Români în lume
RSS Români în lume

Interviu acordat de președintele Casei Româno-Chineze, Nicolae Vasilescu, postului Radio România Internațional, joi, 6 octombrie 2011

Interviu acordat de președintele Casei Româno-Chineze, Nicolae Vasilescu, postului Radio România Internațional, joi, 6 octombrie 2011
Nicolae Vasilescu, președintele Casei Româno-Chineze

Reporter: La inițiativa dumneavoastră, în București a fost înființată Casa Româno-Chineză în anul 2011. Care au fost motivațiile acestei inițiative, de ce China?

Nicolae Vasilescu: De foarte mult timp am legături cu China, începând din 1994, în calitate de secretar al Grupului de Prietenie cu China din Parlamentul României. Am avut, astfel, prilejul de a cunoaște China din acea perioadă și, ulterior, am fost interesat pentru dezvoltarea acestor cunoștințe. Relațiile româno-chineze au o lungă tradiție, binecunoscută de cetățenii ambelor țări trecuți de o anumită vârstă și am considerat necesar să reluăm și să impulsionăm această relație pentru noua generație. În deceniile trecute s-a dezvoltat și menținut o relație frumoasă și dorim continuarea acesteia.

Reporter: În componența Casei am întâlnit numele unor personalități recunoscute pe relația bilaterală, printre care cel pe care chinezii îl recunosc ca fiind cel mai bun vorbitor de limbă chineză dinafara Chinei și fost ambasador al României la Beijing, domnul Romulus Budura, diplomați, oameni de cultură și sport sau din domeniul economic. Doriți să utilizați fondul de prietenie și chiar sentimental dezvoltat în trecut pentru relansarea relațiilor cu China?

Nicolae Vasilescu: Consider că în primul rând trebuie să aducem relația bilaterală la nivelul existent în urmă cu 15-20 de ani, iar aceasta nu se poate face decât având alături de noi oameni cu expertiză reală în acest domeniu. Pentru funcționarea unei instituții serioase de relații cu China este necesară contribuția unor personalități precum domnul Budura, pe care l-ați amintit, foștii ambasadori Isticioaia, Donca, Dumitrescu, oameni a căror activitate a fost strâns legată de relația cu China. Trebuie să precizez faptul că în rândul membrilor Casei se numără personalități și din alte domenii, precum și foarte buni organizatori. Spun aceasta pentru că suntem în curs de înființare a celor 41 de filiale din teritoriu, proiect pe care îl vom încheia în scurt timp. Deci sunt și persoane care nu au avut niciun contact cu China, până în prezent, dar care cred în această relație și speră ca România să ia în considerare și aspectul strategic al relației cu China. Desigur, suntem o țară cu o legătură intrinsecă cu Uniunea Europeană, dar aceasta nu exclude, cu siguranță, o legătură mai bună cu China. Chiar în acest moment sunt țări care văd în relația cu China o soluție pentru ieșirea din criză.

Reporter: Ideea înființării Casei Româno-Chineze ați avut-o cu numai un an în urmă. În prezent Casa funcționează. În etapele străbătute până la începerea activității, desigur că o problemă importantă a fost și reunirea sub această „cupolă” a unor foste glorii ale sportului românesc care nu s-au aflat într-o relație directă cu China - Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Octavian Belu. Cum ați reușit acest lucru într-o perioadă atât de scurtă?

Nicolae Vasilescu: Cred că o relație directă cu China nu mai reprezintă demult o curiozitate. China este o țară dezvoltată, a dezvoltat un sistem social care funcționează - nu noi suntem cei care trebuie să analizeze cât de bun este acest sistem, constituie un subiect de analiză pentru istorici -, noi discutăm despre o țară importantă în lume, o țară de care se ține cont atunci când concepi anumite strategii politice sau economice, iar eu cred că și în România foarte multă lume a înțeles acest lucru. Alături de noi sunt oameni din diverse domenii, nu numai din sport, avem în compunere 12 Camere pe domenii de activitate – cultură, turism, economie, social, politic, mass media etc – sunt personalități din aceste domenii care au acceptat să devină membri ai Casei, un semnal pozitiv pentru viitoarea conduită a României în raport cu relația româno-chineză. De asemenea, trebuie să menționez și faptul că cei mai importanți reprezentanți ai comunității chineze sunt membri ai Casei. Și nu mă refer numai la reprezentanții celor mai importante companii chinezești din România, sunt și reprezentanți ai comunității chineze din domeniul culturii sau medicinei tradiționale. Nu putem crea programe de schimburi cu China dacă nu avem o expertiză foarte bună din partea celor care simt chinezește. Cum a început activitatea într-un timp atât de scurt? Noi am creat o instituție dintr-o asociație, fapt ce s-a dovedit a fi foarte greu, dar am reușit.

