Sfaturi de amenajare a băilor mici și fără ferestre

Mike Coppola/Getty Images for Meridith Baer Home/AFP

Atunci când planificăm arhitectura interioară a unei case baia este, din păcate, unul dintre ultimele locuri la care ne-am putea raporta pentru a obține o proprietate imobiliară valoroasă. În orice locuință, există anumite neajunsuri care ar trebui luate în considerare și cântărite cu mare băgare de seamă, cele mai frecvente astfel de defecte putând consta într-o bucătărie învechită, într-o culoare nefericită a pereților sau într-o baie întunecoasă și obscură, resimțită ca o peșteră neprimitoare. Important este, însă, dacă aceste defecte, oricât de mici ar fi, pot fi remediate sau corectate. Chiar dacă nu mulți dintre noi sunt fericiții posesori ai unei băi luxuriante, vaste și spațioase, putem oferi acestui spațiu, extrem de important în economia casei, un aspect mai amplu și mai armonios, folosind câteva strategii cu maxim potențial. De la alegerea cu atenție a paletei de culori și a obiectelor esențiale și până la utilizarea câtorva trucuri vizuale inteligente, teoriile despre extinderea spațiului se aplică și în cazul băilor, la fel ca în orice altă încăpere. Problema băilor fără ferestre poate părea insurmontabilă la prima vedere, dar există câteva soluții practice și la îndemână, care pot ajuta la o mai bună iluminare a spațiului. Dincolo de partea estetică, este important să dispunem de o iluminare corectă și cât mai amănunțită pentru a putea folosi baia în mod corespunzător. Să nu uităm, însă, nici de motivele de siguranță, pentru că nu ne-am dori să avem accidente nedorite din cauza alunecării pe gresia umedă.

Nu mai este un secret pentru nimeni, că indiferent de stilul pe care îl abordăm pentru a ne decora baia, aceasta va fi întotdeauna o cameră de mici dimensiuni. Și totuși, folosindu-ne de unele avantaje și de puțină magie vizuală, de modificări de culori și trucuri de iluminat, ne putem transforma „băița” într-un refugiu confortabil. Și cum deja curiozitatea dvs. trebuie să fii căpătat noi valențe, vă provocăm la o trecere în revistă a câtorva sfaturi de decorare, care vor contribui considerabil (dacă nu chiar decisiv) la amplificarea suprafeței, chiar dacă încăperea în sine va rămâne, de fapt, în aceleași dimensiuni. Din fericire, designerii au o mulțime de trucuri pentru a transforma o baie tristă, sumbră și posomorâtă într-una strălucitoare și plină de viață!

* Mergeți pe aerisitul alb sau încercați metoda „ton pe ton”

Una dintre cele mai ușoare metode de a oferi camerei dvs. un aspect spațios este să folosiți plăci ceramice, vopsea, dulăpioare sau măști de chiuvetă de culoare albă. Această (non)culoare se distinge în mod natural, făcând spațiul să pară mult mai mare. De asemenea, reflectă orice lumină disponibilă, în loc să o absoarbă. Finisajele albe pot face ca orice spațiu să pară mai mare, fiind, cu precădere, deosebit de eficiente în băi. Întrucât o baie are, de obicei, o mulțime de corpuri albe (cadă, toaletă, chiuvetă, cădiță de duș), utilizarea albului pe celelalte suprafețe creează un aspect transparent, care face ca spațiul să pară mult mai aerisit. Cu toate acestea, utilizarea cât mai multor elemente albe nu înseamnă că spațiul trebuie să fie neapărat lipsit de caracter. Folosirea diferitelor elemente texturale, cum ar fi stucaturi, piatră în culori palide sau accente de plăci ceramice și țesături, precum și atingerea ocazională a metalelor sau a lemnului, vor păstra fără probleme un aspect curat și la fel de aerisit, oferind în continuare ochiului multă bogăție. Albul este una dintre cele mai bune căi (dacă nu chiar cea mai bună cale) de a reflecta lumina într-un spațiu, oricât de mic ar fi. Această (non)culoare este chiar mai puternică decât o oglindă. Țineți minte că albul poate fi introdus și prin accesorii, nu doar prin vopsirea pereților sau aplicarea faianței.

