(Photo by Miguel MEDINA / AFP)

Se spune, pe bună dreptate, că „haina îl face pe om”, iar dacă sunteți genul de persoană care își planifică aparițiile în public cu minuțiozitate și pedanterie, atunci știți deja că, în majoritatea cazurilor, eleganța are prețul ei. Poate că perfecțiunea nu se poate atinge, dar avem datoria să fim mereu în căutarea ei, mai ales atunci când vine vorba de ținuta vestimentară pe care alegem să o purtăm. Este foarte adevărat faptul că hainele ne pot influenţa atitudinea și  comportamentul, căci se presupune că ar trebui să ,,ne asortăm” cu acestea. Există totuşi nenumărate situaţii în care acest lucru nu se întâmplă, pentru că oamenii, prin personalitatea lor distinctă, deţin o doză de nonconformism. De câte ori nu ni s-a întâmplat ca haina de calitate pe care o îmbrăcăm să ne influenţeze starea generală, să ne simţim mai în siguranţă și mai bine în propria piele, să avem conversaţii mai fluente şi să ne integrăm social mult mai lesne?!

Nu este, însă, deloc simplu sau ușor să atingem standardele ridicate pe care ni le dorim, iar una dintre cele mai mari probleme întâlnite este întreținerea și aspectul impecabil al hainelor, care încep cu spălarea și călcarea lor, operațiuni nu tocmai plăcute. Pantaloni la dungă, cămăși scorțoase, lenjerie apretată – pe cât de multe situații, pe atât de multe „complicații”. O să credeți, probabil, că e foarte simplu şi că tot ce trebuie să facem este să verificăm eticheta hainelor pentru obţinerea unor informaţii utile despre modul şi temperatura optime de călcare. Dar lucurile nu stau deloc aşa! Un real ajutor poate veni de la fierul de călcat, unul performant, desigur, însă acesta nu garantează un aspect impecabil al hainelor, cele mai importante fiind, de fapt, condiţiile, tehnicile şi etapele în care acestea sunt spălate și călcate.

* Începeți prin a spăla corect hainele – Poate părea neobișnuit, însă pentru putea călca impecabil articolele vestimentare și nu numai, trebuie să țineți cont, în primul rând, de felul în care le spălați.

