Din 7 ianuarie, cetăţenii români care sosesc în Italia trebuie să deţină un test negativ de COVID-19

În Italia, unde s-au înregistrat peste 20.000 de cazuri de coronavirus și mai mult de 500 de deces în ultimele 24 de ore, intră în vigoare astăzi noi restricții, iar de unele dintre acestea trebuie să țină cont și cetățenii români care călătoresc în acea țară.

Reporter: Elena Postelnicu – Toţi cetăţenii care sosesc în Italia din România de astăzi trebuie să deţină un test negativ de COVID-19 efectuat în ultimele 48 de ore, dacă au călătorit din motive de sănătate, de muncă sau de strictă necesitate, altfel sunt obligaţi să se supună masurii de autoizolare pentru 14 zile.

Restricția este în vigoare până la 15 ianuarie, la fel ca interzicerea circulației cetățenilor între regiuni sau provincii autonome. Cu toate acestea, ca şi în decretele anterioare, posibilitatea întoarcerii la domiciliu rămâne valabilă cu obligația completării unei declarații pe propria răspundere la solicitarea forțelor de ordine.

Astăzi și mâine Italia este zonă galbenă, cu magazin și centre comerciale deschise până la ora 20:00, însă sâmbăta și duminica sunt declarate, pe parcursul întregii luni, zile portocalii, cetățenii fiind nevoiţi să nu iasă din localitățile în care se află și să comande mâncare la pachet sau livrarea la domiciliu de la restaurante sau de la alte localuri.

În 15 din cele 20 de regiuni din Peninsulă se îi redeschid astăzi școlile primare și gimnaziale, iar restul luni, la fel ca și în instituțiile de învățământ superior, la o capacitate de 50%. Doar în regiunea Veneto studenții abia de la 1 februarie vor putea să revină la cursuri în universități./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie