Salariile bugetarilor vor fi îngheţate

Realizator: Guvernul va îngheța, anul viitor, salariile bugetarilor la nivelul celui din luna decembrie, dar le va acorda acestora vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru a stimula turismul autohton. Într-un proiect de ordonanță cu măsuri bugetar-fiscale pentru 2021, pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor în această seară, este prevăzută și înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, dar și suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022. Pentru anul viitor, autoritățile au în vedere un deficit bugetar de 7%, dar și prelungirea măsurilor active pentru companiile și salariații afectați de criza sanitară. Este vorba de indemnizația acordată salariaților pe perioada suspendării contractelor individuale de muncă și susținerea angajatorului pentru decontarea unei părți a salariului brut acordat angajaților care sunt menținuți în muncă. Premierul Florin Cîțu s-a referit la plata a 41,5% din salariu.
Florin Cîțu: Pentru angajații, de exemplu, care au revenit din șomaj tehnic, statul plătește 41,5% din salariu, se prelungeşte această măsură. Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat, prin intermediul IMM Invest, noutatea este că AGRO IMM Invest o să fie aprobat în ședința următoare de guvern, este o măsură pe care o așteaptă cei din sectorul agricol, cu garanții de până la un miliard de lei.
Realizator: Surse citate de reporterul Andrei Șerban susțin că bugetul de anul viitor va permite mărirea alocațiilor pentru copii cu 10% de la 1 ianuarie și cu alte 10% de la 1 august. Premierul Florin Cîţu a mai anunțat astăzi că guvernul intenționează ca în 2021 să aplice o majorare a salariului minim brut pe economie în cuantum de 70 de lei, de la 2.230 la 2.300 de lei, ceea ce reprezintă o creștere mai mare decât inflația și, a explicat el, s-a ținut cont atât de propunerile primite de la partenerii sociali, cât și de contextul economic și social. În timp ce patronatele ar fi dorit păstrarea nivelului actual din cauza dificultăților cu care se confruntă mai multe sectoare de activitate, sindicatele au solicitat un nivel de 2.400 de lei și pentru că nu l-a obținut au anunțat deja proteste. Mâine dimineață, membri ai Confederației CARTEL ALFA vor picheta sediul Ministerului Muncii, prima dintr-o serie de acțiuni prin care cer creșterea veniturilor lucrătorilor./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 decembrie)