La nivel global, pandemia pare să încetinească

În general, la nivel global pandemia pare să încetinească. Europa rămâne una dintre regiunile cele mai afectate de coronavirus, deși în ultima perioadă s-a constatat o scădere consistentă a numărului de noi îmbolnăviri.

Dacă în multe state europene se vorbește de unele relaxări ale restricțiilor în așteptarea sărbătorilor de iarnă, deschiderea sezonului de schi, pe care mizează multe economii, rămâne o incertitudine. Cu iltimele informații – Laurențiu Văduva.

Reporter: La nivel mondial, pandemia de coronavirus s-a soldat cu peste 62 de milioane de contaminări și aproape un milion și jumătate de decese. Aproape 40 de milioane de oameni s-au vindecat însă. Statele Unite înregistrează în continuare cele mai multe pierderi de vieți omenești, urmate de Brazilia, India, Mexic și Marea Britanie.

La nivelul deceselor zilnice, cele mai multe sunt tot în Statele Unite. urmate de Italia și Polonia. Belgia are însă cele mai multe decese raportate la suta de mii de locuitori, 142, urmată de Peru, Spania și Italia. De altfel, Europa a depășit ieri pragul de 400.000 de morți, numai Marea Britanie, Italia și Franța având fiecare peste 50.000.

Dacă în luna decembrie ne așteptăm la o redeschidere treptată a comerțului în multe țări, sezonul european de schi rămâne incert. Germania a cerut închiderea tuturor stațiunilor din Uniunea Europeană până pe 10 ianuarie, Finlanda se opune puternic acestei idei, Austria avertizează cu restricții îndelungate, stațiunile din Italia sunt pustii, iar francezii cer președintelui anularea restricțiilor pentru teleschiuri și telecabine. Doar Elveția și-a deschis pentru moment pârtiile. Între timp, însă, oamenii rezistă din ce în ce mai greu restricțiilor, iar protestele de ieri de la Londra și Liège s-au soldat cu arestări./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie