foto: pinterest.com

Dacă până în anii ’70, locuințele erau niște structuri monotone de clădiri rezidențiale, cu standarde destul de stricte și dimensiuni microscopice ale spațiului de locuit, în prezent, o persoană modernă, fie că își petrece mai tot timpul acasă (de exemplu, lucrează de la distanță) sau nu, are nevoie de mult mai mult. În realitatea de astăzi, încercăm să realizăm în căminele noastre dormitoare confortabile și bucătării funcționale, cu aparatură ultramodernă, să concepem zone de lucru (cu un birou), să-i facem pe toți membrii familiei să se simtă cât mai bine sau chiar să „alocăm” un colțișor pentru un hobby „răsărit” pe parcurs. În plus, avem nevoie de spațiu suficient pentru a stoca haine și tot felul de alte articole și produse, iar în funcție de nevoile particulare ale fiecărei persoane, sunt necesare băi confortabile, o încăpere pentru servit masa, o alta pentru primit oaspeți, o sală de gimnastică, o spălătorie, etc. Dacă „pe timpuri” casa era „o simplă mașinărie de locuit”, având în vedere că aspectul era mereu cam același pentru toată lumea, astăzi „casa a devenit o extensie a personalității”, un spațiu de locuit unde accentul este pus pe individualitate și unde sunt subliniate preferințele personale ale proprietarilor.

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune „Măsoară de două ori şi aranjează o dată”. Distanța și plasarea diferitelor piese de mobilier este esențială în orice spațiu de locuit. Păstrarea în minte a unor orientări atunci când ne planificăm modul în care aranjăm mobilierul este un aspect care va asigura întotdeauna un spațiu de locuit bine proporţionat şi comod. Dacă toate piesele masive de mobilier, precum canapeaua, dulapul, comoda TV, biblioteca ar fi amplasate într-o singură parte a încăperii, senzaţia pe care ar crea-o ar fi aceea a unui vas care se scufundă. Iar dacă amplasaţi piesele de mobilier la întâmplare, camera poate părea îngrămădită, chiar dacă este relativ goală. Atunci când nu este respectată o scară – de exemplu un covor prea mic pentru spaţiul în care este aşezat, o piesă de mobilier prea mare care nu se încadrează sau o măsuţă de cafea aşezată prea departe de canapea – veţi observa că în acea încăpere nimic nu este pratic. Nu uitaţi, totuși, că regulile sunt făcute pentru a fi uneori și încălcate! Celebrul pictor spaniol Pablo Picasso ne îndemna chiar să „învățăm regulile ca un profesionist, astfel încât să le putem încălca asemeni unui artist”. Este foarte important să vă încredeţi în primul rând în propriile dvs. gusturi şi în simţul practic şi artistic. Până la urmă, rezultatul final trebuie să corespundă propriilor gusturi și plăceri, să vă facă să vă simţiţi confortabil şi, nu în ultimul rând, să vă definească.

Poate că știți exact cum ați dori să arate camera de zi, baia, bucătăria sau dormitorul, dar, în același timp, nu sunteți siguri că, odată amplasate, piesele de mobiler se vor potrivi conform planului. Pentru a aranja corect toate piesele de mobilier necesare în spațiul existent, trebuie să urmați o serie de reguli ergonomice. Ergonomia în amenajările interioare are ca efect asigurarea confortului, siguranţei şi a eficacităţii. Este destul de ciudat să crezi că simetria dintre nişte lucruri neînsufleţite poate crea un spaţiu mult mai primitor şi reconfortant, însă acest lucru chiar se întâmplă. Cu alte cuvinte, pentru o aranjare optimă, trebuie să puneți obiectele la o distanță corectă față de pereți și de celelalte piese și, bineînțeles, să nu blocați holurile și spațiile de trecere! Principalele distanțe și dimensiuni trebuie luate în considerare la amplasarea mobilei în orice cameră, astfel că analiza în detaliu a fiecărei încăperi ar fi un bun început!

Sugestii generale de organizare

* În primul rând gândiţi-vă la dimensiunea camerei în relaţie cu cantitatea de mobilier de care dispuneţi. Trasaţi o linie imaginară de-a lungul spaţiului respectiv şi echilibraţi mintal mobilierul amplasând piesele de o parte şi de alta ale acestuia. Puteţi face acest lucru chiar desenând o schemă pe o foaie.

  • Alcătuiţi un plan al aşezării mobilei, pentru a nu fi nevoiţi apoi să mutaţi mobila prin casă până la aranjamentul perfect.
  • În al doilea rând, trebuie să ţineţi seama de numărul de oameni care vor folosi acea cameră, dacă este o cameră prin care se circulă des sau în ce scopuri este utilizată. Localizaţi un punct de interes, iar restul de mobilă se va modela după acesta, pentru că scopul este să evidenţiaţi un centru pe care să cadă accentul.
  • Prima oară se introduc piesele de mobilier cele mai voluminoase şi principale, în sufragerie aşezaţi mai întâi canapeaua, în dormitor patul etc.

* Nu blocați căile de acces – Legile ergonomice iau în considerare nu numai dimensiunile fizice ale mobilierului, ci și distanțele admise între obiecte, apropierea de pereți și traficul în jurul camerei. Orice persoană va fi întotdeauna, subconștient sau nu, în căutarea celei mai scurte căi spre o anumită țintă.

  • Să luăm ca exemplu un dormitor cu acces la unul dintre balcoane. Dacă de la intrarea în cameră și până la ușa balconului vor exista mai multe obiecte în cale, mai devreme sau mai târziu acestea vor începe să deranjeze. Puteți avea câteva piese de mobilier mai mici în drumul până la ușa balconului, în cazul în care folosiți balconul o dată pe săptămână! Puteți muta o măsuță pe rotile sau un scaun care vă stă în drum! Dar, dacă trebuie să luați căruciorul copilului de mai multe ori pe zi (și îl mai și duceți înapoi pe balcon după plimbare) sau o bicicletă pe care o folosiți zilnic, închipuiți-vă ce chin va fi! În acest caz, măsuța și/sau scaunul vor deveni adevărate obstacole.
  • Concluzia este una singură! Este extrem de important nu numai să țineți cont de căile de mișcare și de ergonomie, ci și de activitățile de viață specifice. Adaptați situația dacă scenariul se modifică în timp!

* Acordați o atenție deosebită trecerilor pe lângă obiecte și în jurul acestora – După ce am atins subiectul căilor de acces, vom aborda și distanța dintre diferite obiecte de care ne lovim zilnic. Dacă vă permite spațiul, indicat ar fi ca lățimea între mobilier și pereți în camerele de locuit să fie de cel puțin 90 cm, astfel încât două persoane venite din sensuri opuse să nu se lovească una de cealaltă. „Pasajul” minim dintre mobilier și pereți în cel mai îngust loc nu trebuie să fie mai mic de 70 cm (aceasta fiind distanța necesară pentru o persoană).

  • Dacă vorbim despre un loc în care oamenii se vor intersecta în mod frecvent, cum este holul, este bine să aveți o distanță de cel puțin 110 cm, astfel încât două persoane să se poată deplasa cu ușurință.
  • Gândiți-vă la această dimensiune atunci când luați în calcul amplasarea unor dulapuri încorporate în hol. Poate că în unele cazuri este mai bine să abandonați planul cu dulapurile și să apelați la o mobilă mai îngustă sau mai mică, realizată eventual la comandă. Oricum, mobila de hol este bine să se limiteze la un cuier și eventual, un pantofar.

* Țineți cont de structură – Toate încăperile au o structură aparte. Spaţiile mari dreptunghiulare pot fi împărţite în două, amenajând zone pentru diferite activităţi. De exemplu, puteţi fragmenta un spaţiu dreptunghiular în două sectoare pătrate, unul rezervat conversaţiei şi relaxării, iar celălalt, locului pentru servit masa sau pentru studiu. În ceea ce priveşte zona de conversaţie, aveţi grijă la distanţa dintre piesele de mobilier, astfel încât oamenii să nu se simtă incomodaţi şi înghesuiţi de acestea. Important de reţinut este să aşezaţi mobila faţă în faţă.

  • În privința proiectării unor scări de interior totul depinde de cât de ușor va fi pentru dvs. să coborâți și să urcați. Regulile de construcție stabilesc standarde care pot varia ușor în funcție de proporțiile corpului uman. Regula de aur pentru proiectarea scărilor este: două șanțuri plus o treaptă să fie egale cu 63-64 cm. De exemplu, dacă doriți ca adâncimea treptei să fie de 28 cm, înălțimile trebuie să fie de 17,8 cm fiecare.