  • Pregătiți hainele pentru spălat – Acest proces este foarte important pentru păstrarea aspectului curat și îngrijit al hainelor. În funcție de simbolurile de pe etichetele hainelor puteți găsi cel mai potrivit program al mașinii de spălat rufe. Trebuie așadar, să vă asigurați că respectați întocmai instrucțiunile de pe etichetele hainelor.
  • Separați hainele care urmează a fi spălate – În primul rând, va trebui să separați rufele după culoare: cele albe de cele colorate, dar și în funcție de tipul de material – care este specificat pe etichetă – și după tipul de textură (materiale fine, delicate, de cele rigide, precum prosoapele). Temperatura de spălare este un alt factor important în sortarea rufelor, aceasta fiind menționată de multe ori pe etichetă. Va trebui să țineți cont și de gradul de murdărie, unele haine necesitând o spălare la temperaturi mai ridicate, însă cu mare băgare de seamă la eticheta cu simboluri de întreținere a textilelor. De asemenea, intensitatea culorii va trebui luată în calcul. Nuanțele puternice de roșu sau de negru vor putea afecta culoarea altor haine în timpul spălării.
  • Verificați hainele înainte de spălat – Controlați cu atenție toate buzunarele, inclusiv pe cele interioare, încheiați toți nasturii și fermoarele și întoarceți hainele pe dos. Puneți lenjeria sau obiectele mici, precum șosetele, într-un săculeț din plasă sau o husă de pernă legată la un capăt, pentru a împiedica amestecarea lor cu alte rufe. Puneți deoparte hainele care necesită o atenție specială și care trebuie tratate cu o soluție pentru îndepărtat petele anterior spălării. Căutați simbolurile de pe etichetele hainelor pentru a preveni orice fel de incidente și fiți atenți la orice semne prezente pe mașina de spălat, care ar putea indica incompatibilități ale textilelor cu mașina de spălat.
  • Alegeți și dozați detergentul pentru mașina de spălat – Puteți calcula dozajul detergentului de rufe în funcție de cantitatea de rufe sau de gradul de murdărie al acestora. Detergentul poate veni sub formă de pudră, lichid sau capsule. Cele mai bune mașini de spălat sunt echipate cu funcții speciale, precum Eco Dose, care asigură o dozare optimă a detergentului lichid în timpul ciclului de spălare. Altfel, va trebui să aveți grijă, întrucât mai mult detergent nu înseamnă neapărat mai curat sau mai bine, acesta putând să lase reziduuri pe suprafața hainelor. Pe de altă parte, prea puțin detergent poate fi insuficient pentru curățarea murdăriei și a petelor. Cea mai sigură metodă ar fi să cântăriți hainele înainte de a le introduce în mașină. În funcție de culoarea rufelor și de temperatura la care se pot spăla, puteți utiliza detergenți specializați – pentru haine albe, negre, colorate, sau pentru cele delicate. Alternativ, puteți folosi o soluție de dedurizare a apei, sau un praf anticalcar. Alergenii pot fi ușor combătuți cu ajutorul unor substanțe antialergice, acestea fiind recomandate în familiile cu copii mici sau cu persoane cu pielea sensibilă. Tehnologiile moderne ale mașinilor de spălat permit o personalizare fidelă a modului de spălare, respectând parametri de eficiență a consumului de energie și detergent, a nivelului de murdărie a hainelor, putând avea inclusiv dotări pentru spălare delicată sau pentru reducerea cutelor în timpul spălării.
  • Alegeți balsamul potrivit – Folosirea unui balsam pentru rufe aduce multe beneficii acestora. După spălare hainele vor mirosi mai plăcut și vor fi mai moi la atingere. În plus, unele haine se usucă mai rapid și sunt mai ușor de călcat. Trebuie să aveți însă grijă la cantitatea de balsam utilizată, pentru că, din păcate, prea mult balsam nu va aduce aceleași rezultate. Cele mai multe balsamuri se găsesc sub formă lichidă și au un capac cu ajutorul căruia puteți măsura volumul de balsam. În funcție de modelul mașinii de spălat, turnați balsamul în compartimentul dedicat. Acesta va fi preluat automat și folosit în cursul ciclului de clătire al mașinii. Nu lăsați balsamul să intre în contact direct cu hainele, deoarece acestea s-ar putea păta.
  • Setați temperatura, timpul sau programul adecvat – Acest pas este deosebit de important pentru spălarea rufelor. După ce ați citit etichetele hainelor va trebui să setați temperatura apei în concordanță. De exemplu, hainele negre se spală de regulă în apă mai rece, iar cele de culori deschise se spală în apă mai caldă. O temperatură de spălare și o viteză de centrifugare prea mari pot deteriora rufele. Folosiți programul de spălare rapidă doar în cazul unei cantități mai mici de rufe, sau dacă sunt mai puțin murdare. Nu supraîncărcați mașina dacă aveți mai multe haine de spălat! În cazul în care cantitatea de rufe sugerată este depășită, sau dacă rufele absorb multă apă (cum ar fi prosoapele sau păturile) există neșansa ca ele să rămână murdare, sau cu resturi de detergent. Dacă mașina este supraîncărcată și rufele nu se pot mișca în voie, veți constata cu dezamăgire că nu au fost bine spălate sau clătite.
  • Metode de uscare a rufelor – Uscarea rufelor în aer liber pare cea mai convenabilă variantă, dar dacă țineți cu tot dinadinsul să vă uscați rufele în interiorul casei, va trebui să amenajați o cameră aerisită dedicată acestui lucru, de multe ori umezeala produsă de uscarea hainelor putând produce mucegai sau alte inconveniente. Uscătoarele de rufe electrice asigură o eficiență sporită pentru timpul de spălare și uscare al rufelor, iar noile modele sunt prietenoase cu mediul și au un consum de energie redus. Va trebui să țineți cont de materialul din care sunt confecționate textilele înainte de a le introduce într-un uscător electric. De exemplu, hainele din mătase sau cele sensibile se storc la cea mai mică rotație, pentru a împiedica degradarea fibrelor textile.

* Familiarizați-vă cu câteva noțiuni de bază – Nu știți dacă un anumit articol vestimentar se poate călca și nici la ce temperatură trebuie să reglați fierul de călcat? În primul rând, uitați-vă la eticheta hainei, întrucât conține toate indicațiile de care aveți nevoie.

  • Dacă veți observa simbolul unui fier de călcat simplu, atunci puteți începe de îndată procedura.
  • Dacă, însă, fierul de călcat are un punct în el, atunci temperatura maximă suportată este de 110 grade Celsius.
  • Două puncte înseamnă maximum 150 de grade, iar trei, 200 de grade.
  • Evident, dacă fierul de călcat este tăiat cu un X, înseamnă că haina respectivă nu trebuie, sub nicio formă, călcată în regim casnic, necesitând tehnici speciale de călcare, precum cele de la curățătorii.
  • Dacă doriți să nu mai pierdeți timpul cu reglarea temperaturilor pentru fiecare material în parte, puteți achiziționa o stație de călcat cu tehnologie inteligentă, cu ajutorul căreia nu va mai trebui să vă faceți griji în legătură cu selectarea temperaturii potrivite de călcare și nici că materialul se va arde.

* Pregătiți-vă temeinic pentru călcat – În primul rând aveți nevoie de o masă de călcat, special concepută pentru această activitate, reglată la o înălțime potrivită pentru dvs., astfel încât să puteți presa fierul pentru netezirea optimă a țesăturilor.

  • Plasați masa la o distanță confortabilă de sursa de curent electric, în așa fel încât cablul fierului de călcat să nu vă încurce sau să vă limiteze mișcările în timpul activității, și să nu stea în drumul persoanelor din casă, evitând astfel accidentele nedorite.
  • Puteți călca și pe alte tipuri de suprafețe tari, însă acest lucru poate fi inconfortabil, consumator de timp suplimentar și cu rezultate mai slabe.

* Pregătiți fierul de călcat – Un lucru la care foarte puţine persoane recurg este curăţarea ocazională a fierului de călcat. Talpa acestuia (adică partea cu care călcaţi), devine în timp lipicioasă şi albicioasă (dacă utilizaţi amidon pentru apretarea rufelor) sau, din contră, se înnegreşte (capătă nişte pete maronii). Chiar dacă folosiţi fierul doar pe haine curate şi uscate, tot rămân reziduuri, care în timp se adună, ducând într-un final până la deteriorarea hainelor.

