Ungaria a votat împotriva bugetului UE din cauza „şantajului” legat de imigraţie, afirmă Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, că Budapesta a votat împotriva bugetului Uniunii Europene pentru 2021-2027 şi a fondului de redresare postcoronavirus, întrucât acestea ar fi forţat-o să accepte imigraţia.

Atât Ungaria, cât şi Polonia au blocat prin veto, luni, atât bugetul, cât şi fondul de redresare, afirmând, la acel moment, că proiectul bugetului include o clauză care condiţionează accesul la bani de respectarea statului de drept.

„După acceptarea propunerii actuale, nu ar mai exista nicio barieră de la condiţionarea plăţii fondurilor către statele membre de susţinerea imigraţiei şi şantajarea cu sancţiuni bugetare a ţărilor care se opun imigraţiei”, a declarat Orban, citat de agenţia de presă ungară MTI.

Bugetul şi pachetul de redresare nu includ nicio clauză specifică în legătură cu imigraţia. Orban este un opozant feroce al imigraţiei în masă, despre care afirmă că diluează identitatea naţională şi europeană. UE a deschis o procedură împotriva Ungariei pentru încălcarea normelor democratice./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 18 noiembrie