2020. november 17/

 A képviselőház tagjai egy perc csenddel adóztak a Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház áldozatainak emlékére

A képviselőház tagjai a keddi ülésen egy perc csenddel adóztak a Piatra Neamţ Megyei Sürgősségi Kórház áldozatainak emlékére, Andi Grosaru, az olasz kisebbség parlamenti képviselőjének javaslatára. Mint ismeretes, a korház intenziv osztályán történt tűzvészben tiz személy életét vesztette, mig további hét megsebesült. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A polgármesteri hivatalok és helyi tanácsok átvehetik a közúti infrastruktúra kiépitésére vonatkozó projekteket

A polgármesteri hivatalok és helyi tanácsok átvehetik a szállitásügyi minisztériumtól a közúti infrastruktúra kiépitésére vonatkozó projekteket, amelyeket téritésmentes európai alapokból finansziroznak. E decentralizálás előnyei között emlithetőek az engedélyek gyorsabb beszerzése és a helyi hatóságok nagyobb tapasztalatszerzése, magyarázta a román közszolgálati rádiónak Cristina Amarazeanu, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság pojektigazgatója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Romániában az egy nap alatt diagnosztizált új esetek átlaga viszonylag lassan emelkedik

Romániában egy újabb tetőzéshez közelít a koronavírus-fertőzések terjedésének üteme, az egy nap alatt diagnosztizált új esetek átlaga most már viszonylag lassan emelkedik, az utóbbi napokban 8.000-8.500 körül stabilizálódott. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 8.262 embernél mutatták ki a vírust, ami kevesebb mint 5 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Két-három héttel ezelőtt a napi esetszám rendre meghaladta az előző kéthetes átlag másfélszeresét. Az újabb tetőzést vetíti előre az is, hogy az utóbbi egy héten diagnosztizált fertőzések száma nagyjából azonos az előző hetivel.Az országban legutóbb az augusztus második felétől szeptember közepéig terjedő időszakban stabilizálódott – de nem csökkent – a fertőzések üteme, akkor hetekig 1.200 körül ingadozott az átlagos napi esetszám.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A képviselőház elfogadta  a személyi jövedelemadóból befolyó összegek visszaosztásának módosításáról szóló törvényjavaslatot

A képviselőház, döntő fórumként, kedden egyhangúan megszavazta a személyi jövedelemadóból befolyó összegek visszaosztásának módosításáról szóló törvényjavaslatot.A Florin Roman liberális képviselő által kezdeményezett tervezet a helyi közpénzekről szóló, 2006/273-as törvény 32. cikkelyét módosítja. A javaslat értelmében a személyi jövedelemadóból befolyó összeg 15 százaléka legkésőbb következő hónap 8-ig a megyei költségvetésbe kerül, 65 százaléka annak a községnek, városnak vagy megyei jogú városnak a költségvetésébe, amelyben a befizető tevékenykedik, 6 százalékát a megyei tanácsok határozattal visszaosztják a helyi önkormányzatoknak, mig 14 százalékát a közpénzügyi igazgatóságok. A megyei közpénzügyi igazgatóságoknak negyedévente közzé kell tenniük honlapjukon a személyi jövedelemadóból származó bevételeket és ezek visszaosztását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Gănciulescu Rozália