Într-o baie fără ferestre albul este cel care trebuie să predomine, aducând mici accente de culoare. Pereții albi (sau albastru deschis) simulează strălucirea în stare proaspătă, cu spectru complet de lumină naturală, dar reflectă subtil și lumina artificială de la fiecare sursă. Alegeți o nuanță luminoasă, „silențioasă” și asigurați-vă că introduceți un finisaj cu luciu vizibil sau, cel puțin, semi-lucios.

Chiar și în cazul în care nu sunteți un împătimit al albului, puteți obține un efect extrem de delicat, cu o paletă ton pe ton în bej cald, gri moale sau chiar nuanțe suave, cum ar fi bleu sau roz pudrat. Alegeți o faianță somptuoasă și găsiți o culoare de vopsea care derivă din aceste nuanțe pentru porțiunea de pereți rămasă. Efectul general va fi la fel de senin și asemănător unui spa, fără ca pauzele vizuale să micșoreze percepția asupra spațiului. Culorile calde și moi vor oferi întotdeauna iluzia de mai mult spațiu, în timp ce nuanțele reci vor da senzația de seninătate. Puteți folosi și culori îndrăznețe, întunecate, dar numai ca accesorii, cum ar fi prosoapele.

Puteți crea, de asemenea, un aspect foarte plăcut stratificând tonurile de alb pe alb. Folosiți plăci ceramice minuscule albe și vopsiți pereții într-un alb ceva mai „murdar”. De asemenea, puteți opta pentru a păstra totul în aceeași culoare sau același ton. Această opțiune include și tavanul. Selectați o culoare mai puțin intensă pentru pereți și folosiți aceeași culoare pe tavan. Dacă preferați o culoare diferită pe tavan, mergeți pe o nuanță mai deschisă decât cea de pe pereți, pentru o oarecare varietate. Păstrați aceleași tonuri și pentru podele. Nu utilizați pardoseală gri închis la niște pereți gri pal, întrucât această alegere va tăia vizual spațiul și va face camera să pară mai mică. Puteți crea iluzia unui tavan ridicat dacă modelați porțiunea din jurul marginii tavanului. Utilizați stucaturi și pictați-le în aceeași culoare ca și plafonul. Pentru un aspect capricios, adăugați nori falși sau steluțe, folosind culori deschise sau nelipsitul alb.

Selectați culori senine! Schemele de culori moi și pale tind să dea iluzia de spațiu mai larg. Acest lucru înseamnă că trebuie să evitați culorile puternice și captivante. Puteți evidenția accesoriile sau prosoapele prin câteva surse luminoase, însă întotdeauna selectați tonuri pastelate, neutre și albe pentru fundal. Culorile reci precum albastru, verde și mov dau și ele senzația de seninătate.

* Acordați o atenție deosebită finisajelor

Atunci când selectați plăcile pentru o cameră mică, cel mai bine ar fi să mergeți pe o faianță de dimensiuni medii. Dacă optați pentru plăci mici, veți avea prea multe linii de chituit care nu vor face altceva decât să „decupeze” vizual camera. Nu mergeți nici pe plăci prea mari, întrucât acestea vor face camera, luată prin comparație, să pară mai mică.

Culoarea plăcilor poate face, de asemenea, diferența. Încercați să amestecați culoarea plăcilor cu nuanța pereților. Dacă diferența este prea drastică, aceasta va reduce dimensiunea băii dvs. la jumătate. De asemenea, va face ca dușul sau cada dvs. să pară a fi un spațiu separat. Asigurați-vă că placați suprafețele din dreptul căzii sau al dușului până la tavan. Acest lucru va crea un aspect mai expansiv, oferind contraste plăcute și pauze mai mici în întregul flux.

