Preşedintele ales al Republicii Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria

Realizator: Kremlinul reacţionează la declaraţiie preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce aceasta a cerut din nou retragerea trupelor ruse din Transnistria. Oficialii de la Moscova spun că era mai bine cu Dodon preşedinte al Moldovei, pentru că aveau un dialog mai bun.
Reporter: Maia Sandu nu renunţă şi cere din nou Federaţiei Ruse să-şi scoată trupele din Transnistria. Sandu a transmis, de asemenea, că este deschisă să discute cu Moscova pentru a ajunge la o rezolvare a situaţiei.
Maia Sandu: Nu a existat niciodată şi nu există un acord bilateral, şi poziţia statului moldovenesc este şi va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă şi că muniţiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păstrează acolo, sau le păzesc, trebuie de asemenea să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova.
Reporter: Cu toate acestea, reacţia Kremlinului nu fost un foarte căldurosă. Ministerul rus de Externe a declarat că retragerea trupelor ruseşti ar putea submina eforturile de reglementare paşnică a conflictului din Transnistria, iar purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale din Rusia, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a avut un dialog mai constructiv cu fostul preşedinte al Moldovei, Igor Dodon. De altfel, Igor Dodon s-a şi solidarizat cu poziţa Moscovei şi a amenintat că va scoate populaţia în stradă în scopul menţinerii păcii în Transnistria. În baza acordului din 1992, la Nistru a fost instituită Misiunea mixtă de pacificare. Pe malurile râului sunt dislocaţi militari ai Federaţiei Ruse, Republicii Moldova, precum şi reprezentaţi ai administraţiei separatiste a regiunii transnistrene, dar şi observatori militari ucraineni, iar Maia Sandu ar dori înlocuirea trupelor armate ruse cu o misiune civilă sub egida OSCE. Încă din 1999, la Summitul OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi retrage trupele din Transnistria, însă nu şi l-a respectat./lazard/cvanatoru

 

B1 TV (1 decembrie)