Revista presei internaţionale – 4 noiembrie

Liderii lumii reacționează cu indignare la atacul terorist de la Viena, al treilea asemenea act de violenţă comis pe teritoriul european în circa o săptămână, după cele de la Lyon și Nisa, și își exprimă deplina solidaritate cu Austria, notează presa internațională. Gruparea extremistă Stat Islamic a revendicat atacul de la Viena, potrivit unui comunicat publicat pe platforma de mesagerie Telegram de agenţia de presă a grupării, Amaq, informeaza Reuters. Președintele SUA, Donald Trump, a condamnat acest act mârșav, citează USA Today, iar Charles Michel, președintele Consiliului European, a calificat atacul drept un act de lașitate care aduce atingere vieții și valorilor umane, adaugă La Libre Belgique. Dușmanii noștri trebuie să știe cu cine se pun, noi nu vom ceda, a asigurat președintele francez Emmanuel Macron, citează Le Monde. Nu este loc pentru violență și ură în căminul nostru european comun, a subliniat premierul italian Giuseppe Conte, în La Stampa. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a numit atacurile terifiante și tulburătoare, consemnează Frankfurter Allgemeine Zeitung, iar premierul britanic Boris Johnson a asigurat Austria de solidaritatea Marii Britanii, reține The Guardian și adaugă că nivelul de alertă pentru terorism al Regatului Unit a fost deja ridicat. Într-o telegramă adresată cancelarului austriac Sebastian Kurz, președintele rus Vladimir Putin a calificat atacul drept crud și cinic, menționează Russia Today. Și Turcia, țară care se luptă cu diverse tipuri de terorism, de decenii, a condamnat vehement atacul de la Viena, scrie Hurriyet Daily News.
SUA, o țară fără locuri de muncă, marcată de un virus, a trecut printr-o campanie prezidențială neobișnuită, alegătorii manifestând o anume neliniște în privința viitorului Americii, prognoza legată de coronavirus fiind sumbră, cu numărul infecțiilor în creștere în 41 de state, observă The New York Times. Cu privire la anunțarea rezultatelor scrutinului prezidențial, nivelul de incertitudine este fără precedent, crede ABC News, CBS News prezice o noapte neobișnuită, iar revista Time crede că rezultatele parțiale pot fi înșelătoare. Dat fiind numărul mare de buletine de vot trimise prin corespondență și votul anticipat din cauza Covid-19, rezultatele ar putea întârzia zile întregi, în cazul unei curse strânse, opinează Financial Times. Securitatea în jurul Casei Albe a fost întărită înaintea scrutinului, cu garduri anti-escaladă, pentru a ține la distanță eventualii manifestanți în noaptea alegerilor și în zilele următoare, informează publicația Curbed, consemnând ironic că zidurile au devenit o semnătură simbolică a lui Donald Trump.
Cu privire la relațiile internaționale ale SUA, în urma alegerilor, votul ar putea normaliza relațiile transatlantice sau, în cel mai rău scenariu, cea mai mare superputere democratică a lumii ar putea fi paralizată de violențe interne, atenționează EUObserver. Kommersant publică un comentariu al fostului ministru de externe, actualul președinte al Consiliului de Afaceri Externe al Rusiei, Igor Ivanov, care subliniază importanța atât pentru Moscova, cât și pentru viitorul președinte american, oricine ar fi el, de a face orice efort pentru diminuarea tensiunilor dintre cele două părți și pentru reluarea dialogului strategic bilateral. Oricare ar fi rezultatul alegerilor americane, Polonia și SUA nu își vor întoarce spatele, asigură cotidianul Rzeczpospolita. Ziarul ungar Magyar Hirlap consideră că Budapesta și lumea au nevoie ca Donald Trump să obțină un al doilea mandat. În schimb, Folha din Brazilia estimează că înfrângerea lui Trump ar contribui la salvarea unei mici speranțe, într-o lume aflată încă sub impactul unui virus teribil care, prin contribuția unor guvernanţi ca el, a făcut din 2020 un an de neimaginat. Pentru Brazilia, sfârșitul erei Trump ar fi, de asemenea, prima mişcare pentru căderea președintelui Jair Bolsonaro, peste doi ani sau, cine știe, chiar mai devreme, analizează Folha.
Miza scrutinului prezidențial american din acest an este una de o importanță istorică, opinează Foreign Policy, având în vedere locul central deținut în prezent de SUA în cadrul sistemului global. Pe de altă parte, publicul american este deja confuz, iar China, Iranul și Rusia ar putea deveni acum mai creative în privința interferențelor electorale, adaugă Foreign Policy. Dezinformarea amenință alte alegeri, după cele americane, titrează Bloomberg. În timp ce scrutinul prezidențial american se va fi încheiat pentru următorii patru ani, alte zeci de alegeri naționale, din Belize până în Myanmar, din Nigeria până în România, vor avea loc anul acesta, iar dezinformarea, propaganda și știrile false sunt o problemă la fel de mare în altă parte ca și în SUA, atenționează ziarul american. Facebook, Twitter și alte platforme sociale trebuie să facă mult mai mult pentru a opri răspândirea propagandei radicalizante, conchide Bloomberg.
În timp ce virusul continuă să facă ravagii atât în SUA, cât și în Europa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenția că nu este prea târziu să fie oprită transmiterea acestuia, citează Swissinfo, de la Geneva. Spania, Italia, Franța și alte state grav afectate de epidemie instituie diverse tipuri de carantine, premierul britanic Boris Johnson a anunțat planuri de testare a unor întregi orașe, iar țările din estul Europei înregistrează cele mai mari recorduri de infectări de până acum, notează Bloomberg. În același timp, peste 150 de vaccinuri anti-coronavirus sunt în curs de dezvoltare în lume și există speranțe mari privind intrarea pe piață a unuia dintre ele într-un timp record, OMS coordonând eforturile globale și având în plan distribuirea a două miliarde de doze până la finele anului viitor, informează National Geographic.
La Ierusalim, premierul român Ludovic Orban a anunţat împreună cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, un nou tratat privind extinderea relațiilor comerciale dintre cele două țări, anunță publicația israeliană I24NEWS. Premierul Benjamin Netanyahu a salutat relațiile solide umane și istorice care unesc România și Israelul, calificându-le drept vechi legături de prietenie, iar premierul Ludovic Orban a subliniat că interesul comun este de a extinde și aprofunda dialogul în diverse domenii, în special cele ale apărării și securității, dar cel al noilor tehnologii. Totodată, și-a exprimat recunoștința față de Israel pentru cooperarea cu autoritățile române în timpul crizei coronavirusului, reține I24NEWS.(Cristina Zaharia)