Ca și în cazul selectării vopselei pentru pereți, dacă decideți să mergeți pe varianta tapetului, alegeți unul pe fundal alb sau foarte deschis, pentru a da iluzia unui spațiu mai aerisit. Selectați un design deschis, proaspăt, cu o paletă de culori albă, galbenă sau neutră. Dacă dispuneți de mijloacele necesare, învăluiți baia într-un tapet îndrăzneț pentru o injecție viguroasă de modele și culori. Pereții interesanți și puternici din punct de vedere vizual vă vor face să uitați de absența ferestrei. Dar, aveți grijă să nu depășiți măsura cu alegerea unui tapet în tonuri prea închise, deoarece poate avea un efect derutant și îngrămădit. Modelele îndrăznețe arată minunat în orice spațiu mic, dar mai ales într-unul care nu are ferestre.

Combinarea gresiei și a faianței cu tapetul în baie este o metodă foarte apreciată în ultimii ani în ceea ce privește designul interior. Rezultatul obținut este unul elegant, mult mai plăcut și conferă o atmosferă mai caldă acestei încăperi. Tapetele pot fi clasificate în funcție de diferite caracteristici, cele mai comune categorisiri ale acestora fiind făcute după suportul și stratul superior. În primul caz, există suportul de hârtie sau suportul vlies (din fibre nețesute), în ceea ce privește băile, cea mai indicată alegere fiind a celui din urmă. Apoi, în funcție de stratul de suprafață, există tapet de hârtie, tapet vinilic, tapet din fibră textilă și fibră de sticlă. Așadar, tapetul din baie trebuie să fie practic, rezistent și bine adaptat la mediul înconjurător. Nu ignorați ultimele tendințe în amenajarea și decorarea băilor pentru că acestea contribuie la o imagine de ansamblu completă!

* Creați linii lungi, mergeți pe verticală și păstrați un profil scăzut

Indiferent dacă baia dvs. este un dreptunghi tipic sau are o formă mai ciudată, de obicei, puteți găsi un perete sau o zonă care este ceva mai lungă decât celelalte. Adăugarea unui raft, a unei benzi din plăci ceramice, a unei șine de modelare sau a unui alt element lung (chiar și a unei benzi simple de vopsea) vă poate ajuta să subliniați cea mai lungă linie din camera dvs. și să atrageți ochiul până la cel mai larg punct.

Dacă baia dvs. este deja foarte lungă și într-o formă înspăimântătoare de tunel, în loc să accentuați și mai mult lungimea, luați în considerare întinderea vizuală a lățimii. Folosiți-vă de plăci lungi și elegante de faianță, precum și de o bandă de faianță de accent în zona dușului, extinzând vizual lățimea camerei, pentru un aspect mai echilibrat și o atmosferă mai puțin asemănătoare tunelului.

Dacă nu puteți câștiga în totalitate lupta cu dimensiunile reduse, măcar faceți-le să lucreze în avantajul dvs.! Uneori, dacă baia dvs. are forma unui pătrat mic, decât să încercați să o faceți să pară mai mare pe orizontală, cea mai inteligentă abordare este aceea de a îmbrățișa înălțimea ca cea mai mare dimensiune și de a sublinia această caracteristică. Folosirea unor elemente verticale, la fel de simple precum o oglindă înaltă și subțire și o culoare accentuată îndrăzneață pe un perete mai mic, pot spori înălțimea unui spațiu și pot face ca încăperea să se simtă mare și fluidă, din această perspectivă. Adăugați niște lumini delicate și o gresie în alb și negru și aveți o mulțime de elemente care vor păstra ochiul în mișcare de la podea până la tavan.

Pentru a imprima o anumită „personalitate” băii dvs., fără a micșora vizual spațiul, nu trebuie decât să vă uitați… în jos! Încercați să adăugați dramă elementelor cu un profil inferior, cum ar fi masca de chiuvetă sau gresia, păstrând celelalte elemente simple și deschise. Această abordare oferă spațiului mai mult caracter, păstrând totuși un sentiment de expansiune. De fapt, având o culoare închisă sau vibrantă aproape de nivelul podelei poate face uneori jumătatea superioară a camerei să se simtă și mai deschisă și mai aerisită prin contrast. Acest lucru poate fi realizat folosind podele colorate.