* Distanţe optime între accesorii – În general, covorul ar trebui să fie la o distanţă de minim 20 cm față de perete sau de mobilă, pe toate laturile. Ideal ar fi să se găsească la 60 de cm de perete în camerele mari, şi la 30 – 40 cm, în cele mai puţin spaţioase. În fiecare cameră, covorul ar trebui să fie suficient de mare pentru ca cel puţin două picioare ale canapelei sau ale scaunelor (de obicei, cele din față) să îl atingă. În încăperile mari puteţi chiar folosi mai multe covoare de dimensiuni reduse, în funcţie de spaţiu, dar cu băgare de seamă, pentru a nu supraîncărca decorul.

  • Perdelele şi draperiile nu există doar pentru a oferi intimitate şi pentru a ţine lumina departe, ci oferă şi oportunitatea de a colora camera, de a o revitaliza şi de a-i adăuga un strop de delicateţe. 5 cm este distanţa minimă dintre partea de sus a geamului şi galerie. Pentru a crea senzaţia de fereastră mai înaltă, montaţi galeria cât mai aproape de tavan. 10-25 cm ar trebui lăsaţi între marginea laterală a geamului şi capătul galeriei, de fiecare parte a geamului. Cu cât distanţa este mai mare, cu atât fereastra va părea mai mare. Draperiile şi perdelele trebuie să fie de cel puţin 2 ori mai late decât lungimea fereastrei. Întotdeauna asiguraţi-vă că perdeaua va atârna pe podea, dar nu mai mult de 5 cm.
  • În ceea ce priveşte tablourile, 150 cm este înălţimea la care ar trebui expusă o operă de artă, mai exact la nivelul ochilor. Spaţiul ideal între mai multe tablouri este de 5 cm, iar între partea de sus a spătarului canapelei şi marginea de jos a unui tablou nu trebuie să existe mai mult de 30 cm.
  • Când vine vorba de imprimeuri şi culori, 60% este totalitatea spaţiului pe care ar trebui să o acopere culoarea principală (de obicei pereţii). Pentru restul folosiţi 2 culori în proporţii egale de 15% şi o culoare mai puternică în proporţie de 10%.
  • Oglinda în care ne putem admira complet, trebuie să aibă 40 cm lăţime şi 120 înălţime.
  • Cabina de duş ar trebui să aibă 90 cm lăţime şi 90 cm lungime, iar vasul de toaletă trebuie poziţionat la o înălţime de 50cm şi are nevoie de un spaţiu de 100 cm adâncime şi 90 cm lăţime.
  • În ceea ce priveşte sistemele de iluminat, 150 cm este înălţimea minimă la care puteţi monta aplice pe peretele lateral (atenţie, nu tavan), 90 cm este distanţa la care un întrerupător ar trebui să fie poziţionat de la nivelul podelei şi 2.5-5 cm ar trebui să fie distanţa dintre tocul uşii şi întrerupător.

Reguli de ergonomie în living

  • Distanța minimă dintre piesele de mobilier din camera de zi (de exemplu, distanța de la canapea sau fotoliu la măsuța de cafea) trebuie să fie de 30 cm.
  • Indiferent de câte piese de mobilier dețineți, în general, camera nu va arăta supraîncărcată dacă există distanțe de 50-60 cm între acestea.
  • În cazul în care există un pat suplimentar sau o canapea mai mare, trebuie să luați în considerare locul în care veți amplasa măsuța de cafea. Mai mult decât atât, nu totul constă în ușurința cu care vă mișcați, ci să vă mișcați în siguranță – astfel încât noaptea să nu vă împiedicați accidental când adormiți pe canapeaua moale și confortabilă.

­• Regula generală a distanţei dintre măsuţa de cafea şi canapea este că aceasta nu ar trebui să depăşească 35 – 45 de cm. Aşa, ar fi destul de aproape pentru a ajunge la o revistă sau pentru a avea suficient spaţiu pentru picioare. Înălțimea măsuţei de cafea poate varia foarte mult, însă ideal ar fi să nu treacă peste limita şezutului canapelei. Diferenţa de înălţimi nu trebuie să fie mai mare de 10 cm pentru un acces uşor. Ca lungime, aceasta ar trebui să fie aproximativ 1/2-2/3 din dimensiunea canapelei, cel puțin vizual.

  • O altă dimensiune importantă pentru o cameră de zi este distanța la care amplasați televizorul față de canapea și fotolii. Totul depinde de dimensiunea diagonalei – la o diagonală de 37 cm, se recomandă așezarea la nu mai mult de 180 cm de ecran, la o diagonală de 50 cm – distanța crește până la 250 cm. Producătorii de televizoare moderne presupun chiar că utilizatorul poate sta și mai aproape fără a-i fi afectată vederea. O formulă ideală în acest sens este să înmulţiţi diagonala TV-ului cu 1,5 (de exemplu dacă aveţi un televizor cu diagonala de 101 cm, atunci distanţa optimă faţă de televizor va fi: 101 x 1,5 = 151.5 cm).
  • Pentru a asigura o poziție confortabilă de vizionare, acesta ar trebui privit uşor în jos. Evitaţi poziţionarea televizorului în faţa unei surse de lumină puternică.
  • Distanţa dintre TV şi canapea poate varia foarte mult în funcție de mărimea și calitatea televizorului, ca să nu mai vorbim de gustul personal. Stați pe canapea și încercați să vizualizați centrul televizorului la nivelul ochiilor. Este acceptabilă o abatere de cel mult 15 grade de la înălțimea centrului ecranului față de ochi.
  • Canapeaua trebuie amplasată faţă în faţă cu televizorul, care de cele mai multe ori constituie elementul central al camerei de zi. Câte un scaun sau fotoliu amplasat de o parte şi de alta a canapelei oferă o imagine echilibrată. Puteţi face din canapea punctul de atracţie al încăperii. O soluţie potrivită ar fi totuşi să despărţiţi elementele care o compun.
  • Amplasaţi canapeaua pe peretele cel mai lung. O alternativă foarte interesantă pentru amplasarea canapelei imediat lângă perete este scoaterea ei mai în faţă. Dacă preferaţi o asemenea imagine trebuie să lăsaţi între perete şi canapea o distanţă de cel puţin 80 cm – 1 m, pentru a putea circula liber.
  • Într-o cameră de zi, înălţimea şi masa mobilierului nu ar trebui să fie prea contrastante. Imaginea unei mese joase ce se află lângă un scaun cu spătar înalt poate fi echilibrată prin amplasarea unui obiect decorativ înalt pe măsuţă.
  • În mod normal, între canapea şi scaune sau fotolii, ar trebuie să fie o distanţă de 1,2 – 4 m, pentru ca persoanele aflate în încăpere să poată comunica uşor. O distanţă mai mică de 1,2 m va face încăperea să pară înghesuită, în timp ce o distanţă mai mare de 4 m va face conversaţia dificilă.
  • Se impun aproximativ 70 – 90 cm de trecere între părţile componente ale mobilierului, pentru a evita sentimentul că sunteţi într-o sală de cinema aglomerată. Dacă vreţi să vă menţineţi o vedere sănătoasă, păstraţi o distanţă corespunzătoare între canapea, fotoliu şi televizor. În jur de 2 metri şi jumătate ar trebui să fie suficienţi.