  • În primul rând trebuie să vă asigurați că fierul de călcat s-a răcit și este oprit și deconectat de la sursa de alimentare înainte de a începe curățarea.
  • Există în comerţ foarte multe produse destinate curăţării fierului de călcat, mai ales sub formă de pastă, care vă vor ajuta să scăpaţi de reziduuri fără a deteriora mecanismul interior al aparatului. Pasta de curăţat se pune pe un tampon de bumbac sau chiar pe un prosop vechi pe care nu îl mai folosiţi şi se şterge suprafaţa până când rămâne curată.
  • Multe persoane folosesc un cuţit sau un alt instrument ascuţit pentru a elimina murdăria rămasă pe talpă, dar acest lucru este total contraindicat, întrucât zgârie iremediabil talpa aparatului, care nu va mai funcţiona la parametrii săi normali.
  • Mai puteţi curăţa şi/sau dezinfecta talpa cu bicarbonat de sodiu cât încă este călduţă sau chiar cu folii de hârtie abrazivă fină sau hârtie presărată cu sare. Dacă aveți un fier de călcat cu abur, curăţaţi fiecare orificiu de pe talpă de eventualele depozite minerale cu ajutorul unui beţişor de urechi.
  • Pentru a curăța rapid fierul de călcat, fără produse profesioniste sau deja arhicunoscutele metode cu oțet şi bicarbonat, umpleţi rezervorul cu apă distilată și apoi porniți funcția de abur, ca de obicei, până când rezervorul este aproape gol. Rezervorul, la rândul lui, poate fi curăţat cu oțet alb și apă.Asigurați-vă însă că puteţi folosi această metodă verificând instrucțiunile din manualul de utilizare. Măsurați părți egale de oțet alb și apă și turnaţi acest amestec în rezervor. După ce îl lăsaţi la macerat timp de două ore, clătiți rezervorul cu apă distilată. Dacă nu puteţi scăpa de mirosul de oţet folosind apă distilată, puteţi să activați opțiunea de abur. Este bine ca în timpul operaţiunii să aveţi o fereastră deschisă pentru că mirosul se poate împrăştia repede în toată încăperea.
  • Dacă un articol din material sintetic, cum ar fi nailon, s-a topit accidental pe talpă, nu permiteţi fierului de călcat să se răcească pentru că urma lăsată se va întări.Rotiți termostatul la „cald” și utilizați hârtie pentru a îndepărta ţesătura topită, apoi curățați fierul de călcat în timp ce suprafața încă este caldă. Cu mare atenţie, însă, pentru a nu vă frige!
  • Scamele de pe talpa fierului de călcat sunt nu numai enervante, ci și periculoase pentru că se pot transfera de la o rufă la alta. Soluția este trecerea aparatului peste o tavă cu sare gemă. Aceasta, odată cu topirea, va curăța și murdăria.

* Călcaţi rufele într-o anumită ordine – Puteți face ca procesul să meargă ca uns dacă veţi călca întâi rufele mai subţiri sau din materiale mai delicate şi abia apoi pe cele mai groase (de exemplu din in sau bumbac). Astfel, pe măsură ce se încălzeşte, fierul va putea fi folosit pe materiale din ce în ce mai groase şi veţi evita arderea rufelor.

  • Călcați hainele pe partea interioară, pentru că în acest fel veți evita arderea țesăturii.
  • Este indicat să vă călcaţi inclusiv lenjeria intimă înainte s-o folosiţi, pentru că la uscat se pot prinde anumite bacterii de haine.
  • În cazul în care haina este realizată dintr-un amestec de materiale textile, setaţi fierul pe modul pentru materialul cel mai delicat.Acest lucru vă va ajuta să o păstraţi întreagă.
  • Sortarea hainelor se face în funcţie de temperatura optimă de netezire:mătăsurile fine și materialele sintetice se calcă la nivel mediu (aproximativ 170°C), lâna, la nivel mediu spre ridicat, iar bumbacul și/sau lenjeria de pat la cele mai ridicate temperaturi (200° – 230°C).
  • Setați fierul de călcat pentru sintetice, călcaţi grămada de sintetice, creșteţi temperatura la nivelul de bumbac, călcaţi grămada de bumbac, şi tot aşa. În acest fel, căldura fierului va creşte treptat, și nu va trebui să așteptați pentru ca acesta să se răcească.Această metodă reduce, de asemenea, riscul de a călca anumite articole de îmbrăcăminte, folosind o temperatură neadecvată.

* Nu călcaţi rufele când sunt prea uscate – Nu mai este niciun mister faptul că micile cute rămase pe haine după spălare se pot îndrepta mult mai uşor dacă se calcă când încă sunt un pic umede.

