Rusia a demarat procedurile de retragere din Tratatul „Cer Deschis”, anunţă Ministerul rus al Afacerilor Externe

Rusia a început procedurile de retragere din Tratatul „Cer Deschis”, care a consolidat securitatea europeană.
„Rusia a demarat retragerea din Tratatul „Cer Deschis”, a anunţat vineri, 15 ianuarie, Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.
Tratatul „Cer Deschis” permitea survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare, de către avioane de observaţie neînarmate, a relatat vineri cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda”, citând surse oficiale.
„Din cauza lipsei unor progrese în eliminarea obstacolelor din calea funcţionării Tratatului în noile condiții, Ministerul rus de Externe este autorizat să anunțe începerea procedurilor interne pentru retragerea Federației Ruse din Tratatul „Cer Deschis””, a menționat MAE rus, în comunicatul remis presei.
Ministerul rus de Externe a mai menţionat că, pe data de 22 noiembrie 2020, Statele Unite „s-au retras din Tratatul „Cer Deschis”, invocând un fals pretext”.
„Astfel, echilibrul de interese al statelor participante, realizat la încheierea Tratatului, a fost perturbat în mod semnificativ, au fost cauzate daune serioase funcționării sale, iar rolul Tratatului „Cer Deschis” ca instrument de consolidare a încrederii și securității a fost subminat”, a mai subliniat ministerul în comunicat.
La sfârșitul lunii decembrie 2020, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, comenta situația cu privire la Tratatul „Cer Deschis” şi anunţa retragerea Rusiei din cadrul acestui Tratat./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 15 ianuarie)