Reguli de ergonomie în bucătărie

  • Între aragaz și chiuvetă, asigurați-vă că ați planificat amplasarea mesei sau a blatului de lucru: distanța minimă admisă este de 50 cm, cea recomandată este de 80 cm – 1 m.
  • Dacă așezați dulapurile suspendate pe pereți paraleli, pentru ca ușile să se deschidă liniștit, este necesară o distanță de 120 cm. În caz contrar, este mai bine să refuzați planificarea paralelă.
  • Aceeași regulă se aplică liniilor paralele ale bucătăriei în cazul în care planificați o insulă sau o peninsulă: păstrați o distanță de 100-120 cm. Pasajele de pe laturile insulei sunt de cel puțin 70 cm, ca să nu mai vorbim de alte piese mai proeminente.
  • Grupați aparatele de uz casnic și sistemele lor de stocare corespunzătoare pe categorii. Este mai bine să așezați mașina de spălat vase lângă chiuvetă, și foarte aproape de locul de depozitare al veselei, decât lângă frigider, de exemplu.
  • Păstrați vase, tigăi, tăvi și alte ustensile de gătit cât mai aproape posibil de aragaz, plita de gătit și/sau cuptor.
  • Condimentele, tocătoarele și mănușile de cuptor trebuie să vă fie mereu la îndemână, deci este necesar să le păstrați pe rafturile sau în dulapul de deasupra aragazului sau agățate în perimetrul mașinii de gătit.
  • Cuptorul cu microunde este mai convenabil să fie amplasat undeva la nivelul pieptului, pentru că nu veți mai fi nevoiți să vă aplecați sau să vă întindeți pentru a-l folosi.
  • Așezarea mesei – De la marginea mesei până la perete sau mobilierul fix nu trebuie să fie mai puțin de 60-70 cm (astfel încât o persoană să poată sta confortabil). Dacă doriți și un spațiu de trecere pe lângă masă, atunci ar trebui să fie 100-110 cm de la margine.

Reguli de ergonomie în dormitor

  • Dacă neglijăm legile ergonomiei, există un risc ridicat de a ne răni și învineți picioarele din cauza unor piese colțuroase proeminente și așezate în drum, ceea ce este extrem de neplăcut. Primul și cel mai important sfat este să nu îngustați culoarele de trecere. Lăsați în jurul patului o distanță de cel puțin 70 cm pe fiecare parte, mai puțin cea dinspre tăblie. Distanța dintre dulap și pat trebuie să fie de cel puțin 80 cm, de preferat chiar 100 cm.
  • Dacă intenționați să aranjați o zonă de repaus în dormitor, nu veți avea nevoie doar de un loc pentru o masă și niște scaune, ci și de spațiu suficient. Dacă nu există o zonă minimă de 1,5 x 1,5 m, atunci este mai bine să nu planificați o astfel de zonă în dormitor. Este bine chiar să existe o cameră de 3×3 m, astfel încât să fie suficient spațiu liber pentru pat, dressing și, eventual, măsuța de toaletă (machiaj).
  • Cel mai indicat ar fi ca anumite zone, ca biroul de lucru, măsuța de toaletă și locul pentru citit, să fie amplasate în dreptul ferestrei, astfel încât lumina să cadă pe partea stângă, pentru persoanele dreptace și, invers, în partea dreaptă, dacă persoana este stângace, pentru a nu obstrucționa lumina naturală. Dacă este imposibil să puneți aceste zone în maniera necesară din cauza particularităților aspectului, atunci va fi necesar să vă gândiți la un iluminat artificial foarte eficient.
  • Nu lipiţi patul de perete, pentru că în cazul în care vă veţi dori o schimbare, este posibil ca acesta să rămână zgâriat.

Reguli de ergonomie în baie

  • Înălțimea standard de montare a blatului care înconjoară chiuveta de baie corespunde înălțimii unui dulap tipic de sub chiuvetă ─ de la 81 la 91 cm.
  • Dacă în cazul dvs. chiuveta și blatul trebuie să fie amplasate ceva mai sus, pentru a găsi nivelul potrivit, trebuie să măsurați înălțimea toaletei. Nu numai că ar trebui să se potrivească sub blatul de la chiuvetă, dar capacul său ar trebui să se deschidă cu ușurință și să existe și câțiva centimetri pentru mâna care îl va închide.

Greșeli de ergonomie și cum să încetați să le mai faceți

* Utilizați soluții de pe Internet pentru structuri tipice – Într-o structură standard nu pot fi furnizate toate nevoile proprietarului. Aceasta va satisface doar nevoile de bază: somnul, consumul de alimente, igiena personală și depozitarea lucrurilor.

Ce să faceți – Nu există un plan ideal universal – fiecare are propriile nevoi și hobby-uri. Prin urmare, înainte de planificare este necesar să întocmiți o listă a acestora.

* Combinați dormitorul cu camera de zi – Această soluție este tipică pentru structurile standard ale apartamentelor cu o cameră, iar specialiștii în design o utilizează foarte des. O astfel de eroare de planificare creează neplăceri pentru proprietari în cazul în care au de-a face cu oaspeți, chiar dacă aceștia, înțelegând situația, aleg să nu rămână pe timp de noapte. Este cel puțin ciudată primirea unor musafiri în camera în care ne desfășurăm aproape toate activitățile.

Ce să faceți – Oricât de mic ar fi spațiul de locuit, dormitorul trebuie să rămână o zonă privată. Prin urmare, trebuie să fie separat de orice cameră comună, în orice mod posibil.

* În orice bucătărie, aplicați regula „triunghiului de lucru” – Regulile de proiectare a bucătăriilor au apărut în jurul anului 1910, când Christine Frederick (1883-1970) și Lillian Gilbreth (1878-1972) au început să publice tot felul de lucrări despre imaginea unei așa-numite „bucătării-model”, ridicând tema raționalizării spațiului bucătăriei și a conectării cu îmbunătățirea permanentă a acestei încăperi. De altfel, Lillian Gilbreth, este considerată inventatoarea și fondatoarea ergonomiei științifice, aducând o contribuție specială la istoria bucătăriei. Ulterior, a apărut termenul de „triunghiul muncii”, când trei puncte-cheie („umed”, „fierbinte” și „rece”) formează condițional o singură figură. Dar, în bucătării, nu erau decât trei elemente de bază: chiuvete, sobe cu cuptor (sau o sobă) și o cutie cu gheață (frigiderul a fost inventat abia în 1926). Așa arăta această diagramă. În zilele noastre, majoritatea oamenilor au în bucătărie, pe lângă cele trei aparate de bază, un cuptor cu microunde, o cafetieră, un prăjitor de pâine, o mașină de spălat vase și un mixer. Și toate aceste elemente sunt, de fapt, zone de gătit separate. Se pare că nu mai poate fi vorba de un triunghi gândit, ci de o intersectare aleatorie a tuturor căilor de mișcare.

Ce să faceți – Este timpul să vă îndepărtați de modelul triunghiului și să ascultați mai mult de propriile nevoi și dorințe. Acestea vor ajuta la evitarea greșelilor, atunci când planificați amenajarea bucătăriei. Cele trei vârfuri ale triunghiului vor rămâne cu siguranță, dar este important să vă gândiți cum să includeți zonele rămase între ele. Trebuie să existe un loc pentru a servi felurile de mâncare preparate, pentru a decongela alimentele, pentru a spăla farfuriile și a vă savura cafeaua de dimineață.

* Introduceți bucătăria într-o nișă – O astfel de decizie de planificare continuă să apară în Codul de practică al clădirilor rezidențiale cu mai multe apartamente. Și, din nefericire, ele sunt adesea folosite de dezvoltatori pentru a crește suprafața livingului în detrimentul bucătăriei. Bucătăria rezultată astfel este extrem de disfuncțională: de exemplu, nu are loc pentru o masă. Iar gătitul, atât cât mai încape, este complet incomod întrucât nu sunt suficiente suprafețe de lucru.

Ce să faceți – O bucătărie tip nișă este un concept care trebuie uitat, pentru că este aproape imposibil să remediați această eroare de planificare a bucătăriei. Dacă alegeți un apartament pentru achiziționare, respingeți din start această opțiune. Dacă totuși decideți să mergeți pe acest drum este necesar să organizați o zonă de luat masa în altă parte (de exemplu, în camera de zi învecinată).

* Adoptați în baie o distanță minimă între obiectele sanitare – În majoritatea covârșitoare a recomandărilor privind amenajările de baie, întâlnim un spațiu mititel cu o chiuvetă de aceleași dimensiuni, o toaletă și o cabină de duș, dar și un amalgam de produse de igienă corporală. Ne lovim destul de des de apartamente cu băi minuscule, în care este o adevărată aventură să folosești toaleta, întrucât riști ca picioarele să se proptească în ușă, iar coatele, pe pereții laterali.

Ce să faceți – Moda apartamentelor-modul a apus de mult, iar  „nevoia” de astfel de băi incomode este și ea de mult depășită. Pentru a preveni ciudățeniile de acest gen, utilizați reguli moderne pentru amplasarea toaletei, sau chiar a dușului, într-un spațiu separat.

* Optați pentru uși prea înguste și pentru deschiderea lor spre exterior – Aici problema constă în iluzii, nu în reguli. Majoritatea designerilor de interior, reamintind cursul regulilor de siguranță împotriva incendiilor, fac toate ușile din apartament să se deschidă spre exterior (în direcția spațiului de evacuare). Din păcate, aceste reguli nu sunt aplicabile în apartamentele rezidențiale și în casele cu venituri reduse.

Ce să faceți – Ușa de la baie, dacă spațiul vă permite, este mai bine să se deschidă spre interior, astfel încât aerul care stagnează acolo să poată fi evacuat pe hol. Aceeași deschidere a ușii este mai convenabilă și în cazul dormitorului. Dar, în același timp, nu ar trebui să fie o barieră vizuală între intrarea propriu-zisă și pat. În ceea ce privește dimensiunile ușilor, este necesar să excludem complet o dimensiune a ușii de 50 cm – chiar și o ușă de 60 cm lățime este prea mică. Poate doar dacă le folosiți la un dulap. Standardul de confort modern pentru ușile de interior începe de la 70 cm.

* Preferați plafoanele prea joase și nu acordați destulă atenție ventilației și volumului de aer din încăpere ­- Dimensiunea minimă a plafonului și dimensiunile camerelor, prezentate în multe manuale, au fost mult timp irelevante. Studiile moderne indică faptul că o ședere sănătoasă și confortabilă în cameră necesită 60 m3 / oră de aer per persoană. Aceasta înseamnă fie că încăperea ar trebui să aibă un volum suficient, fie că ventilația ar trebui să funcționeze într-un mod îmbunătățit.

Ce să faceți – Când intenționați să achiziționați un apartament acordați o maximă importanță spațiilor mari și deschise. Nu reduceți plafoanele inutil (de exemplu, prin decoruri cu gips carton de dragul iluminatului încorporat). Instalați ventilația forțată și ferestre suplimentare într-un apartament cu tavane joase și camere mici, iar dacă este necesar, puteți așeza patul într-un alcov.

* Instalați prizele la mai puțin de 30 cm de podea – Orice electrician își exprimă indignarea atunci când vede prize în bucătărie care sunt instalate cât mai aproape posibil de podea. Există niște reguli stricte care precizează că prizele trebuie amplasate la o înălțime de cel puțin 30 cm de la podea, iar în baie, la 120 cm.

Ce să faceți – Pentru cei mai puțin interesați de această problemă, aflați că există o regulă general valabilă care prevede în mod clar că prizele de curent în încăperi rezidențiale și alte spații ar trebui instalate la o înălțime convenabilă pentru conectarea la ele a dispozitivelor electrice, dar nu mai mare de 1 m.  Știind acest lucru, puteți plasa în siguranță priza deasupra blatului din bucătărie, cât mai departe de chiuvetă. În cazul băii, priza și întrerupătorul ar trebui să fie plasate pe cel mai apropiat perete exterior, pe un hol, de exemplu. Dacă totuși optați pentru instalarea lor în interiorul băii, conform unor coduri, restricții există numai la montarea prizelor în apropierea căzilor și dușurilor – cel puțin 60 cm orizontal de la orice margine a căzii (dușului). Dacă vorbim despre chiuvetă – nu puteți pune priza deasupra sau dedesubtul acesteia.

Amintiți-vă!

Răul nu constă în emiterea unor reguli stricte, ci în aplicarea lor neconformă sau luarea lor în derâdere. Nu tot ceea ce a realizat dezvoltatorul imobiliar este ergonomic și corect, cum nu tot ceea ce este scris în reguli este și bun. Ajustați și adaptați în permanență cerințele actuale de calitate a vieții.

Autor: Alina Andrei, RADOR

Surse:

https://www.lushome.com/22-living-room-furniture-placement-ideas-for-ergonomic-home-design/164964

https://www.houzz.ru/magazine/schitaem-santimetry-pravila-ergonomichnogo-raspolozheniya-mebeli-stsetivw-vs~58651842

https://en.dizainall.com/spalnja/ergonomic-arrangement-of-furniture-in-the-bedroom.html

https://www.furniprice.com/tips-and-tricks/category-3/rules-to-play-by-ergonomic-furniture-arrangement/

https://www.houzz.ru/magazine/ustarevshie-pravila-i-zabluzhdeniya-stsetivw-vs~98307952