THE JERUSALEM POST: Iancu Țucărman, supraviețuitor român al Holocaustului, a murit de COVID-19 la 98 de ani

Țucărman a fost unul dintre cei 5.000 de evrei duși la o secție de poliție unde aproape jumătate dintre ei au fost omorâți în bătaie sau împușcați.

Iancu Țucărman, un supraviețuitor al Holocaustului din România, a fost înmormântat săptămâna aceasta, după ce murise de COVID-19 la vârsta de 98 de ani, conform unui articol de Associated Press (AP).
La înmormântarea lui din București, în România, au participat numeroși oameni care au dorit să îi onoreze viața și, în general, să comemoreze enormul impact al Holocaustului. Conform AP, înmormântarea a fost organizată cu respectarea restricțiilor anti-pandemie și a distanțării sociale.
România a fost în mod special devastată de virus, cu vreo 16.000 de decese până acum la o populație de 19 milioane (a 30-a din lume). La 18 ani Țucărman s-a confruntat cu dificultăți extreme după ce avusese de-a face pentru prima oară cu naziștii și simpatizanții lor români, în 1941. El a fost reținut în cursul Pogromului de la Iași, în cursul căruia evreii au fost arestați, au fost înghesuiți în trenuri și plimbați așa prin România până când s-au sufocat sau au murit de deshidratare; 13.000 dintre ei au murit astfel.
Ambasadorul israelian în România, David Saranga, a participat la înmormântare, unde a afirmat că Țucărman a fost „un supraviețuitor al unor orori inimaginabile în cursul Pogromului de la Iași, un om cu o incredibilă voință de a trăi”, însă el „nu a putut lupta cu acest virus nemilos”.
Ambasadorul american Adrian Zuckerman a fost și el prezent, declarând că „drapelul american de la ambasada noastră a fost coborât în bernă în onoarea lui Iancu, un erou român autentic”.
„În ciuda a tot ce a îndurat, el nu și-a pierdut niciodată pasiunea pentru viață și muzică”, a declarat Zuckerman.
Țucărman a fost unul dintre cei 5.000 de evrei duși la o secție de poliție unde aproape jumătate dintre ei au fost omorâți în bătaie sau împușcați.
Descriindu-și experiența din tren, Iancu a afirmat pe site-ul Holocaust Claims Conference că „din cauza căldurii cei mai mulți oameni au rămas goi. În vagon unii înnebuneau și săreau dintr-o parte în alta ca la circ”.
„Când mai rămăseseră doar 10 sau 12 dintre noi, toată podeaua vagonului era acoperită cu oameni morți. Era ca o saltea pe care săreau ei.”
După acea experiență, Țucărman avea să petreacă mai multe luni în lagăre de muncă silnică.
https://www.jpost.com/diaspora/iancu-tucarman-romanian-holocaust-survivor-dies-from-covid-at-98-655233

THE JERUSALEM POST (Israel), 13 ianuarie 2021
Traducere: Andrei Suba