Guvernul Sloveniei a suspendat finanțarea Agenției Naționale de presă STA

Guvernul Sloveniei suspendă finanțarea Agenției Naționale de presă (STA), a cărei activitate a generat critici din partea premierului conservator Janez Janša – a anunțat oficialul sloven Uroš Urbanija. „Nu putem finanța STA și nici să semnăm contractul pentru 2021” – a declarat Urbanija, adăugând că Agenția nu a prezentat raportul de activitate.
STA a fost înființată în 1990, când Slovenia s-a desprins din fosta Iugoslavie și anual primea o finanțare de două milioane de euro. Directorul STA, Bojan Veselinović, a declarat că a oferit Guvernului toate informațiile, dar a refuzat să dea informații privind angajații și politica de redactare. „Dacă aș fi acceptat să explic cât de lung este un interviu sau comentariu sau de ce un redactor și 21 de ziariști au semnat o declarație, aș încălca Legea privind mass-media” – a explicat Veselinović.
Imediat după preluarea funcției de premier, Janez Janša a criticat presa care punea sub semnul întrebării modul în care conduce lupta contra epidemiei de coronavirus. Janša a acuzat presa pentru răspândirea de știri false și pentru faptul că este în serviciul opoziției. În luna octombrie, Janša a postat pe Twitter că STA este o „rușine națională” deoarece agenția a acordat mai mult spațiu unui interviu cu un muzician care critica guvernul, decât întâlnirii avute de el cu premierul Ungariei, Viktor Orbán.
Asociația jurnaliștilor din Slovenia a condamnat suspendarea finanțării STA. „Este o nouă încercare evidentă de a distruge Agenția Națională de presă, care reprezintă unul dintre pilonii informațiilor imparțiale și de calitate” – a comunicat Asociația jurnaliștilor, adăugând că așa ceva s-a întâmplat și în Ungaria./rmihaj/ilapadat

(www.beta.rs – 2 decembrie)