinci ani de la incendiul în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri.#HUN/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 octombrie