Continuă numărarea voturilor în Statele Unite

Continuă suspansul în cazul alegerilor americane. Candidatul democrat, Joe Biden, este în avantaj în acest moment, dar cursa nu s-a terminat. Este posibil ca mâine seară să se încheie numărătoarea voturilor, după care însă ar putea urmă contestații.

Reporter: Sorin Croitorescu – Mai sunt de numărat voturile din cinci state americane, care însumează 60 de electori. Până acum, Joe Biden şi-a asigurat 264 de voturi din cele 270 necesare pentru a deveni președinte, iar Donald Trump 214, potrivit canalului de televiziune Fox News.

Sistemul american prevade ca în cazul câștigării majorității dintr-un stat, chiar și la un vot diferență, toți electorii din statul respectiv sunt de partea celui de pe locul I. Teoretic, deci, Donald Trump ar trebui să câștige în toate statele rămase pentru a reveni la Casa Albă. El a cerut deja pe Twitter să fie oprită numărarea voturilor, acuzând posibile fraude la votul prin corespondență.

Observatorii OSCE l-au acuzat deja de abuz flagrant de putere pentru această solicitare făcută publică din poziția de președinte în exercițiu. De partea cealaltă, directoarea de campanie a lui Joe Biden a declarat că este încrezătoare în victoria acestuia şi a caracterizat acuzaţia lui Donald Trump drept lipsită de fundament, relatează France Presse./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 noiembrie