Revista presei internaţionale, 13 ianuarie

Înainte cu câteva zile de încheierea mandatului său, președintele american Donald Trump se confruntă din nou cu un vot de punere sub acuzare, observă presa internațională. Astfel, Trump ar putea deveni singurul președinte din istoria SUA supus de două ori unei astfel de proceduri, adaugă The Wall Street Journal. Trump trebuie pedepsit, titrează Los Angeles Times, iar The New York Times estimează că încercările pe care le-a făcut Trump pentru a rămâne la putere, în dispreţul democraţiei, nu trebuie să rămână fără răspuns. La rândul său, Donald Trump a criticat Congresul pentru inițiativa care îl vizează, acuzându-i pe democrați de continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria politicii, scrie Newsweek. În contextul tensiunilor sociale ridicate, responsabilii pentru securitatea internă din SUA intenționează să desfășoare circa 15.000 de membri ai Gărzii Naționale la Washington și în capitalele statelor, pe întreg cuprinsul țării, în ajunul învestirii președintelui ales Joe Biden, pe 20 ianuarie, pe fondul temerilor de posibile proteste organizate de grupuri de extremă dreapta înarmate, în sprijinul lui Trump, reține EUObserver.
Peste 40 de țări au demarat, până în prezent, campanii de vaccinare pentru combaterea noului coronavirus, informează publicația greacă Larissanet. Până acum, Israelul se află în frunte în acest efort, având deja administrată prima doză la circa 20% din populația sa, conform datelor centralizate de Our World In Data, un serviciu statistic creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, detaliază publicația greacă. Datele Our World In Data confirmă, de asemenea, că țările cu venituri mari și medii au achiziţionat aproape toate vaccinurile disponibile, iar în Africa, primele vaccinări nu sunt preconizate înainte de mijlocul anului 2021, menționează revista Nature. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății speră să poată lansa vaccinarea anti-COVID-19 în țările sărace și cu venituri medii sau mici, în februarie, adaugă Reuters. Totuși, OMS avertizează că imunitatea de turmă faţă de coronavirus nu va fi atinsă în acest an, așa încât oamenii trebuie să continue să respecte măsurile sanitare și de distanţare fizică, adaugă The Telegraph. În același timp, o echipă de experți ai OMS vor ajunge în China în zilele următoare, pentru a începe să investigheze originea pandemiei, anunță EUObserver.
Pandemia a afectat și antrenamentele și misiunile militare, dar nu poate pune piedici geopoliticii, opinează Defense News. De aceea, într-un comentariu publicat de Defense News, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniază că Alianța nord-atlantică trebuie să rămână puternică din punct de vedere militar și politic, pe scena mondială. Astfel, națiunile membre trebuie să continue să aloce fonduri pentru apărare și, pentru a-și păstra avantajul tehnologic, aliații ar trebui să investească mai mult în capabilități de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială, big data și calculul cuantic. Și, în timp ce NATO va rămâne o alianță regională, trebuie adoptată o abordare mai complexă pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi ascensiunea Chinei, care poate aduce oportunități, dar prezintă și provocări. Un lucru este sigur, conchide șeful NATO în comentariul său din Defense News: putem fi puternici numai dacă America de Nord și Europa rămân unite, consolidând în continuare alianța transatlantică și menținând națiunile sale în siguranță, în această lume imprevizibilă.
Și, în vreme ce Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt împotmolite în criza sanitară, Beijingul a reluat o creştere economică viguroasă, în ciuda pandemiei, constată Le Monde. De aceea a devenit necesar pentru fiecare stat, organizaţie multilaterală sau companie, să măsoare complexitatea relaţiei sale cu Beijingul, crede ziarul francez. Potrivit experţilor, China ar urma să ajungă, mai curând decât se prevedea, la marea răscruce a secolului: PIB-ul său ar urma să-l depăşească pe cel al Statelor Unite la orizontul anului 2028, atenționează Le Monde. (Cristina Zaharia)/czaharia/ilapadat