* Împingeți vizual pereții adăugându-le nișe încorporate

Uneori, un mic spațiu suplimentar poate face toată diferența. Așa se face că adăugarea unei nișe deschise nu numai că-și va „însuși” un spațiu gol al cavității peretelui, pentru a fi folosit ca element de depozitare, dar va imprima mai multă adâncime vizuală, care va face ca pereții să pară mai departe decât sunt cu adevărat. Nu vă plac rafturile deschise? Utilizați acel spațiu de nișă pentru inserarea unui dulap și obțineți tot spațiul de depozitare funcțional fără a avea un obiect mare, care parcă stă să se răstoarne. Rețineți că instalațiile sanitare, țevile, prizele și alte asemenea particularități ascunse pot afecta locul de amplasare al nișei sau dulapului, așa că va trebui neapărat să vă sfătuiți în prealabil cu un profesionist, înainte de a planifica spargerea pereților. Când amplasați dulapurile în perete, în loc să le lăsați în afara acestuia, creați mai mult flux în cameră. În mod similar, adăugarea de nișe în perimetrul dușului, pentru stocarea șamponului și a săpunului, în loc de folosirea unor vase ceramice ieșite în exterior, păstrează totul mult mai neted și mai „curgător”.

Prosoapele agățate pe perete și rafturile care ies în afară provoacă o obstrucție vizuală și opresc fluxul natural, pe care ochiul îl percepe într-o cameră. Prin urmare, scăpați de orice obstacol vizual care ar putea duce la acest lucru. Dacă aveți un dezvoltat fler artistic sau un prieten preocupat de artă, ar trebui să luați în considerare pictarea sau modelarea decorativă a celui mai mare și mai deschis perete. Puteți agăța o imagine încadrată care arată ca o fereastră, cu priveliște spre o grădină sau un orizont frumos. De altfel, orice piesă de artă care înfățișează o vedere în aer liber va ajuta la creșterea senzației de spațiu.

 * Utilizați obiecte de depozitare plutitoare

Și când spunem plutitoare, chiar ne referim la măsuțe, dulăpioare și măști de chivetă care să nu atingă podeaua. Într-un spațiu de baie restrâns, poate fi dificil să echilibrați cererea de depozitare cu dorința de spațiu care să respire. O măsuță sau o mască de chiuvetă plutitoare poate fi soluția mult așteptată! Aceste elemente vă oferă o grămadă de spațiu pentru a stoca elementele esențiale de folosință zilnică, iar aspectul curat al podelei de dedesubt face ca zona să se simtă mult mai deschisă. Într-o zonă foarte mică, să ai un pic mai mult spațiu poate face o mare diferență!

Dacă aveți o măsuță de toaletă mare într-o baie mică, spațiul va părea și se va simți probabil mult mai înghesuit și copleșit, deoarece măsuța va ocupa mult spațiu. Dacă eliminați măsuța și o înlocuiți cu o mască de chiuvetă, veți deschide spațiul și veți da aspectul unei băi mai mari. Cu toate acestea, orice înlocuiți în baie, nu ar trebui să vă facă să pierdeți niciun centimetru din prețiosul spațiu de depozitare. Drept urmare, adăugați rafturi deschise, dulăpioare, și alte asemenea elemente unde să puteți stoca excesul de produse.

            Celebrul dicton „Less is more” (Mai puțin înseamnă mai mult) nu ne dă pace nici aici! Dacă nu aveți nevoie de stocare maximă, pentru a lăsa spațiul ceva mai deschis, luați în considerare utilizarea mai multor elemente mai mici, decât să vă repeziți spre cel mai mare obiect posibil. Lăsând cât mai puțin spațiu neacoperit va face ca zona să se simtă mai puțin plină și, astfel, mai spațioasă. Iar, dacă toaleta sau cada dvs. sunt alăturate chiuvetei, veți aprecia și mai mult spațiul deschis.

* Apelați la oglinzi

O oglindă mare poate dubla dimensiunea spațiului dvs., mai ales într-o baie, unde vă poate ajuta într-adevăr să dublați vizual investiția. O oglindă foarte mare poate fi un pic mai costisitoare, dar, în comparație cu prețul de placare a unui întreg perete cu plăci din oglinzi (și aceasta o idee extrem de inspirată în cazul de față), o oglindă de mari dimensiuni vă poate oferi un aspect la fel de dramatic, la o valoare mult mai bună. Îmbrățișați ideea unei oglinzi mari, cu un cadru frumos, sau mergeți pe ideea uneia de dimensiuni personalizate. Efectul poate fi atât de puternic, încât nu veți avea nevoie de altceva pentru ca încăperea să pară perfect finisată. Acest lucru poate fi eficient în special în încăperile lungi și înguste, cu pereți mici, fiind un truc pe care decoratorii de interior îl folosesc în întreaga casă.

Oglinzile reflectă lumina și rețin culoarea. Dacă aveți o oglindă mare, care se întinde până la tavan, veți da iluzia unei camere mai mari. De asemenea, puteți grupa mai multe oglinzi mai mici, împreună, în altă parte a camerei, într-un aranjament artistic, pentru a adăuga mai multă reflexie și, implicit, iluzia de mai mult spațiu. Un perete complet din oglinzi (sau, cel puțin, până la unul din obiectele sanitare) realmente funcționează pentru a dubla vizual spațiul existent. O galerie de oglinzi mai mici poate avea un efect fantastic într-o baie mică, fără ferestre. Dar, atenție, nu atârnați oglinzile una peste cealaltă, întrucât va avea ca rezultat efectul ciudat de oglindă infinită. Într-un spațiu cu tavan jos, utilizați o oglindă cât mai mare, chiar până aproape de tavan (opriți-vă cu 4 până la 6 centimetri mai jos), pentru a distrage atenția de la linia plafonului. Pentru a face oglinzile mai decorative, le puteți încadra în bucăți de lemn sau de faianță, ca elemente de accent. Puteți, de asemenea, să atârnați o sursă de lumină tip pandantiv în fața unei oglinzi pentru a adăuga un efect interesant, precum și pentru a reflecta lumina. Cu cât adăugați mai multe suprafețe lucioase, cu atât totul va părea mai mare. Încercați să așezați oglinzile în opoziție cu ferestrele, pentru a reflecta lumina (atât cea naturală, cât și cea artificială), în toată camera. Oglinzile, mai ales cele așezate în locuri neobișnuite, contribuie cu adevărat la extinderea vizuală a spațiului, în special în imediata apropiere a podelei.

Puteți crea, de asemenea, un aspect vizibil mai mare prin utilizarea unor oglinzi mici și înguste pe ușile dulapurilor sau chiar pe post de plintă. Similar unei oglinzi, o piesă de artă de dimensiuni mari (în special una în rama albă sau metalică, cu mult fundal alb) va „sparge” pereții întocmai ca o fereastră și va aduce o ușoară senzație de lumină suplimentară. Specialiștii ne mai recomandă, ca atunci când totul pare să eșueze, să „falsificăm” aspectul unei ferestre adăugând unei oglinzi o ramă care să semene izbitor cu un geam.

* Învățați să iubiți sticla și metalele lucioase

Un alt mod minunat de a extinde aspectul spațiului dvs. este înlocuirea unei perdele de duș (care formează un perete vizual chiar și atunci când este în culori deschise sau pale), cu un panou sau o ușă de sticlă. Întreaga secțiune pătrată a camerei va fi vizibilă dintr-o dată printr-un aspect mai mare, mai ales când veți folosi dușul. Dacă preferați mai multă intimitate, puteți utiliza un panou din sticlă mată sau nuanțată, care va permite totuși filtrarea luminii, astfel încât, odată închis, să nu vă aveți senzația de sufocare. Dacă efectuați o renovare completă și nu vă considerați un fan al căzilor, încercați să săriți complet peste acest element și să instalați doar o cabină de duș. Sunt mai ușor de utilizat (când intrați și ieșiți), iar eliminarea căzii greoaie ajută, în același timp, la câștigarea de spațiu prețios.

Dacă nu aveți o fereastră care să lase lumina naturală să pătrundă, atunci, cu singurață, nu veți dori în preajmă ceva care să vă blocheze și fărâma de lumină pe care o aveți. Metalele lucioase, sticla, oglinzile și plexiglasul sunt materiale excelente pentru a adăuga interes și dramă, fără a împiedica revărsarea luminii. Spațiul se va simți uniform, chiar dacă există foarte puțină culoare sau deloc. Accesoriile lucioase sunt deosebit de utile pentru elementele funcționale de care aveți nevoie pe polițe. Acestea vor „mânca” mai puțin din spațiul de care dispuneți decât piesele opace, deci toată atmosfera va fi mai puțin aglomerată. Sau, pentru ceva mai dramatic, adăugați multe plăci de faianță lucioase, pentru a permite spațiului să se extindă prin strălucire. O baie mică nu are nevoie de pereți solizi, nici chiar în scopuri de intimitate. Mai degrabă explorați gama de geamuri texturate, cărămizi de sticlă, ecrane verticale sau perdele din metal, ca alternative pentru separatoare interne. Aceste opțiuni au aspect strălucitor, aduc un surplus de lumină și reflectă iluminatul artificial în băile fără ferestre. Adăugați strălucire cu reflexii subtile prin obiecte cu suprafețe din oțel inoxidabil, aluminiu lustruit, alamă sau cupru.

* Adăugați cât mai multe surse de lumină artificială

O iluminare adecvată este extrem de importantă pentru ca orice spațiu să pară mare și deschis, însă, în băi, care adesea nu au prea multă lumină naturală, este absolut esențială. În plus, într-o baie, aveți nevoie de o iluminare optimă pentru a duce la bun sfârșit diverse activități, precum bărbieritul sau aplicarea machiajului în mod eficient, astfel încât importanța sa nu are cum să fie supraevaluată. Din aceste motive, este imperios necesar să aveți o schemă de iluminat bogată, de preferință cu surse multiple de lumină în diferite locuri. O grilă de lumini de tavan, precum și aplice sau o oglindă contemporană luminată pe margini, vă vor ajuta să evitați supărătoarele umbre și să faceți spațiul să se simtă mai luminos și mai deschis. Într-o cameră mică sau unde nu puteți adăuga noi surse de electricitate, încercați să schimbați lustra într-una cu mai multe becuri, astfel încât să aveți lumină provenind din mai multe direcții de la un singur corp. Iluminatul încastrat este o altă modalitate excelentă de a vă ilumina și mări vizibil baia, mai ales că nu ocupă nici un pic de spațiu suplimentar.

Ferestrele aduc lumină orizontală, pentru a contracara luminile de deasupra capului. Fără o fereastră, tot ceea ce veți avea este o sursă de lumină verticală care vine direct în jos, fără prea multă măiestrie. Spoturile de lumini montate pe perete vor aduce atât de dorita strălucire chiar pe fața dvs. Stratificarea corpurilor de iluminat așezate chiar deasupra obiectelor din sticlă este o soluție excelentă într-o baie relativ mică. Aveți posibilitatea să creați acest aspect cu un pandantiv suspendat. Dacă aveți un spațiu scurt, luați în considerare montarea luminilor pe perete pentru a adăuga iluminare funcțională, fără a prelua din spațiul de lucru. Asigurați-vă doar că aceste lămpi sunt plasate în locurile corecte. Senzorii luminoși trebuie să fie, aproximativ, la nivelul ochilor, aruncând lumina direct pe față, de pe laturi, nici mai sus nici mai jos.

* Îndepărtați dezordinea și acordați o atenție deosebită prevenirii formării mucegaiului

Cu cât aveți mai multe „obiecte esențiale” în baie, cu atât aceasta va părea mai mică. Scăpați de cât mai multă „dezordine” posibil! Iar asta nu înseamnă neapărat lucruri împrăștiate sau haine murdare, ci cât mai puține elemente și accesorii. Optați pentru o piesă mare de artă de perete, în loc de o mulțime de piese mai mici. Mutați orice lucru de care nu aveți nevoie imediată într-un dulap, în masca de chiuvetă sau chiar în cămară/debara. Nu numai că spațiul dvs. se va deschide vizibil, dar vă veți simți mult mai bine, întrucât baia dvs. va fi mult mai curată. O baie îngrijită va arăta întotdeauna mai mare și mai spațioasă, decât una cufundată în mizerie și debandadă. Ideal ar fi să fie vizibile doar elementele esențiale și îndepărtat orice altceva vă stă în drum. Petreceți un pic de timp organizându-vă zonele de depozitare într-un dulap sau un șifonier, pentru a profita la maximum de ceea ce aveți. Îndepărtați accesoriile decorative de pe pereți sau de pe rafturi! Chiar și produsele cu utilizare imediată ar sta mult mai bine într-un colțișor al lor special amenajat. Veți constata că merită efortul! Aceste tehnici de decorare funcționează în orice cameră mică, cu atât mai mult într-o baie, și vor ajuta la furnizarea iluziei de spațiu extins.

Asigurați-vă că mica dvs. baie este menținută perfect curată, îndepărtând imediat prosoapele umede sau ștergând constant podeaua și cabina de duș după utilizare și minimizând aglomerația, toate fiind motive serioase de formare a mucegaiului. „Ospitalitatea” mirosurilor se adaugă la aspectul curat și îngrijit, deci asigurați-vă că pulverizați baia în mod regulat cu un spray cu miros plăcut sau alegeți câteva lumânări parfumate.

Într-o baie fără ferestre, lumina insuficientă nu este singura problemă. Toate elementele specifice băii, cum ar fi țevile, dușurile, toaleta și chiuveta, au un singur lucru în comun: generează umiditate. Atât timp cât este controlată, umiditatea nu va constitui o problemă, dar, dacă ventilația este insuficientă în acest spațiu relativ restrâns, umiditatea nu va face altceva decât să adauge un disconfort aspectului de „peșteră”. Umiditatea conduce, de asemenea, la mucegai și igrasie, ambele fiind dăunătoare atât celorlate încăperi, cât și sănătății întregii familii. Din fericire, puteți salva o baie care este atât întunecoasă, cât și umedă, prin simpla instalare a unor sisteme de ventilație și aerisire.

 * Nu neglijați farmecul plantelor de interior și adăugați câteva elemente inedite

Plantele potrivite pot crea un decor fantastic în orice spațiu, inclusiv în baia întunecată fără ferestre. Și, cum în natură există întotdeauna o cale, pentru plantele al căror habitat natural este o pădure umbroasă, acestea pot înflori în condiții slabe sau chiar inexistente de lumină naturală. Printre plantele tolerante la lumină slabă sunt incluse Filodendronul, planta ZZ – Zamioculcas zamiifolia, Aglaonema (denumită și „planta întunericului”), Feriga sabie și Crinul păcii (Spathiphyllum). Evitați suculentele în baie, deoarece acestea nu vor dura mult timp. Truc de încercat: Bucurați-vă cât mai mult timp de plantele dvs. de baie plasându-le, măcar o dată pe săptămână, într-o altă încăpere ceva mai luminoasă.

Nu vă îngrijorați dacă nu puteți desființa niște dulapuri de baie mai puțin aspectuoase, ci înclinați balanța în favoarea dvs. adăugând o piesă de mobilier neașteptată (ca un scaun, un taburet, o masă de toaletă sau un accesoriu neobișnuit), pentru a aduce mai multă personalitate spațiului. Piesele cu profil redus, cu picioare și spațiul deschis de dedesubt, pot face orice cameră să pară mai mare. De exemplu, o masă de toaletă mare și deschisă va oferi cu siguranță mai puțin spațiu de depozitare, dar dacă puteți să îngrămădiți obiectele de baie într-un dulap, liniile mai lungi ale unei mese de toaletă deschise vă vor ajuta să resimțiți mai puțin efectul de „cutie”.

Autor: Alina Andrei, RADOR

Surse:

https://www.apartmenttherapy.com/9-inspiring-windowless-bathrooms-that-aren-t-so-bad-and-why-217430

https://www.homify.com.my/ideabooks/3899917/10-ways-to-brighten-up-a-small-windowless-bathroom

https://www.houzz.com/magazine/5-ways-to-open-up-a-windowless-bathroom-stsetivw-vs~33294559

https://www.bobvila.com/slideshow/7-ways-to-open-up-a-windowless-bathroom-49008#a-24-hour-skylight-solution

https://www.houzz.com/magazine/12-ways-to-make-any-bathroom-look-bigger-stsetivw-vs~84997339

https://www.multitradebuildingservices.com/news/9-tips-to-make-a-small-bathroom-look-bigger