STARS AND STRIPES: Forțele Aeriene mobilizează drone și piloți în România

Forțele Aeriene au mobilizat la Baza Aeriană Câmpia Turzii din România 90 de piloți și un număr neprecizat de drone de tip MQ-9, întărind astfel capacitatea militară dintr-o regiune în care aliații s-au arătat îngrijorați de forța armată a Rusiei.

Poziția de înaintare și gata de atac a dronelor noastre MQ-9 din acest important punct strategic oferă siguranță aliaților și partenerilor noștri, transmițând totodată un mesaj adversarilor noștri și avertizându-i că putem riposta rapid la apariția oricărui pericol”, a declarat, luni, generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE).

Potrivit declarației, dronele MQ-9 vor funcționa în cadrul Grupului Operațional Rapid 31, Detașamentul 1, până când escadronul va deveni complet operațional.

Unitățile sunt subordonate Brigăzii 31 a Avioanelor de Luptă de la Baza Aeriană Aviano, din Italia.

Dronele Reaper vor întări capacitatea de supraveghere și de recunoaștere din zona Mării Negre, unde Statele Unite au acuzat în mod regulat Rusia că interceptează periculos avioane, dar și de alte incidente, care au provocat o creștere a tensiunilor.

În 2008, Rusia a purtat un scurt război în regiune cu Republica Georgia și încă mai deține trupe în regiunile separatiste Ossetia de Sud și Abhazia. În 2018, Rusia a deschis focul asupra unor vase ucrainene aflate în Strâmtoarea Kerci, din Marea Neagră, și a luat prizonieri mai mulți marinari ucraineni.

În afara misiunilor de supraveghere, dronele MQ-9 vor participa la “misiuni de manevre aeriene lejere și se vor alătura forțelor comune ale coaliției din regiune“, se mai spune în declarația USAFE.

În august, fostul secretar al apărării, Mark Esper, declarase că are în vedere o sporire a forțelor din România și că ar urma și alte mobilizări. Anul trecut, USAFE a trimis drone de tip MQ-9 Reaper din Polonia în misiuni temporare prin rotație la baza din Câmpia Turzii. Tot la Câmpia Turzii au mai fost trimise prin rotație și avioane de luptă ale Forțelor Aeriene.

În ultimii ani, Pentagonul a cheltuit milioane de dolari pentru modernizarea unei baze de pe vremea Războiului Rece din centrul României și a permis misiuni de amploare, iar Legea vizând Autorizarea Apărării Naționale pe anul 2021 (National Defence Authorisation Act) prevede alocarea a $130,5 milioane renovărilor din Câmpia Turzii, acesta urmând să fie cel mai amplu proiect de construcții militare din străinătate din cadrul Inițiativei de Apărare Europeană a Pentagonului.Inițiativa a fost lansată la puțin timp după ce, în 2014, Rusia a ocupat regiunea Crimeii din Ucraina și a provocat un conflict în estul Ucrainei, ea fiind menită să îi asigure pe aliați de continuul angajament al Statelor Unite față de securitatea lor.

Fondurile sunt destinate modernizării pistelor de aterizare pentru avioane-cargo, a locurilor de parcare destinate rotației avioanelor de luptă, depozitelor de combustibil și a unui depou care să găzduiască un sistem de bază ușor utilizabil.În prezent, Câmpia Turzii găzduiește două escadroane cu interceptoare LanceR-C fabricate în România , o versiune modernizată a avioanelor MIG-21, și două escadroane cu elicoptere de tip Puma.

Articol de John Vaandiver

Traducerrea: Alexandru Danga

https://www.stripes.com/news/europe/air-force-moves-drones-airmen-to-base-in-romania-1.657484/adanga/c

STARS AND STRIPES (SUA), 5 ianuarie 2021