31 octombrie, Ziua Internațională a Mării Negre

Astăzi este Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită în fiecare an pe 31 octombrie, dată la care în 1996 cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina și România – au semnat Planul strategic de acțiune pentru reabilitarea și salvarea Mării Negre. Din cauza pandemiei COVID-19, anul acesta Institutul Național de Cercetări Marine a organizat un simpozion online alături de partenerii străini, iar organizația de mediu Mare Nostrum a invitat publicul la o sesiune interactivă pe internet. Una dintre temele principale vizează măsurile luate pentru reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin, spune corespondentul nostru, Sorin Cealera.
Reporter: Descărcarea de ape uzate reziduale, deversările necontrolate de produse petroliere și pescuitul excesiv au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră în ultimele trei decenii. Țările riverane și-au intensificat eforturile pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin. Simion Nicolae, directorul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”:
Simion Nicolae: Oricât de puternic /…/, singur nu poate să rezolve problemele într-o singură zonă. Poluarea nu cunoaște granițe, pentru că și curenții circulari care există în Marea Neagră omogenizează în mare măsură și efectele acestor poluanţi.
Reporter: Poluarea mării cu deșeuri aruncate pe plajă rămâne în prim-planul acțiunilor derulate de ONG-ul Mare Nostrum, mai ales că pandemia a adus un nou tip de deșeu în atenție. Directorul organizației, Mihaela Cândea:
Mihaela Cândea: Anul acesta ne mutăm în online și sperăm să avem ocazia să discutăm cu cât mai mulți despre acest nou tip de deșeu pe care îl întâlnim pe plajă, și anume măștile chirurgicale, dar și multe altele pe care Mare Nostrum le întâlnește la fiecare monitorizare de plajă.
Reporter: Zeci de mii de deșeuri, peste 80% din plastic, sunt adunate anual de pe plajele românești de voluntarii organizațiilor de mediu și ai asociațiilor ecologiste./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 31 octombrie