Timbrele marchează un secol de olimpism românesc

„Olimpismul este o filozofie a vieții, exaltând și combinând într-un ansamblu echilibrat calitățile corpului, voinței și spiritului.” (Carta Olimpică)

Sportul românesc are deja o tradiție bogată și reprezentanți cu renume mondial, el constituind de-a lungul timpului un motiv bine întemeiat de mândrie pentru poporul român. Fie că vorbim despre primul 10 din istoria gimnasticii mondiale obținut de către Nadia Comăneci în 1976 la Montreal, fie că ne gândim la Iolanda Balaș, prima sportivă din România care a fost dublă campioană olimpică la două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice (1960 – Roma,1964 – Tokyo) sau la Ivan Patzaichin, supranumit „amiralul flotei de aur a României”, ne cuprinde emoția de a fi conaționalii acestor campioni.

Celebrând aceste rezultate deosebite și multe alte performanțe ale sportului românesc, Romfilatelia continuă seria proiectelor filatelice dedicate acestui domeniu, deosebit de apeciat de colecționari, printr-o emisiune de mărci poștale aniversare: 100 de ani de olimpism în România.

Într-un secol de olimpism, în care a participat la 19 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară și 20 de ediții de iarnă, România și-a adjudecat 302 medalii olimpice (88 de aur, 94 de argint și 120 de bronz), cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii fiind stabilită la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în anul 1984, atunci când Echipa Olimpică a cucerit 53 de medalii.

Emisiunea aniversară 100 de ani de olimpism în România, constând într-un timbru și o coliță dantelată, marchează pe timbrele românești împlinirea unui secol de la alăturarea țării noastre la mișcarea olimpică internațională. Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 1,00 leu ilustrează logo-ul aniversar al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Timbrul din colița emisiunii, având valoarea nominală de 14,50 lei, înfățișează simbolic evenimentul, iar fundalul grafic al coliței reproduce o imagine sugestivă a aprinderii flăcării olimpice la deschiderea oficială a Jocurilor.

Cele două valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 8 timbre + 1 vinietă (două modele) și coliță dantelată.

Începând cu ziua de vineri, 12 septembrie 2014, emisiunea de mărci poștale100 de ani de olimpism în Româniava putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) pentru sprijinul documentar și suportul fotografic oferite la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.