THE WASHINGTON TIMES: Forțele Aeriene înființează o bază pentru dronele Reaper în România

Forțele Aeriene americane au înființat o bază în România pentru a staționa o escadrilă de vehicule aeriene fără pilot MQ-9 Reaper, pentru a efectua misiuni de informare și recunoaștere în sprijinul operațiunilor NATO. Dronele Reaper și aproximativ 90 de angajați ai Forțelor Aeriene se vor afla la Câmpia Turzii, o bază aeriană românească situată la aproximativ 400 de mile nord-vest de București, capitala țării. Până când escadrila va fi pe deplin operațională, aparatele Reaper vor intra sub comanda celui de-al 31-lea Grup de Operațiuni Expediționare al Forțelor Aeriene, au spus oficialii.

„Poziționarea avansată și pregătirea vehiculelor MQ-9 în această locație strategică-cheie îi liniștește pe aliații și partenerii noștri, în timp ce trimite și un mesaj adversarilor noștri că putem răspunde rapid la orice amenințare emergentă”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul Forțele Aeriene ale SUA din Europa și Africa. În ianuarie 2000, Forțele Aeriene au desfășurat un detașament de vehicule Reaper în România, din Polonia, unde își desfășurau activitatea din mai 2018. „Planul este conceput pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și cu alte țări”, au declarat oficialii Forțelor Aeriene, într-un comunicat.

Cu unitatea Reaper staționată acolo, Câmpia Turzii ar putea deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA în sud-estul Europei. Legea de autorizare a apărării naționale pentru 2021 a inclus peste 130 de milioane de dolari pentru renovarea bazei, o fostă instalație militară din epoca sovietică. „Statele Unite și România se bucură de o relație militară strânsă ca aliați ai NATO și cooperează cu numeroși oficiali regionali de securitate”, au spus oficialii Forțelor Aeriene. Pe lângă misiunile lor de informare și recunoaștere în regiune, dronele Reaper vor efectua și operațiuni de „libertate de manevră” și vor lucra cu forțele comune din regiune, au spus oficialii Forțelor Aeriene.

THE WASHINGTON TIMES (SUA), 6 ianuarie 2021 – Autor: Mike Glenn

Traducerea: Cristina Zaharia