Comisia Europeană salută angajamentul liderilor din Balcanii de Vest

Comisia Europeană a salutat angajamentul pe care, la videoconferința de la Sofia, l-au demonstrat liderii din Balcanii de Vest prin recunoașterea importanței consolidării cooperării regionale, ca modalitate de a avansa în procesul de integrare europeană. Un răspuns pozitiv al statelor din regiune la Planul economic și investiții al UE, angajamentul pentru o mai bună conectare și acceptarea inițiativelor importante, precum și înființarea unei piețe regionale comune și inițierea Agendei verzi pentru Balcanii de Vest vor ajuta la accelerarea redresării economice post-pandemie – se menționează în comunicatul Comisiei Europene dat publicității cu ocazia videoconferinței de la Sofia a liderilor din Balcanii de Vest.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acum este clar că viitorul acestei regiuni este în UE. „Planul nostru economic și de investiții va accelera dezvoltarea economică a Balcanilor de Vest și va stimula apropierea lor de UE, va sprijini aplicarea reformelor fundamentale și va apropia regiunea de piața unică a UE” – a declarat Von der Leyen.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a salutat faptul că liderii din Balcanii de Vest recunosc rolul vital al cooperării regionale. „Este important pentru conciliere și redresare economică. Nu trebuie să uităm că redresarea economică trebuie să fie sustenabilă și echitabilă social” – a subliniat Borrell./rmihaj/ilapadat

(www.rts.rs – 11 noiembrie)