LA VANGUARDIA: România are un nou guvern

Actualul ministru român de finanțe, Florin Cîțu, a fost numit marți premier de către președintele Klaus Iohannis, și acum trebuie să formeze un guvern de coaliție de orientare centru-dreapta, care se va prezenta în fața Parlamentului pentru votul de învestitură ce ar putea avea loc chiar miercuri.
„Am decis să îl desemnez pe Florin Cîțu în postul de premier”, a afirmat Iohannis în cadrul unui discurs televizat.
Președintele a făcut acest anunț după întâlnirea cu liderii Partidului Național Liberal (PNL), aflat la guvernare înainte de alegeri, și din rândurile cărora provine Cîțu, ai alianței centriste USR PLUS și ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), care au semnat luni un acord pentru a forma un executiv de coaliție tripartit.
De îndată ce a fost numit prim-ministru, Cîțiu a luat cuvântul pentru a declara că prioritatea guvernului său va fi „ca România să depășească criza sanitară” cât mai curând posibil și să se recupereze din criza economică în care a plonjat ca urmare a pandemiei.
Potrivit surselor coaliției, cele trei partide speră ca noul guvern să fie învestit în noul Parlament miercuri după-amiază, Parlament în care PNL, USR PLUS și UDMR au mai mult de jumătate plus unul din locurile necesare pentru a vota noul Executiv.
Numele miniștrilor și programul de guvernare vor fi finalizate în următoarele câteva ore, deși mass-media românească raportează că cele trei părți au ajuns deja la acorduri în acest sens încă de luni.
România a organizat alegeri legislative pe 6 decembrie. Partidul Social-Democrat din opoziție (PSD) a fost proclamat câștigător prin obținerea a 28,9% din voturi, dar președintele Iohannis, care a venit la putere în calitate de candidat PNL, a refuzat să numească un prim-ministru de centru-stânga, deoarece partidul nu avea destui aliați în Parlament pentru a forma un Guvern.
PNL – care a guvernat în minoritate din noiembrie anul trecut, când a ajuns la putere după răsturnarea guvernului PSD printr-o moțiune de cenzură – a obținut 25% din voturi, în timp ce USR PLUS a obținut 15%, iar UDMR a obținut 5 %.
În acest fel, cele trei partide au o majoritate de 244 din totalul de 465 de locuri din Parlament (329) și Senat (136).
(EFE)

LA VANGUARDIA (Spania), 22 decembrie 2020

https://www.lavanguardia.com/politica/20201222/6143334/ministro-finanzas-florin-citu-desginado-primer-ministro-rumania.html

Traducerea: Ruxandra Lambru – RADOR