EUROPA LIBERĂ: Ambasadorul SUA i-a omagiat pe revoluționarii din Timișoara

Sosit la Timișoara pentru evenimentele Revoluției organizate între 15 și 20 decembrie, amabsadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a subliniat în discursul de omagiere a Revoluției că țara noastră „nu poate permite să se repete acțiunile injuste din trecut. Dacă s-a întoarce din drum, ar fi nu doar o tragedie, dar și o dezonorare a celor care au murit aici pentru democrație”.

Întrebat de Europa Liberă ce însemnă întoarcerea din drum a României, dilomatul american a explicat că în România au fost derapaje în ultimii zece ani, dar s-au făcut recent pași pentru respectarea democrației, a statului de drept și a pieței libere.

Mesajul său pentru tineri la întâlnirea cu mediul academic este axat pe memoria celor care au deschis calea democrației acum 31 de ani. „O democrație se construiește greu, iar asta trebuie să învețe tinerii”, a adăugat ambasadorul SUA.Adrian Zuckerman are o relație specială cu revoluționarii timișoreni cu care s-a întâlnit anul trecut, la scurt timp după acreditarea sa la București. Atunci le-a promis că se va întoarce de fiecare dată în decembrie când se rememorează evenimentele din 1989 și a primit în dar steagul României. Momentul de reculegere s-a ținut nu doar în memoria eroilor dispăruți în 1989, ci și pentru victimele atentatelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, fiindcă „toți au murit nevinovați”, cum a subliniat IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

Timișoara aniversează, în condițiile impuse de pandemie, 31 ani de la Revoluție. 17 decembrie este zi de doliu, iar în 20 decembrie se vor auzi sirenele, în amintirea sunetului care a marcat victoria.Programul este strict, cu participare restrânsă. Totuși, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și-a chemat azi membrii și simpatizanții la un miting neautorizat. Primarul Dominic Fritz a avertizat că orice încercare de a confisca revoluția timișorenilor va fi un eșec. „Timişoara respinge şi a respins întotdeauna, naţionalismul… considerăm că prezenţa la Timişoara a unei delegaţii AUR a fi o provocare şi o profanare a idealurilor Revoluţiei şi ale Proclamaţiei de la Timişoara, la care ne opunem categoric”, a reacționat Societatea Timișoara printr-un comunicat.

https://romania.europalibera.org/a/ambasadorul-sua-i-a-omagiat-pe-revolu%C8%9Bionarii-din-timi%C8%99oara/31004127.html

EUROPA LIBERĂ, 16 decembrie 2020