EURONEWS: Personalul medical din România îi comemorează pe cei uciși în incendiul de la spital

Personalul medical român a păstrat un moment de reculegere pentru victimele unui incendiu de la un spital care trata pacienții cu COVID-19.

Ținând pancarte și baloane, au adus un omagiu celor 11 persoane care au murit și celor șapte care au fost rănite grav atunci când un incendiu s-a răspândit într-o unitate de terapie intensivă, la un spital din nord-estul României. Au ținut pancarte pe care scria „Nu lăsați sistemul sanitar să moară” și au lansat baloane în memoria victimelor. Șeful unității de terapie intensivă din spital, Liviu Ungureanu, a declarat că incendiul a fost provocat de un injectomat care luat foc și a incendiat costumul de protecție al unei asistente. S-a răspândit la unitatea unde erau pacienții cu COVID-19 intubați. După accident, autoritățile au anunțat verificări în unitățile de terapie intensivă din toată țara, iar procurorii români investighează cazul.

Beatrice Mahler, directorul spitalului Marius Nasta din București, a declarat că este dificil ca tehnicienii să verifice periodic instalațiile electrice. Marius Filip, directorul autorității sanitare române, a declarat pentru AFP că, în ciuda progreselor înregistrate după incendiul din octombrie 2015, dintr-un club de noapte din București, soldat cu 64 de morți, există încă multe spitale care nu au autorizații de la pompieri. Potrivit lui Filip, mai puțin de o treime din cele 670 de spitale din România dețin până acum autorizațiile necesare.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, co-președinte ale unui ONG care construiește un spital pentru copii, finanțat integral din donații private, au declarat că există riscul unui nou dezastru. Un spital pentru pacienți cu coronavirus înființat nu departe de Piatra Neamț „pare a fi o improvizație și mai periculoasă decât unitatea care a ars”, au spus ele. Au un sistem de încălzire care s-ar putea defecta și o instalație de oxigen construită cu încălcarea standardelor de siguranță, au spus ele.

EURONEWS – 18 noiembrie 2020 – AP, AFP

https://www.euronews.com/2020/11/17/medical-staff-in-romania-remember-those-killed-in-hospital-fire

Traducerea: Cristina Zaharia