  • O primă condiţie de un real ajutor ar fi ca înainte de a fi puse la uscat, rufele să fie scuturate cât mai bine şi să fie luate de pe uscător când încă sunt umede. În felul acesta se vor călca mult mai uşor. Cutele hainelor prea uscate se pot descreţi chiar cu degetul un pic umezit, după care se va insista asupra lor cu fierul de călcat până la îndepărtarea completă a acestora.
  • Puneți o folie de aluminiu sub materialul mesei de călcat. Acesta va reflecta căldura emanată de aparatul de călcat și va netezi materialul și pe partea inferioară.
  • Atunci când încercați să întindeți cutele, nu folosiți niciodată mișcări circulare. Astfel, vă veți asigura că materialul nu se va întinde sau nu se va lărgi.
  • În cazul în care folosiţi uscătorul maşinii de spălat, puteţi apela la funcţia de pulverizare a aburilor a fierului de călcat, umezind fiecare zonă înainte de a trece cu fierul peste ea.
  • De asemenea, este util să folosiți funcția antișifonare a mașinii de spălat și să puneți puțin balsam.
  • Cămășile, pantalonii și alte haine mai delicate pot fi așezate pe umerașe chiar din momentul în care sunt puse la uscat. Acest lucru va face ca materialul să se îndrepte cât mai mult și să își recapete forma inițială. Astfel, vor fi mult mai ușor de călcat după uscare.
  • Cu excepția cămășilor sau a pantalonilor cu dungă, hainele ar trebui călcate pe dos, întrucât acest lucru duce la o eficiență sporită și la îndeplinirea mai rapidă a activității.
  • Nu călcați niciodată hainele care sunt purtate, murdare sau mai ales pe cele care prezintă pete. La temperaturile ridicate din timpul călcatului, petele nu vor face altceva decât să se fixeze în țesătură și să facă foarte dificilă îndepărtarea.
  • Evitați, sub orice formă, să aplicați fierul de călcat peste fermoare, nasturi și alte accesorii dure, deoarece puteți zgâria suprafața tălpii acestuia. Dacă veți călca hainele fără a ține cont de aceste elemente, riscați să topiți nasturii și să rupeți fermoarele.
  • În niciun caz nu este o idee bună călcarea rufelor pe alte suprafețe în afara mesei speciale.

* Nu utilizați întotdeauna apă de la robinet – Aparatele de călcat din ziua de azi pot fi folosite fără probleme cu apă de la robinet, pentru că fac faţă mai bine calcarului din apă decât modelele mai vechi. Totuşi, dacă ştiţi că apa de la chiuvetă este foarte dură, folosiţi apă distilată, amestecând-o în părţi egale cu cea de la robinet.

  • Nu lăsaţi apa în fierul de călcat! Goliți întotdeauna rezervorul de apă al fierului după fiecare folosire, dacă nu vreţi ca apa din el să devină un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Pe lângă asta, excesul de apă poate strica părțile interne ale aparatului înainte de vreme.

* Cum să călcați eficient hainele – Călcatul rufelor nu trebuie să se transforme într-o corvoadă, atât timp cât vă găsiți propriul stil și propriul timp dedicat acestei activități. Dacă o veți face într-un moment mai puțin „prielnic”, va deveni o sarcină absolut insuportabilă. Puteți asculta muzica preferată care să vă dea energie, puteți asculta un speech motivațional, sau un audiobook interesant.

