Anders Fogh Rasmussen, la încheierea mandatului de cinci ani

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a luat astăzi rămas-bun de la colaboratorii săi, la încheierea mandatului de cinci ani în fruntea alianţei. Mandatul, început la 1 august 2009, expiră în mod oficial la 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, îşi va prelua funcţia în ziua următoare, la 1 octombrie.
Reporter: Cerasela Rădulescu – Ultimele luni de mandat ale lui Anders Fogh Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, iar la începutul lui septembrie, cu ocazia summitului NATO din Ţara Galilor, statele membre au decis să creeze o forţă ce va putea fi desfăşurată în situaţii de criză şi să menţină o prezenţă continuă în estul Europei. Rasmussen părăseşte conducerea alianţei şi în momentul crizei din Irak şi Siria, care a condus la apariţia unor grupuri islamiste radicale şi la ameninţări teroriste.
Anders Fogh Rasmussen: Trebuie să rămânem pregătiţi să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a menţine valabile principiile ordinii internaţionale, inclusiv forţa militară, dacă va fi nevoie, nu pentru a declanşa războaie, ci pentru a menţine pacea.
Reporter: Succesorul danezului Anders Fogh Rasmussen va fi fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, care îşi va prelua furncţia la 1 octombrie, când va susţine şi prima sa declaraţie de presă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 septembrie, ora 18:09)