2020. november 18

A helyi termelői piacok és vásárok bezárása ellen tiltakoztak a kormány épülete előtt a kisgazdák és mezőgazdászok

Több tucat kisgazda és mezőgazdász tiltakozott szerdán, a kormány épülete előtt a helyi termelői piacok és vásárok bezárása ellen, a döntés érvénytelenitését és veszteségeik kompenzálását követelve. A beltéri piacok működésének felfüggesztése nyomán a leghátrányosabb helyzetben a zöldségtermelők kerültek, akik áruik értékesitési lehetőségének leszoritása miatt 40%-os veszteséget könyveltek el. Mi több, arra is panaszkodtak, hogy a szabad ég alá költöztetett picokon nem biztosithatóak a civilizált körülmények. Kormányközlemény szerint, Ludovic Orban miniszterelnök megigérte nekük, hogy a piacokat azonnal újranyitják, ahogy az egészésgügyi helyzet lehetővé teszi ezt. Adrian Oros mezőgazdasági miniszter arra tett igéretet, hogy november 25-től a zöldség- és gyümökcstermesztők, illetve állattenyésztők kompenzációt kapnak, európai alapokból származó 150 millió euró összértékben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

A kormány első olvasásban megvitatja a költségvetés újabb kiigazitására hivatott tervezetet

A kormány szerda este vitatja meg első olvasásban a költségvetés újabb kiigazitására hivatott tervezetet. „A költségvetést ki kell igazitani az egészségügy és oktatás működésének, a beruházások támogatásának és a szociális segélynyújtás biztositásáért szükséges alapok folyósitása érdekében”, hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki hozzáfűzte, hogy a becslések szerint az idén a költségvetési hiány 9,1%-os lesz. A szerdán közölt őszi előrejelzések szerint azonban az Európai Bizottság ennél is nagyobb deficitre számit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Romániában ismét meghaladta a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő 10.269 újonnan diagnosztizált eset 25 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Szerdán újabb 168 halálesetről számolt be a GCS, ami csaknem 20 százalékkal több a kéthetes átlagnál. A járvány eddig csaknem 9.500 áldozatot követelt Romániában. Az ország megyéinek többségében az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, de szerdán már enyhe csökkenést észleltek több olyan erdélyi megyében, illetve Bukarestben, ahol a korábbi hetekben a legnagyobb ütemben gyorsult a járvány.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Kulturális célú állami támogatás

A szerda esti kormányülésen teritékre kerül a kulturális téren tevékenykedő társaságok és független művészek állami támogatása, akiknek munkáját csaknem teljes mértékben felfüggesztették a járvány-helyzet miatt hozott intézkedések. A kormány kezdetben 100 millió euróval tervezi segiteni a független gyártókat, kulturális eseményeket és zenei fesztiválokat szervezőket, valamint könyvesboltokat és kiadókat. Állami segélyt kérhetnek a civil szervezetek, kereskedelmi társaságok, kis- és középtársaságok és nagyvállalatok is, szögezte le szerdán Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Rozália Gănciulescu