  • Călcați hainele folosind aburul sau pulverizatorul de apă pentru îndepărtarea optimă a cutelor.
  • Atunci când aveți de călcat gulere de cămăși, manșete, buzunare sau tivuri, presați cu fierul de călcat atât pe interior, cât și pe exterior. În aceste zone țesătura este mai groasă și astfel cutele pot fi mai greu de netezit.
  • Împăturiţi hainele imediat după ce le-aţi călcat şi nu folosiți niciodată mişcări circulare, pentru că puteți întinde materialul.
  • Când călcaţi rufe mai mari, cum ar fi feţe de masă, perdele sau cearșafuri, aşezaţi două scaune lângă masa de călcat pe care întindeţi cu grijă articolul respectiv pe măsură ce-l neteziţi.
  • Cu siguranță ați observat că cearșafurile din hoteluri arată impecabil și pare că fierul de călcat a trecut peste ele cu un minut înainte să intrați în cameră. Trebuie să știți că acest lucru se datorează unei stații de călcat profesionale, denumită calandru. Această mașinărie este special concepută pentru a călca lenjeria impecabil, într-un timp record. Așa că nu vă speriați dacă cearșafurile dvs. nu vor arăta chiar impecabil de la prima presare!
  • Călcaţi țesăturile sensibile ajutându-vă de o cârpă din pânză de bumbac curată, o batistă sau un şervet pentru a le presa mai bine.Pentru unele materiale, de exemplu lână, folosiți aburi sau cu o cârpă umedă, apăsând ușor cu fierul.
  • Călcaţi întotdeauna rufele pe partea interioară pentru a preveni pârlirea și/sau efectul de luciu.
  • Dacă trebuie să utilizați un prelungitor pentru fierul de călcat, folosiți un cablu de 12 amperi.Cablurile cu o putere mai mică se pot supraîncălzi, provocând incendii.Asigurați-vă că aranjaţi cablul în aşa fel încât să nu vă împiedicaţi de el.
  • Întotdeauna să aveţi în vedere faptul că unele haine pot fi luate de pe uscător şi pliate sau atârnate pe umerașe, fără a fi nevoie să fie călcate şi că utilizarea balsamului de rufe, în faza finală a procesului de spălare, face un produs mult mai ușor de călcat.
  • Când coborâți setarea de căldură, așteptați ca beculeţul luminos să se aprindă şi apoi să se stingă înainte de a folosi fierul.
  • Atunci când aveți nevoie de o cămașă călcată impecabil, începeți cu platca (partea de material care cuprinde partea de sus a spatelui și umerii), apoi manșetele și gulerul. Acesta din urmă va trebuie așezat pe față, apoi îndoit, iar fierul de călcat va trece din nou doar peste partea din mijloc, astfel încât să se așeze bine la spate. La final, urmați mânecile, care trebuie așezate corect, cusătură peste cusătură.
  • După ce ați călcat pantalonii, cămășile sau bluzele, puneți-le pe umeraș pentru a nu se șifona din nou.
  • Pentru cei care nu știu sau nu le place să calce, pantalonii la dungă reprezintă „cel mai negru coșmar”. Pantalonii se întorc pe dos și se calcă bine buzunarele, apoi se merge apăsat cu fierul pe cusătura laterală, unde este rezerva de material. Se trece la partea de sus, care se introduce pe capătul mesei și se calcă începând de la șliț. Se întoarce pantalonul pe față și se așează doar un crac pe masă, parte peste parte, astfel încât să mențineți dunga. Este indicat să vă ajutați de o batistă, pentru a nu rămâne urme pe material. Este bine de știut faptul că linia dreaptă trebuie să se încheie în partea de jos a buzunarelor.
  • Pentru a călca un tricou, va trebui să-l întoarceți pe dos și să-l umeziți ușor, pentru a putea elimina mai ușor cutele. Începeți prin a călca tricoul din partea de jos spre mâneci, fără a apăsa foarte mult pe aparatul de călcat. Călcați fiecare mânecă în parte și gulerul, însă aveți grijă ca acestea să fie bine întinse pentru a preveni (re)apariția cutelor, iar în final, puneți tricoul pe umeraș.
  • În privința rochiilor și a fustelor, pentru început, va trebui să întoarceți articolul vestimentar pe dos și să-l așezați corespunzător pe masa de călcat. Începeți să călcați rochia folosind mișcări lungi și rapide, pornind de la talie spre tiv. Așezați articolul astfel încât umerii acestuia să fie pe masa de călcat și călcați-i pe amândoi în același fel. Desfaceți fermoarul sau nasturii superiori ai rochiei și așezați-o pe partea îngustă a mesei de călcat. Prin aceleași mișcări lungi și dese, călcați și partea superioară a obiectului vestimentar. Aveți grijă să nu apăsați prea tare pe aparatul de călcat și evitați să treceți de două ori cu aparatul în același loc.
  • Când începeți să călcați o fustă, asigurați-vă că nu apăsați excesiv pe aparatul de călcat, chiar dacă materialul este mai tare. În schimb, va trebui să mai treceți o dată peste toată suprafață și să călcați fusta de sus în jos. Pentru materialele delicate cu volane, paiete sau pliuri, este recomandabil să folosiți un aparat de călcat vertical cu aburi, care vă va ajuta să duceți treaba la bun sfârșit mult mai rapid, fără a vă îngrijora că puteți arde articolul vestimentar.
  • Hainele din bumbac se calcă cel mai bine atunci când materialul este ușor umed, la o temperatură cât mai înaltă. În cazul în care cutele refuză să dispară, puteți folosi și funcția cu aburi a aparatului. Dacă materialul este încă șifonat, va trebui să insistați cu aparatul de călcat. Hainele din bumbac natural se calcă mai ușor la temperaturi înalte, între 140 și 170 de grade.
  • Obiectele vestimentare din cașmir și catifea nu se calcă niciodată, întrucât efectul termic poate distruge țesătura. Se recomandă totuși folosirea unui aparat de călcat vertical cu aburi, prin care să neteziți suprafața, sau chiar apelarea la o călcătorie specializată.
  • Articolele vestimentare sau lenjeriile de pat din pânză se calcă întotdeauna pe dos, pentru a preveni îngălbenirea. În cazul în care nu puteți scăpa de cute, recomandarea ar fi să utilizați funcția cu aburi a aparatului de călcat sau să umeziți materialul cu puțină apă.
  • Când vine vorba de lână, aceasta trebuie călcată porțiune cu porțiune, pentru a nu risca întinderea materialului. Întoarceți întotdeauna hainele pe dos și călcați-le la o temperatură joasă, pentru a nu deteriora materialul.
  • Mătasea este o țesătură destul de sensibilă, așa că un obiect vestimentar confecționat dintr-un astfel de material trebuie călcat cu mare atenție. Pentru a evita arderea acesteia, mătasea se calcă întotdeauna cu un material de protecție așezat deasupra acesteia, la o temperatură foarte joasă.
  • Și poliesterul se calcă la o temperatură joasă, cu materialul ușor umezit dinainte. Călcarea se face de sus în jos pentru a nu risca întinderea materialului.
  • Când călcați hainele din nailon, trebuie să vă asigurați că acestea nu se vor întinde. Pentru a preveni acest lucru, încercați să le călcați bucată cu bucată, prin mișcări scurte și la o temperatură cât mai joasă.
  • Hainele din acryl se calcă similar cu cele confecționate din lână. Materialul se calcă la o temperatură joasă, întors pe dos și cu mișcări scurte, pentru a evita întinderea sa.
  • Pentru că este un alt material sensibil, dantela se calcă doar la temperaturi scăzute, fără a folosi funcția cu abur a aparatului de călcat și cu un material așezat deasupra acesteia.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.wikihow.life/Iron

https://www.thespruce.com/ironing-101-how-to-iron-clothes-2146166

https://www.thesocialiron.com/top-ironing-tips/

https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a675704/how-to-iron-a-shirt/

https://lifehacker.com/how-to-properly-iron-shirts-pants-and-skirts-5811853

https://kellysdrycleaners.com/blog/how-to-iron-shirts-and-pants-correctly/

https://www.creativehomewares.com/blog/how-to-iron-clothes-ironing-clothes-help/