Reporter: Care sunt proiectele pe care vi le propuneți în perioada următoare?

Nicolae Vasilescu: În anul 2012 toate cele 12 Camere vor propune și desfășura proiecte pe linie de cultură, economie, schimburi între instituții de cultură și învățământ. De asemenea, vă pot prezenta câteva din proiectele deja aprobate și care se vor realiza anul viitor. Vom înființa prima școală chineză din România, așa cum avem școala americană sau școala franceză. Va funcționa în format grădiniță și școală generală, urmând ca viitorul să decidă dacă vom înființa și etapa liceu. Aceasta se adresează în primul rând comunității chineze, dar și copiilor și elevilor români dacă doresc să învețe limba chineză. Orele se desfășoară în limbile chineză și engleză, dar sunt prevăzute și cursuri de învățare a limbii române și, de cealaltă parte, se va învăța limba chineză prin engleză. Astfel încât, la absolvirea școlii, orice copil – chinez sau român – va cunoaște trei limbi, româna, chineza și engleza. În cadrul altui proiect, am căutat în rândul comunității chineze persoane cu talente artistice și am înființat un ansamblu cultural, spectacolele acestuia urmând a fi vizionate, începând din anul viitor, în cadrul emisiunilor TV și pe scenă, pentru că vorbim despre programe cu un bun nivel artistic.

Reporter: Aveți în vedere și vizite reciproce ale formațiilor românești și chinezești?

Nicolae Vasilescu: Desigur. În anul 2012 vom organiza cel puțin 4-5 de astfel de schimburi culturale. De asemenea, vom organiza târguri economice bienale, în România și în China, cu participarea companiilor interesate din ambele țări. Tot în anul 2012, în luna octombrie, vom organiza la București prima ediție a Forumului European al Asociațiilor de Prietenie cu China, la inițiativa noastră și cu sprijinul Asociației de Prietenie a Chinei cu Străinătatea. Sunt multe inițiative. În rândul membrilor sunt și europarlamentari care fac lobby îndreptat către două direcții: constituirea unui grup de prietenie cu China în cadrul Parlamentului European și simplificarea procedurilor de obținere a vizei pentru cetățenii chinezi care călătoresc în Europa și de a muta, practic, relația cu China într-un capitol special în tratatul Schengen, așa cum este și firesc, pentru că există un capitol special pentru relația cu Statele Unite, în timp ce China se regăsește pe tabelul 3, alături de Burkina Faso, ori acest lucru nu este normal.

Reporter: Toate aceste proiecte, schimburi, necesită finanțări substanțiale, cel puțin din punctul de vedere al distanței de peste șapte mii de kilometri dintre România și China. Sunteți o instituție neguvernamentală, vă pot întreba despre sursele de finanțare?

Nicolae Vasilescu: Desigur că atunci când îți propui proiecte ai în vedere problema finanțării. Suntem o organizație neguvernamentală, motiv pentru care am pornit de la premiza că nu începem acest proiect dacă nu dispunem de finanțare. Prin urmare, printre fondatorii acestui proiect sunt oameni care reprezintă companii mari din România, românești și chinezești, și care de la început au promis susținerea financiară a acestui proiect. Vă pot spune că până în prezent avem peste două sute de companii membre ale Casei Româno-Chineze, două sute de companii care finanțează proiectele Casei. Ca exemplu, lucrăm la dicționarul chinez-român care nu s-a mai publicat de foarte mult timp, proiect ce implică o finanțare de 12 mii euro pentru publicarea a patru mii de exemplare, acestea urmând a fi distribuite gratuit bibliotecilor și librăriilor de profil din România și China. În acest proiect, finanțarea este asigurată de numai patru firme. Iată, deci, că membrii Casei reprezentanți ai companiilor amintite sunt și principalii finanțatori ai proiectelor noastre.

Reporter: Marian Mizdrea

Casa Româno-Chineză este o instituție independentă, neguvernamentală și non-profit care își propune ca principal obiectiv promovarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie, în diverse domenii, între România și China. În prezent desfășoară activități pentru constituirea de filiale în cele 41 de județe din România și în București, precum și a birourilor de reprezentanță în orașele Beijing, Shanghai, Guangzhou, Hefei, Harbin, Chengdu, Xi’An, Hainan și Hong Kong. Principalul partener de cooperare din RP Chineză este Asociația de Prietenie a RP Chineze cu Străinătatea.Agenția RADOR - 8.10.2011 10:03