BLOOMBERG: Premierul român spune că îi va ține pe populiști la distanță, în ciuda virusului

Orban este încrezător în formarea unui guvern majoritar după alegeri
Premierul dorește să reducă decalajul bugetar și să canalizeze fondurile UE către investiții

BLOOMBERG (SUA), 19 noiembrie 2020 – Premierul României este convins că pandemia de Covid-19, care a declanșat cea mai gravă criză economică înregistrată, nu-l va opri să formeze o majoritate solidă după alegerile de luna viitoare.
Vorbind într-un interviu în biroul său din București, Ludovic Orban a spus că este încrezător că va ține la distanță partidele populiste la votul din 6 decembrie. Chiar și așa, criza a avut un impact asupra sprijinului pentru partidul său liberal: sondajele îl plasează pe primul loc, dar numai cu aproximativ 30% sprijin, ceea ce înseamnă că aproape sigur va avea nevoie de parteneri de coaliție pentru a forma un guvern stabil.
„Am încredere în buna judecată a cetățenilor”, a spus Orban joi. „Cred că își vor da seama că am preluat guvernarea țării într-o perioadă foarte dificilă. A trebuit să luptăm nu numai împotriva pandemiei, ci și a unui Parlament ostil și am reușit să menținem România pe linia de plutire.”
Orban conduce o administrație minoritară în statul estic al Uniunii Europene, de aproximativ un an. Acest lucru s-a dovedit adesea problematic, întrucât social-democrații rivali, care au condus țara înainte, au menținut controlul Parlamentului. Ei au adoptat o lege privind creșterea pensiilor, care amenință ratingul de credit de calitate investițională al țării balcanice. De asemenea, au cheltuit mult când erau la putere – lăsându-l pe Orban cu cel mai mare deficit bugetar din UE, când a preluat mandatul.
Orban a spus că va negocia o nouă alianță de guvernământ cu toate partidele, cu excepția social-democraților, care „au făcut destul de multe daune României în timpul mandatului lor”.
El intenționează să reducă treptat deficitul de la 9,1% din PIB, în acest an, la aproximativ 3% până în 2024, și să utilizeze cele 80 de miliarde de euro (95 miliarde de dolari) pe care România urmează să le primească din finanțarea UE, pentru a investi în noi autostrăzi, pentru a stimula inovarea și a moderniza spitalele degradate – la unul dintre ele a izbucnit un incendiu mortal, la sfârșit de săptămână, într-o secție care trata pacienții cu coronavirus.
Autor: Andra Timu, Irina Vilcu
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-19/romanian-premier-says-he-ll-keep-populists-at-bay-despite-virus/czaharia