2020. november 19

Koronavírus Romániában: 10 ezer fölött az igazolt új fertőzések száma

Az elmúlt 24 órában 10 108 fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 393 851-re emelkedett – közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Összesen 167 új halálesetetjelentettek, ezzel az áldozatok száma 9596-ra nőtt. Eddig összesen 269590-en gyógyultak meg, így az aktív fertőzöttek száma 114 665-re emelkedett. Jelenleg 1131 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, kevesebbet, mint egy nappal ezelőtt. Az elmúlt 24 órában 36963 tesztet végeztek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Ludovic Orban: ingyenes lesz a koronavírus elleni oltás, de nem kötelező

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta a szerda esti kormányülés kezdetén: a koronavírus elleni oltás „létezik, az engedélyeztetés utolsó szakaszában van”, és megalapozott a remény a világjárvány megállítására. Ingyenes lesz az oltás, és az állami tisztviselők nem élveznek majd elsőbbséget – tette hozzá a kormányfő egy szerda esti tévéműsorban. „Nekünk fel kell készülnünk, meg kell szervezzük, hogy amint hozzáférünk az első adagokhoz, be tudjuk indítani az oltási kampányt” – mondta a kormányfő az ülésen. Orban szerint az európai megállapodás értelmében a tagállamok lakosságarányosan fogják megkapni az első vakcinaadagokat. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy az államfő által összehívott munkacsoport döntése értelmében az oltási kampányt Valeriu Gheorghiţă ezredes, a központi katonai kórház járványügyi főorvosa fogja vezetni. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Költségvetési Tanács: Romániának makrogazdasági korrekciót kell végrehajtania

Romániának a következő három-négy évben fokozatos makrogazdasági korrekciót kell végrehajtania, és figyelembe kell vennie mind a kiadások szerkezeti átalakítását, mind az államháztartás bevételeinek növelését – jelentette ki Daniel Daianu, a román költségvetési tanács elnöke csütörtökön. Daianu szerint fontos, hogy a kormány visszaszorítsa a feketegazdaságot, és növelje az államháztartás bevételeit az adóalap növelésével, az adórendszer átláthatóvá tételével és az adókerülőkkel, adócsalókkal szembeni szigorúbb fellépéssel. Kifejtette, hogy Románia jelentős strukturális államháztartási deficittel kezdte a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, hiszen a hiány már akkor meghaladta a 4 százalékot, az idén pedig várhatóan GDP-arányosan 9 százalék lesz. Ez összhangban van ugyan a többi régióban levő fejlődő országéval, de a járvány előtt felhalmozott hátrány jelentősen csökkentette a kormány mozgásterét. A kormány várakozásai szerint az idén a gazdaság teljesítménye 4,2 százalékkal marad el a tavalyitól, az államháztartás hiánya pedig eléri várhatóan GDP-arányosan a 9,1 százalékot. A jövőre Románia 4,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 7 százalékos államháztartási hiánnyal számol. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Intézményesítették a távgyógyászatot és az orvostanhallgatók önkéntes munkáját

A Covid-kórházakban önkéntes munkát vállaló orvostanhallgatók bátorításáról, illetve a távgyógyászat jogalapjának megteremtéséről fogadott el sürgősségi rendeleteket szerda esti ülésén a kormány. Ezentúl az orvosi egyetemek negyed-, ötöd- és hatodéves hallgatói, illetve az asszisztensképzők harmad- és negyedéves diákjai is vállalhatnak önkéntes munkát a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, amiért havi 2500 lejes juttatásra jogosultak. A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált távolságtartás megkönnyítése érdekében a kormány sürgősségi rendelettel teremtett jogalapot a személyes találkozás nélkül elvégezhető – és a járvány miatt már működő gyakorlattá vált – egészségügyi szolgáltatásokra. Az azonnal hatályba lépő, a parlament által utólag megvitatandó jogszabály az egészségügyi kerettörvényt módosítja, és – a kórházi kezelés és járóbetegellátás mellett – a távgyógyászati szolgáltatásokat is intézményesíti. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.19)

Demeny Andrei, RADOR