În SUA, procedura de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump este transferată Senatului

În Statele Unite, procedura de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump este transferată acum Senatului, dar dezbaterile aici vor începe după învestirea noului președinte. Mize există însă și după 20 ianuarie. Se dorește mai întâi eliminarea posibilității ca Donald Trump să mai ocupe o funcție publică, dar și să fie trași la răspundere mai mulți congresmani. Doina Saiciuc, despre rațiunile pașilor urmați acum la Washington.

Reporter: Procesul de punere sub acuzare a președintelui Trump în Camera Reprezentanților nu se va încheia până când speakerul ei, democrata Nancy Pelosi, nu va trimite capătul de acuzare Senatului. Lideri ai democraților, între care congresmanul Steny Hoyer, îi cer doamnei Pelosi să trimită rapid așa-numitul articol de impeachment.

Nancy Pelosi: Rezoluția 24 a Camerei Reprezentanților hotărăște că președintele Donald J. Trump este acuzat de înalte infracțiuni și ilegalități. Constituția prevede, Camera Reprezentanților va avea puterea de a lansa procesul de destituire pentru trădare, corupție sau alte infracțiuni.

Reporter: Astfel a fost introdusă rezoluția aseară de către secretara Camerei Reprezentanților. Odată ce Camera va transmite Senatului capătul de acuzare, atenția se va îndrepta către Senat.

La scurt timp după votul de ieri din Camera Reprezentanților, liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a arătat într-o declarație că Senatul va începe procesul cel mai devreme când va reveni în Capitoliul federal, adică marțea viitoare, 19 ianuarie, cu o zi înaintea învestirii lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite.

Rezultatele procesului ar putea fi determinate chiar de McConnell. Dacă el va vota pentru a-l face vinovat pe președinte, se așteaptă ca cel puțin 17 senatori republicani să i se alăture. Numărul necesar înlăturării de la Casa Albă a unui președinte este de 67 de voturi senatoriale. Trump își va încheia oricum mandatul la ora prânzului, 20 ianuarie, dar adevăratul premiu pentru cei care cer ca președintele să plătească pentru insurecția letală de la 6 ianuarie împotriva Congresului este faptul că, dacă va fi găsit vinovat în Senat, Donald Trump nu va mai putea niciodată să candideze pentru Casa Albă.

Democrații acuză, pe de altă parte, că tentativa de insurecție a fost încurajată și de unii membri republicani ai Congresului. Complicii din această cameră vor fi făcuți responsabili, a spus în discursul său din cadrul dezbaterii pentru destituire, congresmanul democratic Jerrold Nadler. Unii democrați au atras atenția asupra unor discursuri, twitt-uri și imagini video care au spus ei ridică semne de întrebare în legătură cu faptul că atacatorii ar fi putut fi inspiraţi sau ajutați de membri ai Congresului. Deputata Mikie Sherrill a declarat într-un video pe Facebook că a văzut republicani care au adus în Capitoliu grupuri, la 5 ianuarie, într-un tur de recunoaștere a birourilor.

Mikie Sherrill: Nu putem avea o democrație, dacă membri ai Congresului îl ajută în mod activ pe președinte să răstoarne rezultatele alegerilor, așa că, nu numai că intenționez să văd că acest președinte este înlăturat, că nu mai poate candida pentru președinție și că nu poate vedea informații clasificate, dar vreau ca membrii Congresului care l-au ajutat, acei membri pe care i-am văzut introducând, la 5 ianuarie, grupuri în Capitoliu pentru a face o recunoaștere a terenului pentru a doua zi, trebuie să fie făcuți responsabili și vreau să mă asigur că nu vor mai servi în Congres.

Presat de consilierii săi care l-au prevenit că ar putea fi făcut legal vulnerabil pentru incitare la violență, președintele Trump a emis aseară un mesaj video în care a pledat pentru nonviolenţă. Comunitatea intelligence avertizează însă asupra potențialului de noi atacuri ale extremiștilor, motivați și inspirați de atacul de la 6 ianuarie.

Părți ale capitalei federale arată acum ca o bază a armatei, cu masive bariere de metal, cu puncte de verificare și cu trupe înarmate purtând uniforme de camuflaj. Miercuri, în ziua învestirii noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, se vor afla în Washington D.C. 20.000 de militari ai Gărzii Naționale, o prezență militarizată menită să descurajeze atacuri și proteste violente./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie