România şi Marea Britanie au sărbătorit 140 de ani de relaţii diplomatice

România şi Marea Britanie au sărbătorit astăzi 140 de ani de relaţii diplomatice, ocazie cu care Prinţul Charles a amintit de cei peste 600.000 de români care locuiesc oficial în Marea Britanie, mulţumind în mod special celor din domeniul medical, care sunt implicaţi acum în lupta împotriva pandemiei. O ceremonie a avut loc astăzi online, cu această ocazie, de la care ne dă detalii redactorul nostru Carmen Gavrilă.

Reporter: Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a remarcat că în ultimii ani, comerțul bilateral a cunoscut o creștere impresionantă și și-a exprimat speranța că guvernul britanic va proteja drepturile românilor din Regatul Unit și după Brexit, mai ales că este vorba despre a doua cea mai mare comunitate.

„Sunt încrezător că românii din Marea Britanie vor continua să fie un catalizator al relației bilaterale și după 1 ianuarie 2021. De asemenea, mă bazez pe faptul că autoritățile britanice le vor oferi românilor din regat acces deplin şi le vor garanta drepturile chiar și după finalizarea Brexit”.

Ambasadorul britanic la București, Andrew Noble, a explicat că România a făcut progrese remarcabile în ultimii ani chiar dacă problemele moștenite din perioada comunistă nu au putut fi încă eliminate complet. „România încă nu este destul de cunoscută în Marea Britanie și uneori apar percepții stereotipice sau negative asupra României. Ceea ce am descoperit eu călătorind prin România este că realitatea este întotdeauna mai bună decât se știe, indiferent de domeniu, chiar şi în cele în care există dificultăţi”.

La rândul său, ministrul britanic pentru vecinatatea europeană, Wendy Morton, a declarat că personalul medical românesc a avut o contribuție extraordinară în timpul pandemiei şi a explicat că parteneriatul strategic cu România nu doar va continua, ci va fi întărit și adaptat la noile evoluții./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie